Ön is beleborzong, ha meglátja, hogyan figyelik meg az iskolásokat Kínában

Ön is beleborzong, ha meglátja, hogyan figyelik meg az iskolásokat Kínában

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Jó ideje kiterjedt megfigyelőrendszer pásztázza Kína publikus helyszíneit. A mindent látó “szemek” rövidesen az iskolákban is megjelennek, a cél pedig ugyanaz: látni akarják, mit csinál egy diák, ha nem a tanárra figyel éppen.

Óriási áttörésként hirdette a kínai rendőröknél bevezetett csodaszemüvegét az ottani hatóság, és ha azt nézzük, valóban hatásos bűnüldözői eszközről van szó: egy több tízezer embert vonzó koncert résztvevői között szúrtak ki vele egy körözött személyt.

Más kérdés azonban, hogy a napszemüvegre hajazó eszköz az országban létesített hatalmas kamerarendszer információit használja, illetve az arra épülő arcfelismeréses technológiát. A szisztéma komolyságát jól mutatja, hogy általa minden és mindenki megfigyelhetővé vált, miután Kína fontosabb köztereire is kiterjesztették.

A “fejlesztéseknek” azonban nincs vége, kiderült ugyanis, hogy a technológiát az iskolákban is bevezetnék, az ország északi részén található Hangzhou egyik intézményében pedig, noha csak teszt jelleggel, de már be is kötötték.

Az Engadget által is idézettek szerint három kamera került az egyik terem iskolai táblája fölé, amelyek tanítási idő alatt végig a tanulókat lesik. A rendszer nem csak figyel, azonosít is: hétféle arckifejezést, köztük a boldogságot, a csalódottságot, és a félelmet is képesek felismerni, valamint elemezni.

A hivatalos szöveg szerint az elsősorban a tanárok munkáját segítő rendszer arra szolgál, hogy jelezzen, ha egy diák nem az órai anyaggal foglalkozik, vagy ha a figyelme valami egész más irányba terelődik.

A hátborzangató helyzetet csak még félelmetesebbé teszi egy gyermek a kínai kormányzat által üzemeltetett weboldalának adott rövid interjúja. A fiatal ugyanis azt mondta, korábban hajlamos volt ellustulni, ha valami, számára érdektelen dologról volt szó az órán, de mióta a titokzatos szemek néznek rá, minden megváltozott.

A kormány természetesen a lehető legsokoldalúbb eszközként hirdeti “fejlesztését”, mondván, hogy a kamerák az iskolások teljesítménybeli javulását célozzák. Utóbbit más eszközzel is igyekeznek “támogatni”: az odafigyelő diákokat alapból jobb jeggyel jutalmazzák, amelyiket viszont tetten éri a rendszer, eggyel rosszabb értékelést kap.

A kormány most azon dolgozik, hogy nyár végére az egész iskolát bekamerázzák.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.