Újabb helyről jelentettek allergiás reakciót a Pfizer-vakcina beadása után

Újabb helyről jelentettek allergiás reakciót a Pfizer-vakcina beadása után

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az alaszkai egészségügyi dolgozó tünetei azután szűntek meg, hogy epinefrinnel kezelték.

Súlyos allergiás reakciók alakultak ki egy alaszkai egészségügyi dolgozónál, miután megkapta a Pfizer és a BioNTech koronavírus-vakcináját adta hírül a Reuters az amerikai közegészségügyi hatóságra hivatkozva.

A hírportál emlékeztetett, hogy a múlt héten Nagy-Britanniából is jelentettek két esetet, amikor hasonló mellékhatások léptek fel a vakcina beadása után.

[Naptár: mire számíthat, aki beadatja magának a Pfizer 95%-os koronavírus-vakcináját?]

A brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) angliai részlegének orvosigazgatója, Stephen Powis akkor azt mondta, hogy nem kaphatják meg azok a Pfizer/BioNTech vakcináját, akiknek volt már korábban jelentős allergiás reakciójuk élelmiszerekre, gyógyszerekre vagy oltásokra.

A két brit egészségügyi dolgozónak voltak már korábban ilyen tünetei, az alaszkai dolgozónak azonban nem – mondta Lindy Jones, annak a kórháznak az igazgatója, ahol a beteget kezelték. A tagállam fővárosában, Juneau-ban található intézmény vezetője hozzátette, hogy a középkorú dolgozó tünetei megszűntek, miután epinefrinnel kezelték.

[Pécsi virológusok megmutatták, milyen mellékhatásai lehetnek a Pfizer/BioNTech vakcinának]

Arról nem számoltak be hatóságok, hogy pontosan milyen allergiás reakciók léptek fel az oltóanyag beadása után.

Az Egyesült Államokban hétfőn indult az oltási kampány, egy New York-i ápolónő kapta meg először a Pfizer és a BioNTech által kifejlesztett vakcinát. Azóta már a Moderna oltóanyagának is zöld jelzést adott az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszer-engedélyeztetési Hivatal (FDA).

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos hírekkel is szolgáló Facebook-oldalát.

Hozzászólások