Karadzsics egy lelőtt bosnyák katona nevét használta

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Radovan Karadzsics egy 15 éve, a boszniai háború idején megölt katona neve alatt bujkált Belgrádban, útlevelét pedig tíz éve a szerémségi Ruma városában állították ki számára - írta csütörtökön a szerbiai sajtó.

Több belgrádi napilap - a nyomozó szervekhez közel álló forrásokra hivatkozva - egybehangzóan azt írta internetes kiadásában, hogy a legkeresettebb hágai szökevény a Szarajevóban 1993-ben megölt Dragan Dabics nevét vette fel. Az 1954-ben született férfit orvlövészek lőtték le. A nevére szóló személyi igazolványt 1998-ban a rumai rendőrségen állították ki Karadzsics számára.

A belgrádi újságok emlékeztetnek arra, hogy egy másik hágai vádlott, Sztojan Zupljanin - akit június 11-én tartóztattak le Pancsován (Pancevo) - ugyancsak egy elhunyt személy, Braniszlav Vukadin nevére kiállított személyi igazolvánnyal bujkált. Elfogása után Zsupljanin váltig azt állította, hogy ő nem az, akit keresnek, de végül DNS-vizsgálattal azonosították.

A Danas szerint a rendőrség azt gyanítja, hogy ugyanaz a "támogatói hálózat" juttatta hozzá Zupljanint a Bácspalánkon kiállított hamis papírokhoz, amelyik Karadzsics hamis igazolványát is kiállította. A személyi igazolvány igényléséhez szükség van anyakönyvi kivonatra, illetve a szerbiai állampolgárságot igazoló dokumentumra is. Mivel mind Zupljanin, mind Karadzsics a Vajdaság területén jutott hozzá hamis papírjaihoz, a tartományi parlament nemzetbiztonsági bizottsága részletes magyarázatot kíván kérni a történtekre az illetékes hatóságoktól.

Vladimir Vukcsevics, a háborús perekben eljáró belgrádi különbíróság ügyésze a Vecsernie Novoszti című napilapnak azt mondta, hogy Karadzsics nyilvánvalóan akkor vette fel új identitását, amikor "az ő párttársai voltak hatalmon a boszniai Szerb Köztársaságban, és Szerbiában is kedvező volt ehhez a légkör".

A Politika című napilap tudomása szerint a hágai Nemzetközi Törvényszékért felelős akciócsoport olyan információk birtokában jutott, hogy a "boszniai mészáros" előzőleg szerbiai kolostorokban rejtőzködött. A Blic viszont internetes oldalán emlékeztet arra: sokáig tartották magukat a Vajdaságban olyan híresztelések, hogy a másik, igencsak keresett hágai szökevény, Ratko Mladics volt boszniai hadseregparancsnok gyakori vendége volt a Fruska Gora-i kolostoroknak a Szerémségben. Két évvel ezelőtt Mladics állítólag a Ravanica kolostorban járt, és a Blicet informáló források nem zárják ki, hogy Karadzsics és Mladics akkoriban néhányszor találkozott is egymással itt.

A Danasz megszólaltatja Karadzsics  ügyvédjét, Szvetozar Vujacsicsot, aki szerint védence rendkívül jó lelki állapotnak örvend, leborotválta már a szakállát és lenyírta hosszú haját, s most úgy néz ki, mint 13 éve, mielőtt illegalitásba vonult.

A Slobodna Dalmacija közben azzal az értesüléssel rukkolt elő, hogy hamis okmányaival Karadzsics  2006-ban Split környékén nyaralt, s azt tervezte, hogy idén is a horvát tengerparon vakációzik. A horvát napilap szerint az álnevén, Dabicsként nyaraló Karadzsics tíz napra bérelt egy apartmant Ciovo szigetén. A tulajdonosok most felismerték a fotóról néhány éve náluk járt fizetővendégüket, és a vendégkönyben is megtalálták a Dragan Dabics nevet.