Itt az 1500 forintos miniszámítógép

Itt az 1500 forintos miniszámítógép

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Tovább emeli a tétet a miniatűr számítógépek terén a Raspberry, megérkezett az eddig legkisebb és már majdnem szó szerint filléres eszközük. A gép ereje akkora, mint egy okostelefoné, otthoni gépek barkácsolásához és programozáshoz lehet használni.

Az eddigi legkisebb és legolcsóbb Raspberry-féle számítógép a Pi Zero nevet kapta. Az első modellnél 40 százalékkal gyorsabb minigépből eltűnt a hálózati kábel és az A/V-csatlakozó, valamint az USB sincs már az eszközön. Van rajta viszont microSD kártyaolvasó, mini HDMI-csatlakozó, az 1 GHz-es processzora mellé pedig 512 MB RAM társul.

©

Mindezt egy 65 mm x 30 mm x 5 mm-es eszközbe sikerült belezsúfolniuk. A Raspberry Pi Zero név nem csak az apróságra és a belépő szintre utal, hanem az árra is: 5 dolláros, átszámolva nagyjából 1500 forintotos áron dobták piacra.

Bár a Raspberry Pi Zero főleg "csak" programozásra (akár annak tanulására), valamint otthoni barkácsprojektekhez használható, kicsit többért, nagyjából 2500 forintért már böngészésre, zenehallgatásra és szövegírásra is alkalmas mini-PC-t is árulnak.

Ha érdeklik az olcsó gépek, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.