A WHO továbbra sem ajánlja a Magyarországon már használt remdesivirt koronavírusos betegeken

A WHO továbbra sem ajánlja a Magyarországon már használt remdesivirt koronavírusos betegeken

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Egészségügyi Világszervezet szerint nem bizonyított, hogy javítana a túlélési esélyeken.

A WHO október közepén hozta nyilvánosságra a 30 ország részvételével zajlott kutatásának eredményét, amely szerint a remdesivirtől igazából nem halnak bele kevesebben a koronavírus okozta fertőzésbe, és a páciensek nem épülnek fel tőle gyorsabban. Az Egészségügyi Világszervezet most egy ajánlást fogalmazott meg, amelyben nem javasolja a hatóanyag használatát a koronavírusos betegek ellátásában.

A WHO közleményében hangsúlyozta, hogy egyelőre nincs elég bizonyíték, hogy a hatóanyag javítana a fertőzöttek túlélési, illetve felépülési esélyein. Az ajánlást egy 33 szakemberből álló csoport fogalmazta meg.

Magyarországon október elején kezdték el gyártani a remdesivirt, pár nappal később Debrecenben már alkalmazták is a hatóanyagot tartalmazó gyógyszert, ahogy később a Semmelweis Egyetemen három klinikáján is.

Szlávik János főorvos később azt mondta, hogy nem állítják le Magyarországon a remdesivir klinikai vizsgálatát, csak azért, mert az Egészségügyi Világszervezet (WHO) úgy véli, hogy a szer nem hatásos.

Az első remdesivirrel kezelt magyar beteg október 26-án hagyhatta el a kórházat.

Hozzászólások