szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy érdekes projekt részeként Kínában nem a szemétbe dobják a megmaradt, de emberi fogyasztásra már alkalmatlan ételt, hanem a csótányokkal etetik meg. A szakértők szerint így naponta akár 50 tonna konyhai hulladékot is újra lehet hasznosítani.

Világszerte rengeteg étel landol a kukában a nap végén, pedig egy kis tudatossággal sokat lehet tenni a pazarlás ellen. Vannak azonban országok, ahol sokkal komolyabb a baj. Ilyen például Kína is, de egy Santung tartományi mezőgazdaság nemrég remek tervet eszelt ki, hogyan lehetne kicsit visszább venni. Igaz, gyomor is kell hozzá.

A farmon ugyanis rengeteg csótányt gondoznak, de elsősorban azért, hogy a megmaradt ételt velük, a falánk rovarokkal tüntessék el. A más módon nem hasznosítható konyhai hulladékot csöveken keresztül juttatják be a csótányokkal teli tárolókba, amik aztán az egészet felfalják.

Az ötletgazdák szerint tervük kicsit őrültnek tűnhet, de a számok őket igazolják: a csótányok naponta akár 50 tonna romlott ételt is képesek elpusztítani. Ez pontosan hét jól megtermett elefánt súlya – adta hírül a World Economic Forum.

Jövőre további három ilyen üzem megnyitását tervezik, amelyek az elhangzottak szerint a hétmillió lakosú Csinan város által termelt hulladék körülbelül egyharmadát lesznek képesek újrahasznosítani. A csótányokat amúgy nem pusztítják el: a szakértők szerint attól, hogy romlott ételt etetnek velük, nem lesz semmi bajuk, így aztán ugyanúgy fogyaszthatók.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!