Halálos ítéletekkel kezdődött az urumcsi zavargások pere

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Hat embert halálra, hetedik társukat pedig életfogytiglani elzárásra ítélte az északnyugat-kínai Urumcsi bírósága hétfőn a júliusi hszincsiangi zavargásokban való részvétel vádjával - jelentette az Új Kína hivatalos hírügynökség.

A Hszincsiang-Ujgur autonóm terület fővárosában, Urumcsiban történt összecsapások ügyében, amelyekben hivatalos adatok szerint 197-en haltak meg, hétfőn kezdődött az első tárgyalás. A bíróság három ügy tárgyalását kezdte meg, amelyekben összesen hét vádlott ellen hoztak ítéletet.

A hivatalos kínai sajtó szeptember végén jelentette be, hogy megtörténtek az első vádemelések - 21 ember ellen - a véres zavargások ügyében. Az Új Kína által akkor közölt nevek alapján elsősorban ujgurokról van szó. Az ujgurok a muzulmán többségű Hszincsiangban élő, török eredetű etnikum. A listán mindössze két han kínai név szerepelt.

A zavargások július 5-én azután törtek ki Urumcsiban, hogy ujgurok békés tüntetést szerveztek két ujgur Dél-Kínában történt meggyilkolásának tisztázását követelve a száműzetésben élő ujgur ellenzék szerint. A kínai vezetés viszont a szakadár erőket vádolta meg a zavargások szításával. A kínai média akkor 1600 őrizetbe vételről számolt be, míg a rendőrség 718 előállítást erősített meg.

Szombaton egy férfit halálra, egy másikat pedig életfogytiglanra ítéltek annak a dél-kínai üzemben történt verekedésnek az ügyében, amelyben a két ujgur meghalt, és amely az urumcsi zavargásokat előidézte.