Koronavírus: Tim Cook szerint megnyugtató a kínai helyzet, újranyitják az iPhone-gyárakat

Koronavírus: Tim Cook szerint megnyugtató a kínai helyzet, újranyitják az iPhone-gyárakat

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Tim Cook, az Apple vezére egy interjúban beszélt arról, hogy a kínai hatóság által közölt számok (arról, hogy napról napra kevesebb a koronavírus-fertőzött az országban) megnyugtatók, ezért újra beindulhat a termelés a távol-keleti országban.

A koronavírus terjedése a nagy technológiai vállalatokat is hamar elérte. A járvány miatt például sorra mondták le a február végére tervezett barcelonai Mobile World Congresst a résztvevők – majd a szervezők is úgy döntöttek, hogy inkább lefújják az egészet –, az Apple pedig bejelentette, a vírus miatt a kínai holdújév ünnepe után sem nyitnak ki az ottani üzemek.

A kialakult helyzet okán a Microsoft és a Google már azt fontolgatja, hogy a gyártását Kínából más országokba viszi át, a jelek szerint azonban Tim Cook nem aggódik a koronavírus miatt. Az Apple vezére a Fox Businessnek adott interjújában arról beszélt, mivel Kínából egyre megnyugtatóbb számok érkeznek (vagyis, hogy a kínai hatóság szerint napról napra egyre kevesebben fertőződnek meg), újra megnyitják az ottani gyárakat.

Bár bizonyos szempontból igaza van Tim Cooknak, azt azért merészség lenne kijelenteni, hogy elmúlt a veszély. Iránban, Olaszországban és Dél-Koreaában egyre több a fertőzött, így a vírus egy jó ideig még egészen biztosan hatással lesz a globális piacra. Arról nem is beszélve, hogy Kínában is bármikor elindulhat egy újabb fertőzési hullám.

A The Verge szerint Cook mostani nyilatkozata inkább a befektetőknek szólhat, akiket ezzel igyekszik megnyugtatni. A cég a múlt héten jelentette be, hogy a vírus globális hatása miatt a vártnál alacsonyabb számok szerepelhetnek a második negyedéves pénzügyi jelentésben, aminek valószínűleg nem örülnek túlságosan a részvényesek.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Hozzászólások