Visszatérne a Holdra a NASA, de felmerült egy kis probléma

Visszatérne a Holdra a NASA, de felmerült egy kis probléma

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A NASA szakembereinek át kell tervezniük a Gateway nevű űrállomást, amely a tervek szerint kulcsszerepet játszhat az Artemis-misszióban.

A NASA nagyon szeretné, ha újra embert tudna juttatni a Hold felszínére. Ezúttal egy olyan űrállomás segítségét vennék igénybe, amely kvázi ugrópontként, köztes megállóként funkcionálna, vagyis onnan indulnának el a missziók és oda is térnének vissza az asztronauták. A Gateway felépítése érdekében a NASA már megindította a tárgyalásokat: a Japán Nemzeti Űrügynökség például már biztosan beszáll, az ausztrálok is szeretnének csatlakozni, a Maxar nevű cég pedig már egy megbízást is kapott egyes elemek legyártására. A tervek szerint a 2020-as években építenék fel az űreszközt, ami 2026-ban már embereket is fogadna, ám úgy tűnik, csúszás lehet a dologban.

Doug Loverro, a NASA egyik szakembere szerint a szervezetnek át kell dolgoznia a Gateway terveit és a használatra vonatkozó elképzeléseit, ami miatt egy évet, de akár többet is csúszhat az elkészítse. Nem sokkal korábban arról is beszélt, hogy a megemelkedett költségek és technikai kihívások is lassíthatják a munkálatokat – írja aThe Wall Street Journal.

Loverro szerint az űrállomás építésének leállítása szóba sem került, inkább a költségek lassú növelése most a cél, ami segítheti, hogy külföldi partnerekre találjon a NASA.

Arról már korábban is lehetett hallani, hogy a kitűzött célok túlságosan merészek, már ami a határidőket illeti.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.