Láthatatlan sisak, okosbringa, csodakütyü – 2013 nagy technikai dobásai

Láthatatlan sisak, okosbringa, csodakütyü – 2013 nagy technikai dobásai

Utolsó frissítés:

Balogh Csaba Szerző:

Balogh Csaba
Balogh Csaba
Tetszett a cikk?

Levegőben rajzoló 3D-toll, jelszavakat helyettesítő pulzus, összelegózható okostelefon, 6 másodperces fogkefe – bőven voltak technológiai újdonságok 2013-ban is. Összegyűjtöttük az idei év leginnovatívabb ötleteit, illetve a már beszerezhető legérdekesebb újdonságait.

3Doodler, a 3D-ben rajzoló toll

A 3Doodler nevű, toll alakú szerkezet belsejében egy speciális műanyag van (ezt használják általában a 3D-s nyomtatókban), ezt az anyagot melegíti fel cseppfolyósra egy fűtőszál, majd löki ki a toll belsejéből, hogy azután a levegőre érve – és egy kis ventilátor hűtőhatására – megszilárduljon. Ahogy rajzolnak a tollal, úgy alakulnak ki a különféle alakzatok, mintha csak úgy, a semmiből jelentek volna meg.

Az összelegózható okosmobil

A modulokból összerakható telefon eredetileg nem teljesen idei találmány, de a napjaink mobileladásainak zömét jelentő okostelefonból még nem volt ilyen készülék. Idén viszont a Phonebloks koncepció készítői mellett a Motorola képében maga a Google is rárepült a témára. És hogy miért érdekes? Képzelje csak el, hogy ha valami tönkremegy vagy egyszerűen csak elavul telefonján, nem kell egy teljesen új mobilt venni, elég csak az adott egységet lecserélni: például sima képernyőről HD kijelzőre, 5 megapixeles kameráról 12 megapixelesre satöbbi.

©

A mobilkamera-okosító

A moduláris mobilhoz hasonló megoldást kínál QX10 és QX100 névre hallgató mobilos kiegészítőivel a Sony. (Amik egyúttal választ adnak arra a kérdésre is, hogy miként tud egy viszonylag alacsony részesedéssel rendelkező mobilgyártó tízezres bevételhez jutni a más márkájú telefonokat használóktól is.)

Két mini digitális fényképezőgépről van szó, lényegében teljes funkcionalitással, csupán a kereső hiányzik róluk. Ez persze elég komoly hiány lenne, ha az objektívnek kinéző kamerák lényegét nem az adná, hogy egyszerűen rá lehet csatolni őket a mobilok hátuljára – így a keresőt a telefon képernyője adja. A 18 és 20 megapixeles, videórögzítésre is alkalmas kiegészítők 3,6x-os valamint 10x-es optikai zoomra képesek. Wifin keresztül tartják a mobillal a kapcsolatot, vezérelni pedig az iOS-re és Androidra is elérhető alkalmazásokkal lehet őket.

Bár a Sony újdonságainak kétségtelenül vannak hiányosságai, de azokkal együtt mégiscsak egy remek megoldást jelentenek azoknak, akik nem szeretnének 200 ezer forintot kifizetni egy új telefonra csak azért, mert a családi fotózásnál is túl szeretnék haladni az 5 megapixeles telefonjuk képességeit.

Oculus Rift, a virtuális valóság belépője

Az Oculus Rift remek példája azoknak az eszközöknek, amiket még pár évvel ezelőtt is csak fantasztikus filmekben láthattunk, ez a virtuális valóságot sci-fikből ismerhető módon megjelenítő szemüvegek első fejlett darabja. A fejlesztői verzióban már elérhető, néhány hónapon belül piacra kerülő szemüveg viselője vizuálisan teljesen a virtuális világban érezheti magát: ha jobbra fordul, akkor a virtuális világban is jobbra fog fordulni, ha a játékban lépked, akkor a szemüveggel is azt az élményt látja, mintha valóban lépkedne.

Láthatatlan bukósisak

Két svéd fiatal hosszú évek alatt alkotta meg a Hövding névre hallgató láthatatlan bukósisakot. Azért láthatatlan, mert tulajdonképpen egy nyakba tehető, sálként viselhető légzsák, ami csak bizonyos mozdulatokat észlelve nyílik ki.

A kutatások során kiderült, hogy a baleseti szituációknak– valamin átesés, hátulról gázolás stb. – van egy-egy jellemző mozdulatsora, a beépített giroszkóppal dolgozó sisak ezeket képes megkülönböztetni a használója normál mozgásaitól. Ehhez az érzékelőn kívül egy akkumulátorra is szükség van, ami a készítők szerint egy töltés után 18 órányi biciklizést bír, eddig védi használóját.

