Gyártója szerint minden koronavírus-variáns ellen véd a Szputnyik V

Gyártója szerint minden koronavírus-variáns ellen véd a Szputnyik V

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A vakcinát kifejlesztő Gamaleja Intézet igazgatója szerint akár 3 évig is fennmarad a magas antitestszint a beoltottak szervezetében.

Az új koronavírus minden eddig ismertté vált mutációjával szemben védelmet nyújt a Szputnyik V vakcina – mondta Alekszandr Gincburg, az oltóanyagot kidolgozó Gamaleja Intézet igazgatója egy interjúban, amit a vesti.ru orosz állami médiaportálnak adott.

Gincburg szerint Szputnyik V-vel eddig világszerte 10-11 millió embert oltottak be, és az oltóanyag a SARS-CoV-2 minden ismertté vált változatával, így a brit, a dél-afrikai és a brazil mutációval szemben is védelmet nyújt. A Gamaleja Intézet munkatársai ugyanakkor két módszert is kidolgoztak a vakcina korszerűsítésére, ami lehetővé teszi annak módosítását a vírus jövőbeni változásaival szemben.

Az akadémikus azt állította, hogy a védőoltás beadása után akár három évig is fennmaradhat a magas antitestszint, amihez hozzájárul a koronavírussal való állandó, az immunrendszert serkentő érintkezés. Bejelentette, hogy az év végén vagy 2022 elején a Szputnyik V már orrcsepp formájában is bevihető lesz a szervezetbe, ami különösen a gyerekek esetében könnyítheti meg a vakcinációt.

Gincburg úgy számol, hogy novemberre sikerült beoltani az orosz lakosság 70 százalékát.

Ajdar Ismuhametov, a Covivac orosz vakcinát kifejlesztő Csumakov Központ vezérigazgatója szerdán a TASZSZ-nak beszélt arról, hogy az az oltóanyag is véd a koronavírus ismert változatai ellen. Korábban a Vektor Központ is azt közölte saját, EpiVacCorona elnevezésű készítményéről, hogy ellenállóvá tesz a brit, a dél-afrikai és a brazil variánsokkal szemben is.

Oroszországban az igazolt új fertőzöttek száma az elmúlt napon 8271-gyel 4 727 125-re emelkedett, a napi növekmény 0,18 százalék, az új esetek 12,2 százaléka tünetmentes. Az aktív fertőzöttek száma 267 546-ra csökkent, a halálos áldozatoké pedig 399-cel 106 706-ra, a felépülteké pedig 9644-gyel 4 352 873-ra emelkedett – közölte az orosz operatív törzs. Oroszországban a járvány kezdete óta több mint 126,5 millió, az elmúlt napokban pedig 255 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával jelenleg 514 317 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Hozzászólások