Egy kis kütyü, amely nagyon gyors mobilnetet hoz a telefonjainkba

Egy kis kütyü, amely nagyon gyors mobilnetet hoz a telefonjainkba

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az 5G-s hálózatok még ugyan nem elérhetők, de minden jel szerint már nagyon közel vagyunk az indításukhoz. Most a Qualcomm állt elő egy, az okostelefonokba szerelhető 5G-antennával.

A nemcsak sebességbeli ugrást jelentő 5G-s kapcsolatot nemrég Budapesten próbálta ki a Telekom a Huawei eszközeivel, az Ericsson korábban már közölte: hamarosan elérhetővé teszi az 5G kereskedelmi szoftverét, így a szolgáltatók 2018 negyedik negyedévétől elkezdhetik az 5G bevezetését. Ezúttal a Qualcomm tett egy lépést afelé, hogy minden készen álljon a bevezetésre.

©

A cég a napokban mutatta be a QTM052 mmWave nevű antennamodult, amely az okostelefonokat tenné 5G-képessé. A milliméteres hullámhosszon kommunikáló hálózat lényege, hogy ugyan jóval gyorsabb, mint a korábbi elődök, ugyanakkor sokkal nehezebben lehet kiaknázni a benne rejlő potenciált. Ennek oka, hogy jóval kisebb távolságból tud csak kommunikálni az adó és a vevő, ráadásul a különböző fizikai tárgyak (falak) valós akadályt képeznek, ezeken ugyanis nem tud áthatolni a jel.

©

A Qualcomm azt állítja, a problémára a QTM052 antenna lehet a megoldás. Az alig pár milliméteres eszköz valójában négy különböző antennát rejt, amelyet szoftveresen lehet vezérelni, és amely mindig a legközelebbi 5G-torony felé mutat. Sőt, még arra is képes – állítják –, hogy a környező tárgyakról visszaverje a jelet. A QTM052-t éppen ezért úgy alakították ki, hogy be lehessen építeni az okostelefonokba.

©

A mobilokba szerelhető X50-es modemet már úgy tervezték meg, hogy négy ilyen antennát (vagyis összesen tizenhatot) tartalmazzon, egyet-egyet a telefon minden oldalán. Ennek köszönhetően akármerre is fordulnánk, egy antenna mindig az adótorony felé mutatna.

Epekedni fog az 5G-s internet után, ha megmutatjuk, hogy mire jó.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.