Észak-Korea "fegyverré változtatta" plutóniumkészlete egy részét

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Egy Phenjanban járt amerikai nukleáris szakértő szerint Észak-Korea "fegyverré változtatta" plutóniumkészletének egy részét, annyit, amennyiből 4-5 atombombát lehet készíteni.

Selig Harrison, aki szombaton Pekingben számolt be észak-koreai látogatásáról, elmondta, hogy a phenjani illetékesek közölték vele: a fegyvereket nem engedik ellenőrizni. Arra sem tértek ki, hogy konkrétan milyen fegyverekről van szó. A "fegyverré változtatott" plutónium 30,8 kilogramm, az a mennyiség, amely szerepelt Észak-Korea korábbi nukleáris nyilatkozatában.
   
Harrison négy napot töltött az észak-koreai fővárosban, tárgyalásai során találkozott Li Gunnal, az Egyesült Államokkal való kapcsolatokért felelős külügyi illetékessel. Li Gun közölte amerikai vendégével: Észak-Korea baráti viszonyra törekszik az Egyesült Államokkal, és ha az Obama-kormányzat politikai döntést hoz a kapcsolatok javításáról, "a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság és az Egyesült Államok között szoros barátság alakulhat ki".
   
Az amerikai szakértő közölte: nem kezeskedik ugyan az észak-koreai kijelentések hitelességéért, de úgy vélekedett, hogy ezek mindenképpen tovább nehezítik a hatoldalú - a két Korea, az Egyesült Államok, Kína, Oroszország és Japán részvételével folyó - pekingi tárgyalásokat.
   
Észak-Korea egyelőre halogatja a nukleáris leszereléséről kötött pekingi megállapodás végrehajtását. Nem hajlandó ugyanis elfogadni a többi ország által támasztott ellenőrzési követelményeket, és azt állítja, hogy azok nem teljesítették a Phenjannak tett segélyígéreteiket. Mint Harrison elmondta, a kommunista rezsim azt is követeli, hogy befejezhesse két könnyűvizes reaktorának építését, cserébe a jongbjoni nukleáris komplexum leszereléséért.