Furcsát lépett az egyik legnagyobb torrentoldal, és úgy tűnik, mindenképp a felhasználók járnak rosszul

Furcsát lépett az egyik legnagyobb torrentoldal, és úgy tűnik, mindenképp a felhasználók járnak rosszul

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Pirate Bay ismét elhelyezte a kriptopénzt termelő kódot a torrentoldalon, ami lefoglalja a felhasználók processzorát. Mivel a lépésről nem tájékoztatta a látogatókat az oldal, és a kikapcsolásra sem ad lehetőséget, a Pirate Bay könnyen sarokba szorulhat.

Néhány hete a világ legnagyobb torrentoldalát, a Pirate Bayt használók egy jelentős része finoman szólva sem volt túl boldog. Az oldal üzemeltetői ugyanis egy olyan kódot helyeztek el az oldal bizonyos pontjain, ami jelentős mértékben igénybe vette a látogatók processzorát. Nem véletlenül: a kóddal és a lefoglalt erőforrással kriptopénzt, Monerót bányásztak, hogy ezzel egészítsék ki az oldal bevételeit.

A döntést azzal indokolták, hogy a torrentezőknek lassan el kell dönteniük: fizetnek, reklámokat nézegetnek vagy beáldozzák a processzoridejüket annak érdekében, hogy a Pirate Bay továbbra is képes legyen működni. Az üzemeltetők szerint akkor csak egy rövid tesztről volt szó, most azonban egészen más a helyzet.

©

A TorrentFreak beszámolója szerint a Pirate Bay újra elhelyezte a kirptopénz-bányászathoz szükséges forráskódot az oldalon, ezúttal azonban nem az oldal forráskódjába rejtették, hanem a bannereket is megjelenítő hirdetésszkripten keresztül fut.

Mindez azt jelenti, hogy akinek nincs hirdetésblokkolója, az mostantól nem tudja kikerülni, hogy az oldal ne terhelje le a processzorát.

Ez azonban meglehetősen kockázatos lépés volt. A Cloudflare nevű CDN kiszolgáló ugyanis korábban már felfüggesztette egy olyan weboldal elérését, mert az kriptopénzt termelt. A Coinhive pedig azért büntetheti meg a Pirate Bayt, mert a felhasználók beleegyezése nélkül helyezett el kriptopénzt termelő kódot az oldalán, amit ráadásul ki sem lehet kapcsolni.

Bármi is legyen a vége, a jelenlegi felállás csak a felhasználóknak rossz. Vagy marad minden így, és akkor továbbra is be kell áldozniuk a processzorukat, vagy szankciókat vezetnek be a Pirate Bay ellen, akkor viszont ugrott a torrentezés.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.