Csináltak egy hatalmas felbontású, 150 000 GB méretű térképet az Antarktiszról

Csináltak egy hatalmas felbontású, 150 000 GB méretű térképet az Antarktiszról

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Bolygónk egyik legérdekesebb pontját, a déli-sarkvidéket gyakorta vizsgálják a tudósok. Munkájukhoz mostantól egy sokkal részletesebb domborzati térkép is rendelkezésre áll.

Az egyre jobban érezhető globális felmelegedés miatt az utóbbi időben egyre több tudós kezdte vizsgálni az Antarktisz jegét, aminek köszönhetően egy igen fontos kérdést – pontosabban jelenséget – már sikerült tisztázni. Persze nem csak emiatt kíváncsiak a kutatók a déli-sarkra: a jégmintákkal feltárhatóak a régmúlt éghajlati viszonyai, továbbá történelmi események beazonosítását is lehetővé teszik.

Valószínűleg az ő munkájuk is könnyebb lesz azzal az új térképpel, amit az Ohio Állami Egyetem szakemberei dolgoztak ki. Az Antarktisz felszínéről korábban is készültek domborzati térképek, ám egyik sem volt olyan részletes, mint a REMA (Reference Elevation Model of Antartica), amely bizonyos pontjain 500-szor nagyobb részletességgel szolgál.

Egy régi műholdképes térkép balra, a REMA jobbra
©

A projekten dolgozó, Ian Howat vezette tudóscsapat atlasza rengeteg információt tartalmaz: a 6 évig tartó munka végére 150 terabájt méretűre hízott, köszönhetően a szakemberek által begyűjtött adatmennyiségnek, mely jócskán megkönnyíti a jövőbeni expedíciók szervezését. A tetemes méret szerintük egyben azt is jelenti, hogy jelenleg a déli-sarkvidék bolygónk legjobban dokumentált része.

©

A térkép elkészítéséhez a kontinens felett cirkáló műholdakat vették igénybe, ám az óriási képek dekódolásához megfelelő hardverre és az azt futtatni képes szoftverre is szükség volt. Ehhez a feladathoz napjaink egyik legnagyobb teljesítményű szuperszámítógépét vették igénybe, melyekből egyébként Magyarországon is találni.

A térkép elkészülte azért is jelentős, mert a tudósok elmondása szerint eddig a jókora távolságra lévő Marsról is sokkal részletesebb felszíni képeik voltak.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.