Depressziót okozhat a nőknél a túlórázás

Depressziót okozhat a nőknél a túlórázás

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI / hvg.hu

Nagyobb a depresszió kockázata azoknál a nőknél, akik heti 55 óránál többet dolgoznak – vélekednek brit kutatók, akik szerint férfiak esetében ez nem áll fenn.

A University College of London és a londoni Queen Mary Egyetem kutatói huszonháromezer embert vontak be kutatásukba, amelynek eredményeit a British Medical Journal tekintélyes orvostudományi folyóirat járványügyi és közegészségügyi szakfolyóiratában tették közzé.

[Ennyit a rabszolgatörvényről: 40 éves kor után csak heti 3 napot kellene dolgoznunk]

Figyelembe véve az életkort, a jövedelmet, az egészségi állapotot és a munka jellegét, a kutatók azt találták, hogy a hosszabb munkaidőben dolgozó nők esetében 7,3 százalékkal több depressziós tünet jelentkezett, mint azoknál, akiknek munkaideje heti 35-40 órás volt. Kimutatták azt is, hogy a hétvégi munka mindkét nemnél növelte a depresszió kockázatát. Azoknál a nőknél, akik a hónap valamennyi vagy szinte valamennyi hétvégéjén dolgoztak, 4,6 százalékkal több depressziós tünet jelentkezett azokhoz képest, akik csak a hét öt napján, munkaidőben dolgoztak. A férfiaknál ez az arány 3,4 százalék volt.

[Méghogy túlóra... A világ egyik leggazdagabb embere szerint pont, hogy a kevesebb munka jelenti a jövőt]

"Ez egy megfigyelésen alapuló tanulmány. Lehetetlen minden okot pontosan megállapítani" – mondta Gillian Weston, a UCL kutatója. Kutatócsoportjuk azonban képes volt számos depressziókockázati tényezőt megállapítani, ezek között volt a végzettség, a jövedelem, a házasság vagy a gyerekek léte. A hosszú munkaidő azonban a depresszió magasabb kockázati tényezője volt.

[Váltott műszakban dolgozik? Akkor van egy igen rossz hírünk]

Weston kutatócsoportja szerint megállapításaiknak komoly jelentősége van napjainkban, amikor az emberektől egyre inkább elvárják, hogy a hagyományos 9-től 5-ig tartó munkaidőn túl dolgozzanak.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos eredményeket is bemutató Facebook-oldalát.

Hozzászólások