Erről jobb, ha tud: elég ijesztő dolog derült ki a legtöbb porszívóról

Erről jobb, ha tud: elég ijesztő dolog derült ki a legtöbb porszívóról

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Mérgező porral telíti lakás levegőjét több forgalomban lévő porszívó, ezt mutatta ki a Levegő Munkacsoport vizsgálata.

A környezetvédelmi szervezet annak igyekezett utánajárni, hogy mennyire biztonságos porszívózással eltávolítani a lakásszerte lerakódott port. A mérések azt bizonyították, hogy a felszívott por egy részét – különösen a nagyon apró, leginkább mérgező hatású részecskéket – a porszívók jelentős része átengedi, telefújva velük a lakás levegőjét.

A vizsgált 21 porszívóból 14 működés közben sokkal több részecskét fújt ki, mint amennyi a helyiség levegőjében eredetileg volt, vagyis csak felkavarta, ami leülepedett. A Levegő Munkacsoport szerint ez különös aggodalomra ad okot, ismerve a házi por méregtartalmát.

És akkor 18:23-kor elkezdtek porszívózni... A grafikon a káros részecskék számának változását mutatja egy köbcentiméteren
©

A porszívók ára sem irányadó. A 18 ezer forintnál olcsóbb készülékek mind elbuktak a teszten, de a legdrágább, 250 ezer forintos porszívó is másfélszeresére növelte a részecskeszámot. Egy 18 900 forintos porszívónál viszont takarítás közben csökkent a részecskék száma. A kutatás elszomorító eredménye volt, hogy az egyik óvodában használt mindkét porszívó használata közben több mint duplájára emelkedett a részecskeszám.

A robotporszívók – köztük az általunk is tesztelt LG Home-Bot Square és a Samsung Powerbot VR9000 – ugyanakkor kivétel nélkül jól vizsgáztak: a 10 vizsgált modell mindegyike biztonságos, felszívta a port, és magában is tartotta. A robotok további előnye, hogy energiafogyasztásuk nagyjából kétharmada a hagyományos modelleknek.

A robotok jól vizsgáztak
©

Hogyan védjük magunkat?

A Levegő Munkacsoport azt nem tette közzé, hogy mely modellek buktak meg a vizsgán. A szervezet arra a következtetésre jutott, hogy a legbiztonságosabb, ha nedves ruhával vagy robotporszívóval távolítjuk el a port a padlóról. Új készülék vásárlása esetén kizárólag „A” porkibocsátású besorolásba eső porszívó beszerzése ajánlott.

Méréseink alapján ha a porszívó megnövelte a részecskeszámot, telefújva a lakás levegőjét, csak több óra, vagy akár egy nap szükséges, hogy ezek ismét leülepedjenek. Szellőztetéssel viszont lassan csökkenthető a részecskeszám, akár fél óra alatt is elérhető a kinti érték.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.