Visszavágnak az alkalmazottak a távmunkát megfigyelő főnökeiknek

Visszavágnak az alkalmazottak a távmunkát megfigyelő főnökeiknek

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Otthonról dolgozni jó, kivéve, ha a munkáltató folyamatosan azt fürkészi, vajon tényleg a munkával foglalkozik-e az alkalmazott. A túlzottan kíváncsi szemek elől viszont már el is lehet bújni.

A koronavírus-járvány olyasmire kényszerítette a cégeket, amit korábban nem, vagy csak néhány helyen és különleges esetben lehetett csak elképzelni: megengedték, hogy a dolgozók otthonról végezhessék a munkájukat. Bár a megoldást a kényszer szülte, egyértelműen látszik, hogy ez az újfajta alkalmazási forma bejött, és az sem lenne feltétlenül baj, ha a pandémia után is velünk maradna.

A felmérések szerint az új-zélandiak többsége már nem is akar visszamenni az irodába dolgozni, Mark Zuckerberg pedig közölte: öt-tíz éven belül a Facebook-alkalmazottak fele távmunkában, otthonról fog dolgozni. Erre jön még rá például a Google, ahol azt tervezik, a korábbinál jóval rugalmasabban kezelik majd a munkavégzést.

A home office-nak azonban van hátulütője is. A munkáltató ugyanis nem mindenhol bízik meg a munkavállalóban, ezért valamilyen módon folyamatosan ellenőrizni akarja, dolgozik-e a dolgozó. Ennek csupán kellemetlen módja, ha folyamatosan jelentéseket kell küldeni a főnöknek, ám van, ahol ennél jóval messzebb merészkednek, és szó szerint megfigyelik a munkavállalót.

©

Ennek egyik módja, hogy az alkalmazott céges számítógépére valamilyen kémprogramot telepítenek, ami folyamatosan monitorozza, mennyit használja azt eszközt az illető. Ha túl keveset, az azt jelentheti, hogy nem dolgozik. A jelek szerint azonban ezt már a dolgozók sem feltétlenül tűrik.

A Wired beszámolója szerint egy floridai programozó például céges laptopot kapott, amire előzetesen egy "figyelő" szoftvert telepítettek. A neve elhallgatását kérő fejlesztő szerint ezzel ugyan meg lehet mondani, ha valaki esetleg egy órán át nem nyúlt a gépéhez, ám a fejlesztőket nem feltétlenül órabérben fizetik, így ennek a megoldásnak túl sok értelme nincs.

Ettől függetlenül a dolog még lehet zavaró. Ezért a fejlesztők úgy kerülik meg a dolgot, hogy virtuális gépet töltenek le a számítógépükre. Ennek köszönhetően a kémprogramot és a munkájukat el tudják különíteni az eszköz többi részéről. A Wired szerint ha a PC-ben van elég erő, akkor akár még játszani is lehet a számítógépen úgy, hogy abból semmit sem fog észlelni a munkáltató.

©

Emellett készültek már olyan programok is, amelyek segítenek, hogy a főnök ne fürkéssze folyamatosan a dolgozókat. A Presence Scheduler nevű program például folyamatosan aktívnak mutatja a dolgozót a vállalaton belüli kommunikációra használt Slacken, így a felettesben valószínűleg fel sem merül, hogy az illető épp nem dolgozik.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.