Pénzt kértek a Facebookon, és elég jól sikerült: már 4 milliárd (!) forintnál tart a menekültek megsegítése az USA-ban

Pénzt kértek a Facebookon, és elég jól sikerült: már 4 milliárd (!) forintnál tart a menekültek megsegítése az USA-ban

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Néhány száz dollárról indult, mostanra pedig a 4,2 milliárd forintos értékhatárt is átlépte annak a kampánynak az összege, amelyet a határon szétszakított menekültcsaládok újraegyesítése céljából indított egy kaliforniai pár a Facebook adománygyűjtő funkciója segítségével.

Bár pontos számadatok nem állnak rendelkezésre, biztosak lehetünk benne, hogy a Facebook által néhány országban tavaly bevezetett adománygyűjtő funkció révén számos sikeres megmozdulást vezényeltek már le. Ám valószínűleg egyiket sem kapták még úgy fel, mint a kaliforniai Charlotte és Dave Willner által útnak indított kampányt, amelyet a világ számos pontján komoly ellenérzést kiváltó ügy, a szétszakított menekültcsaládok miatt hoztak tető alá.

©

Willnerék ugyanis a fejükbe vették, hogy így próbálnak pénzügyi segítséget szerezni a szeretteiktől elszakított menekültek számára, hogy aztán a begyűjtött összeg egészét egy, az érintett szülők és gyermekeik újraegyesítését segítő, nonprofit cégnek, a RAICES-nek adományozzák.

A USA Today azt írja, kampány indítását követő 13 óra elteltével már több mint 4 millió dollár jött össze, ami az eredeti célkitűzést nézve valóban kiugró teljesítmény, a pár ugyanis 1500 dollárt tervezett összegyűjteni. Remélni sem merték, hogy ennél több összejöhet.

A világ szinte minden tájáról jelentkeztek adományozók, akik egy általuk meghatározott összeg révén igyekeztek támogatni Willnerék kezdeményezését, és amely cikkünk megjelenésének időpontjában már a 15,5 millió dolláros határt is átlépte. Ez nagyjából 4,2 milliárd forintnak felel meg. A kezdeményezést magyarországi felhasználók is támogathatják a Facebookon.

A kampányt nem egy-két befolyásos, gazdag ember segítette – ha értik, kire gondolunk –, hanem már több mint 350 ezer facebookozó szállt be az adakozásba. Az akciót a közösségi oldal atyja, Mark Zuckerberg sem hagyta szó nélkül, maga is felszólalt Donald Trump zéró toleranciát hirdető menekültpolitikája ellen. Az amerikai elnök időközben – engedve a világ lassan minden részéről, különböző oldalakról érkető nyomásnak –, elnöki rendeletben mondta ki, hogy nem választják szét ezután az illegális bevándorló családokat.

Ha máskor is tudni szeretne a Facebookon történő legfontosabb dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.