Megjöttek az első felvételek a műholdról, amit azért küldtünk ki, hogy 24 órában figyelje a levegőnket

Megjöttek az első felvételek a műholdról, amit azért küldtünk ki, hogy 24 órában figyelje a levegőnket

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Elküldte első felvételeit az Európai Űrügynökség október 13-án felbocsátott Sentinel–5P műholdja a Föld légkörének szennyezettségéről. A műhold neve már sok mindent elárul: Őrszem–5P.

Az Európáról november 22-én készült felvételek a fosszilis üzemanyagok használata okozta nitrogén-dioxid-koncentrációt mutatják, a szennyezés a legnagyobb Hollandia, a németországi Ruhr-vidék, az olaszországi Pó folyó völgye és Spanyolország egyes térségei fölött – jelentette az Európai Űrügynökség, mégpedig az alábbi felvétel adatianak elemzése után.

Nitrogén-dioxid-koncentráció Európa fölött a Sentinel-5P felvételén
©
Kén-dioxid-koncentráció Európa fölött a Sentinel-5P felvételén
©

Josef Aschbacher, az ESA Földmegfigyelő Programjának igazgatója elmondta, hogy a Sentinel-5P a Copernicus program hatodik műholdja, de az első, amelynek kimondottan a légkör megfigyelése a feladata. Az adatok nemcsak a légkör állapotáról árulkodnak, hanem alapot adnak előrejelzések készítéséhez, és segíteni fogják a szakembereket a környezeti károk enyhítését célzó politika kidolgozásában – hangsúlyozta Aschbacher.

A Copernicus európai uniós tudományos program újabb műholdjának az a feladata, hogy a lehető legrészletesebben mutassa be a légkör szennyezettségét. A Sentinel–5P műholdat a legfejlettebb szenzorral látták el. A Tropomi nevű eszköz képes olyan légszennyező anyagok, mint a nitrogén-dioxid, a metán, a szén-monoxid és a különböző aeroszolok feltérképezésére a korábbinál jóval nagyobb részletességgel a Föld légkörében minden 24 órában.

©

A műholdnak sikerült például megfigyelni az indonéziai Agung tűzhányó kitörése nyomán a légkörbe jutott hamu és kén-dioxid mennyiségét is.