Kriptopénzt bányásztak a munkahelyükön az atomerőmű dolgozói

Kriptopénzt bányásztak a munkahelyükön az atomerőmű dolgozói

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Különös esetet vizsgál az ukrán titkosszolgálat: egy atomerőmű alkalmazottjai a munkahelyükön bányásztak kriptopénzt, ami komoly biztonsági kockázatokat vet fel.

Az ukrán hatóságok a dél-ukrajnai Juzsnoukrajinszk város közelében lévő atomerőmű esetleges biztonsági kockázatait vizsgálják, miután kiderült, hogy az ott dolgozók a belső hálózat részeit az internetre csatlakoztatták, és kriptopénzt bányásztak – számolt be az esetről a ZDNet.

Miután egy ilyen létesítmény kritikus infrastruktúrának minősül, és felveti az államtitok megsértésének kockázatát, az ukrán titkosszolgálat vezeti a nyomozást. Elsősorban annak járnak utána, hogy felhasználhatják-e támadók a bányászati útvonalat arra, hogy hozzáférjenek az atomerőmű hálózatához, és információkat szerezzenek a rendszerről, például az atomerőmű fizikai védelméről.

Maga az incidens még júliusban történt, és egyelőre nem világos, hogyan fedezték fel az alkalmazottak ténykedését. Mindenesetre július 10-én óriási razzia volt az atomerőműben, és lefoglalták az érintett berendezéseket és számítógépeket. Ezeket egyébként az erőmű adminisztratív irodáiban találták, és nem az ipari hálózaton. Ugyan több alkalmazottat is vádolnak a bányászattal, letartóztatások egyelőre nem történtek. A nyomozók úgy vélik, hogy a gyanúsítottak a kritpovaluták értékének emelkedése miatt próbálták meg a bányászatot.

Egyébként nem ez az első alkalom, hogy állami alkalmazottak felhasználják nagy energia- és számításigényű forrásokhoz való hozzáférésüket kriptopénzbányászatra. Tavaly februárban az orosz hatóságok letartóztatták a szarovi Nukleáris Központ két mérnökét, miután kiderült, hogy az intézet szuperszámítógépét kriptovaluta bányászására használják. Egy hónappal később az ausztrál meteorológiai intézetben derült fény az alkalmazottak hasonló ténykedésére. 2018 áprilisában a román Nemzeti Nukleáris Fizikai és Műszaki Kutatóintézet egyik alkalmazottját csípték el, aki saját bányászati berendezését csatlakoztatta az intézet elektromos hálózatához.

Ha kíváncsi a fejleményekre, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.