Fico megbukna most vasárnap

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu/bumm.sk

Az ellenzéki pártok együttesen jócskán megvernék a jelenleg egyedül kormányzó Smer-t a Focus ügynökség januári felmérése szerint. A Híd jelentősen rontott, az MKP javított.

A szlovák ellenzéki pártok iránt érzett szimpátia növekedése ugyanakkor megtorpant, csakúgy, mint a kormánypárt, a Smer zuhanása. Fico pártja a Focus mérései szerint tavaly áprilisban volt a csúcson, 50 százalék feletti szimpátiával, azóta folyamatosan csökkent népszerűsége, míg a parlamenti ellenzék 33 százalékos mélypontról jött fel. A fordulópont szeptemberben volt, ekkor közel azonos eredményt mértek a két oldalnak, decemberre pedig beállt a mostanihoz hasonló, bő 8 százalékos különbség az ellenzék javára (Smer: 36,9 % - ellenzék 45,6 %) - írja a bumm.sk.

A fő különbség a két mérés között, hogy míg decemberben 5 párti volt az ellenzék, most a Focus szerint is elérte a parlamentbe jutás küszöbét Daniel Lipsic független képviselő új pártja, a NOVA. Az MVK felmérésével ellentétben azonban messze van még attól, hogy az ellenzék vezető pártjává váljék, az ugyanis továbbra is a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) nem is kevés, közel 11 százalékos támogatottsággal, bár 1 százalékos csökkenést könyvelhetett el.

A NOVA és Daniel Lipsic tehát feltehetőleg volt pártjától, a KDH-tól csaklizott el új szimpatizánsokat, az SDKÚ és az Egyszerű Emberek támogatottsága ugyanis némileg emelkedett. A Híd viszont jelentősnek mondható 2,5 százalékkal rontott eredményén, a bejutási küszöbre zuhanva vissza, a parlamenten kívüli Magyar Közösség Pártjának viszont közelebb került a bejutás 4,3 százalékos eredményével. Nem kerülne be a parlamentbe a Szlovák Nemzeti Párt sem (4,8 %), a Vladimír Meciar-féle, egykor a Smerrel vetekedő népszerűségű párt teljesen elveszítette bázisát, 1 százalékot sem ért el.

A felmérés szerint a részvételi arány 65,7 százalékos lenne, 19,5 százaléknyi választópolgár biztosan nem menne el szavazni, 14,8 % pedig semmiféle választ nem adott a kérdésre.

A Focus ügynökség január 15. és 22. között végezte felmérését 1035 fős reprezentatív mintán, a következő kérdés feltevésével: "Képzelje el, hogy a következő hétvégén tartanák a parlamenti választásokat, és a következő politikai pártok jelöltetnék magukat. Melyikre adná szavazatát?"