Eddig nem látható elváltozásokat vettek észre a Covid-betegek tüdején

Eddig nem látható elváltozásokat vettek észre a Covid-betegek tüdején

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Oxfordi Egyetem által használt módszer a hagyományos vizsgálatok által nem látható elváltozásokat is képes azonosítani.

Egy új módszerrel, az általános érzéstelenítőként is alkalmazott xenongázzal sikerült kimutatni brit Covid-betegeknél, hogy a tüdejük komolyabban sérült a koronavírus miatti betegség következtében – írta a BBC.

Az Oxfordi Egyetem eljárásának lényege, hogy a betegek az MRI-s vizsgálat során xenongázt lélegeznek be.

Ez egy színtelen és szagtalan gáz, és képes “megvilágítani” a tüdő különféle pontjait. A tudósok nem gondolták, hogy a koronavírusos betegeknél is bevethető, de nemrég kipróbálták. Az eljárást olyan pácienseknél tesztelték, akik korábban covidosok voltak, és még hónapokkal a fertőzöttségük elmúlása után sem gyógyultak meg teljesen.

[Semmelweis Egyetem: Ezt művelte 18 nap alatt egy magyar beteg tüdejével a koronavírus]

A BBC szerint a kutatók összesen tíz, 19 és 69 év közötti betegen próbálták ki az újfajta letapogatási technikát. Nyolc esetben a tüdő elváltozásával kapcsolatos jeleket azonosítottak, olyan elváltozásokat,

melyeket a hagyományos vizsgálatok nem tudtak kimutatni.

A szkennelési megoldást kidolgozó Fergus Gleeson professzor most szeretné kiterjeszteni a vizsgálatot legalább 100 emberre, mert feltételezhető, hogy esetükben is találnak majd valamit, ami a tüdő károsodására utalhat. A szakember úgy véli, hogy a xenon által azonosított elváltozásoknak köze lehet a Covid hosszú távú lefolyásához.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Hozzászólások