Így győzte le néhány ezer michigani a Newsweeket

Így győzte le néhány ezer michigani a Newsweeket

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Szabó Gergely

Haldokló városnak titulálta a Newsweek egyik cikke a michigani Grand Rapids települést. A helyiek megsértődés helyett inkább összefogtak, és YouTube-videóban válaszoltak.

Grand Rapids amerikai mércével mérve közepes méretű városnak számít. Michigan államban ez a település a második legnépesebb (Detroit után). A város közel 200 éves múltra tekint vissza, és a tengerentúlon többek közt arról híres, hogy itt gyártják az amerikai bútorok jelentős részét. Ezért is kapta a "bútorváros" becenevet.

Grand Rapids-ről nem esik sok szó a nemzetközi sajtóban. Kivételnek számított a Newsweek online kiadásának januári cikke, mely a top 10 haldokló amerikai város listáját közölte. A tizedik helyezett pedig éppen Grand Rapids lett.

A cikk szerint a válságot követő érában több tucat olyan amerikai város van, melynek lakossága, különösképp a fiatalabb korcsoportokban jelentősen csökkent az elmúlt években. Az elvándorlás oka pedig egyértelműen a "mérgező helyi gazdasági környezet". Az amerikai népszámlálási adatok alapján végzett demográfiai elemzés eredményeként jutott a lista tizedik helyére a michigani város.

Grand Rapids lakói azonban egyáltalán nem érezték úgy, hogy ők egy reménytelen, haldokló városban élnének. A Newsweek-cikket követően a helyeik a YouTube-on mostanában népszerű lipdub (zenére tátogós) videót készítettek, hogy bebizonyítsák, Grand Rapids nagyon is élő és élhető hely.

A videómegosztó szájton csütörtökön megjelent felvételt pár nap alatt több mint félmillióan néztek meg. A példaértékű helyi összefogás kivívta az amerikai netezők szimpátiáját. Olyannyira, hogy a Facebookon tömegesen írtak a Newsweek falára Grand Rapids-t éltető bejegyzéseket a felhasználók.

Több kommentelő is azon morfondírozott a Newsweek weboldalán és a Facebookon is, hogy az amerikai újság a "haldokló amerikai városok" helyett miért nem inkább a "haldokló újságokról" jelentetett meg cikket. Hiszen a Newsweek 2000 és 2010 között olvasóinak csaknem felét veszítette el.

A Newsweek a történtek után végül pénteken a Facebookon közzétett üzenetében a következőket írta: "Mindenekelőtt szeretjük a YouTube-os videótokat. Rajongói lettünk, és egyben inspiráló is a városotok iránti szeretetetek. Azzal a listával kapcsolatban pedig, amire a videótok reagál, szeretnénk, ha tudnátok, hogy a mainstreet.com nevű webszájt írta - és nem a Newsweek (sajnálatos módon azonban megjelent a Newsweek weboldalán, a két szájt közti tartalommegosztási megállapodás eredményeként). A kérdéses cikk olyan módszertant alkalmaz, melyet a mi jelenlegi szerkesztői csapatunk nem támogat és nem is alkalmazna. És természetesen nem tükrözi a Grand Rapids-szel kapcsolatos véleményünket."

A magyarázkodások ezzel nem értek véget. A Newsweek által említett Mainstreet.com nevű szájt is közölt egy válaszcikket, melyben kiállnak a lista összállításához használt módszertan mellett. Ugyanakkor hozzáteszik, hogy nem állt szándékukban ítéletet mondani a kérdéses városok lakóiról vagy az ő életminőségükről. "A Grand Rapids-i lakosok energikus reakciója, melynek során támogatásukat fejezték ki, mind a videóban, mind cikkekben, mind pedig Facebook-oldalakon, bizonyítékként szolgálhat arra, hogy egy kis energiával és kreativitással minden zsugorodó város össze tud fogni és legyőzheti a demográfiát, és tanúbizonyságot tehet igazi életrevalósága mellett. Más városok okulására."

A Mainstreet.com magyarázatához az egyik Facebook-kommentelő azt kérdezte a hírszájttól, hogy hogy vajon akkor is tisztába tették volna-e korábbi írásuk kétértelműségeit, ha a Grand Rapids-i lakosok nem emelik fel ellene szavukat.

 

Hozzászólások