400 eurós láthatatlan sisak a hagyományosnál jóval kényelmesebb, így többeket lehet rávenni viselésére. (És mivel mindenféle mintás verzióban kapható, tulajdonképpen látványos kiegészítőként is tekinthetünk rá.) Másrészt védi a nyakcsigolyákat is, ami szintén nem elhanyagolható előnyt jelent a hagyományos sisakokkal szemben.

Lumigrids, a mátrixos biciklilámpa

Megreformálhatják a biciklilámpákat, vagy legalábbis egy hasznos új színt hozhatnak a kínálatba a Szecsuani Egyetem szakemberei. A kínai termékfejlesztők Lumigrids névre hallgató koncepciója abban segít a kerékpárosoknak, hogy az esti biciklizéskor is egyértelműen láthassák a talaj egyenlőtlenségeit, így a bukkanókat, a gödröket és az előttük lévő tárgyakat.

Az okos biciklikerék

Az elsőként 2010 elején bemutatott koppenhágai kerék egy speciális (hátsó) biciklikerék. A 800 dolláros áron néhány hete előrendelhető eszköz erejét egy akkumulátor, illetve az intelligens vezérlés adja.

A koppenhágai kerék hatalmas előnye az egyszerűsége. Egyrészt nem kell külön töltögetni – automatikusan töltődik fékezéskor és lejtőn gurulás közben –, így nem kell figyelni arra, hogy mindig feltöltött kerékkel induljunk el. Másrészt a ki-bekapcsolgatásra sem kell figyelni: normál tekerés közben a kerék megtanulja használójának szokásait, és a megfigyelések alapján próbálja eldönteni, hogy mikor van szüksége a kerékpárosnak némi plusz rásegítésre. Ekkor beindul a rendszer és az okoskerék a normál, emberi hajtóerőnél 3-10-szer nagyobb erőt kifejetve besegít a hajtásban.

Az új Boeing sugárhajtómű

A Titanic és egy űrrakéta teljesítménye egyben – így jellemezte még nyáron a világ legnagyobb sugárhajtóművét a Boeing. Az egy ideje már tervezgetett, idén ősszel először tesztelt szerkezet GE9X néven futó változata emeli majd a levegőbe a Boeing következő generációs 777X típusjelű repülőgépét. A hajtóműbe beépített csúcstechnológiás anyagok sorában megtalálhatóak még a kerámia mátrixú kompozitok is, amelyek akár 1315 Celsius-fokon is működőképesek. A mérnökök szerint a hajtómű a GE90-115B típusú társánál kevesebb üzemanyagot fogyaszt majd elődjeinél.

Internetszóró hőlégballon

Az utasszállító repülőgépeknél kétszer magasabban repülnek a Google hőlégballonjai, amik a tervek szerint behálózzák majd az egész bolygót. Egyetlen ballon nagyjából 1100 négyzetkilométernyi területet fed le 3G sebességű internettel. Az első ballont júniusban reggel engedték fel, az új-zélandi Christchurch-ban.

A Google projektvezetője szerint a vállalat célja az, hogy a világon mindenhol hozzáférjen a szélessávú nethez mindenki.

Tile, a mindent megtaláló

Egy apró, nagyjából bármire ragasztható kütyü és egy ingyenes app segítségével nem csak a lakásunkban találhatjuk meg a széthagyott kulcsot, hanem potenciálisan a világon gyakorlatilag bárhol, bármit. A Tile egy apró kis kütyü, ami kulcstartóként használható, laptopra rakható, sőt tulajdonképpen bárhol elfér, még a legkisebb táskában vagy egy ruhadarabra kapcsolva is. Innentől kezdve pedig meg is lehet feledkezni a Tile-ról – egészen addig, amíg nem találjuk azt a dolgot, amire/amibe raktunk egyet belőle. Ekkor el kell indítsuk mobilunkon az ingyenes alkalmazást, ami a keresett eszköz maximum 45 méteres hatósugarán belül jelzi, hogy megvan a tárgy. Hogy pontosan hol, arról kétféle módon ad jelzéseket: egyrészt meg tudjuk csipogtatni, másrészt az alkalmazás mozgásunk alapján mutatja, hogy mikor távolodunk és merrefelé közelítünk a tárgyhoz – amolyan "arra hideg, erre langyos, gyere még, meleg, egyre forróbb" módszerrel.

Személyi igazolvány helyett

A koncertjegyesek mellett az okirathamisítással küzdő államok problémáira is megoldást kínál az a magyar fejlesztésű technológia, ami hamarosan debütál a piacon. A nemzetközi mobilfizetési piacon kiemelkedő Cellum új, motion-dynamic QR code névre hallgató megoldása egyszerre teszi lehetővé az azonosítást és a jogosultság ellenőrzését – ráadásul bármikor, bárhol, hiszen semmilyen online kapcsolat nem kell hozzá.

A MasterCard Mobile fizetési megoldást is kifejlesztő magyar cég mozgó, folyamatosan változó QR kódjának lényege, hogy az azonosításra használt eszköz – például egy mobiltelefonos alkalmazás – nem egyetlen QR kódot mutat, hanem egy ezekből álló, 3 tizedmásodpercenként változó kódfolyamot. Ennek megfelelően az adattartalom sem egyetlen rávillantással szedhető ki a jelből, a leolvasó eszköznek – ami szintén lehet egy mobiltelefon, rajta egy másik alkalmazással – 1,5 másodpercnyi szkennelésre van szüksége ahhoz, hogy leolvassa az információkat.

A fejlesztők szerint a 4096-bites RSA-titkosítást használó technológia alkalmas arra, hogy a nem is olyan távoli jövőben lecserélje a személyi igazolványunkat, a jogosítványunkat, vagy az útlevelünket – netán az összeset egyszerre.

Pulzusjelszó

A biológiailag meghatározott tulajdonságaink jelszóként való alkalmazása sok-sok éve létező valóság, de idén egy igen érdekes új ötlet is megjelent a New Scientistben. Nem az új iPhone-ba került ujjlenyomat-olvasóról és még csak nem is a retinaalapú azonosításról van szó, a kanadai Bionym karperece a felhasználó pulzusát figyeli.

A szívverés ugyanis az ujjlenyomathoz hasonlíthatóan egyedi – meghatározza a szív formája, mérete, a testen belüli pontos helyzete –, így alkalmas egyedi azonosításra. Sőt, bizonyos értelemben jobb is az ujjlenyomatnál, mivel azzal ellentétben a pulzust jóval nehezebb pontosan reprodukálni, míg az ujjlenyomat másolása viszonylag egyszerű.

A Nymi nevű eszköz fejlesztői szerint találmányuk jelenleg 99 százalékos pontossággal működik – csak sportolás vagy drogfogyasztás zavarja meg –, a karperec vezeték nélküli kapcsolat segítségével alkalmas a számítógép vagy a mobiltelefon által kért jelszavak megadására, a bankkártyás, mobilos fizetés PIN-jének helyettesítésére, de akár autók nyitására is.

Figyelni fog

A tajvani egyetem kutatói által fejlesztett érzékelővel az is kideríthető, hogy a páciens betartja-e az orvos utasításait. A szenzor képes mérni, hogy a páciens mikor és mennyit beszél, rág, iszik, köhög vagy éppen dohányzik. A Hoa-hua Chu által vezetett kutatócsoport találmánya jelenleg fog nagyságú, de azon dolgoznak, hogy még kisebb legyen, így például egy koronába vagy egy fogon lévő lyukba is beférjen.

Fogmosás 6 másodperc alatt

A 6 másodperces fogkefe egyszerre tisztítja meg az összes fogat, azért képes ilyen gyors munkára. Egyedi gyártásban készül. A megrendelőnek be kell küldenie fogsora (szája) 3D-ben szkennelt lenyomatát, majd a Blizzident 3D-nyomtatással legyártja a pontosan a fogsorra illő egyedi tisztítóeszközt. Ennek köszönhetően a fogkefe teljesen körbeveszi a fogakat, a nagyjából 400 sörte mindegyike pontosan 45 fogos szögben éri a hozzárendelt fogat. A fogmosáshoz csak erre a speciális fogkefére kell párszor ráharapni, ahogy ez a videón is látható. A gyártó azt ígéri: 6 másodpercnyi harapdálás után teljesen tiszták lesznek fogaink.

©

CT-vizsgálat egyetlen szívdobbanás alatt

A GE Healthcare legújabb fejlesztése a Revolution CT, ami a CT-berendezések történetében először egyesíti a tiszta képet, a gyorsaságot és a széles lefedettséget. Ez praktikusan azt jelenti, mindössze egy szívdobbanás alatt készíthető felvétel a szívről, így a betegek gyorsabb, pontosabb CT-vizsgálatban részesülhetnek, ráadásul alacsonyabb sugárdózis mellett. A nagy felbontású képet adó Revolution a fényképezőgépek képstabilizáló funkciójához hasonló mozgáskorrekciós technológiát használ. A technológia alkalmazásával megszűnnek a korábbi akadályok, és az emberi szívről mindössze egy szívdobbanás alatt mozdulatlan kép készíthető. Az orvosok élesebb, több információt adó felvételeket kapnak.

További érdekes témákért és hasznos ajánlókért lájkolja a hvg.hu Tech rovatának facebookos oldalát.