Két ember között dőlhet el, ki vezeti tovább az Iszlám Államot

Két ember között dőlhet el, ki vezeti tovább az Iszlám Államot

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Már meg is nevezték őket. Egyikük a végrehajtó szerepét betöltő Küldöttek Tanácsának a tagja.

Két lehetséges jelölt is van Abu Bakr al-Bagdadinak, az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet vezetőjének a helyére, akit vasárnapra virradóra Szíriában egy amerikai légitámadás során likvidáltak. Az AFP által hétfőn megkérdezett szakértők szerint azonban mindkét jelöltnek nagy hiányossága, hogy egyikük sem iraki vagy szíriai.

Hisam al-Hasemi, az IÁ iraki szakértője szerint a két lehetséges jelölt Abu Otman et-Tunszi és Abu Szaleh ed-Dzsuzravi, vagy más néven Haddzs Abdalláh.

A tunéziai származású Tunszi az IÁ a súra tanácsának az elnöke, e politikai tanácskozó szervről keveset lehet tudni. A másik szaúdi állampolgár, aki a végrehajtó szerepet betöltő Küldöttek Tanácsának a tagja.

Hasemi rámutatott, hogy míg Bagdadi iraki volt, egyik lehetséges jelölt sem iraki vagy szíriai, márpedig az IÁ dzsihadistáinak többsége ezekből az országokból származik, így sokan elpártolhatnak a terrorszervezettől, ha e tényező figyelmen kívül hagyásával választják meg az új vezetőt.

Ajmen Dzsavád Tamimi egyetemi tanár szerint is Haddzs Abdalláh a lehetséges örökös, akit az IÁ-tól kiszivárgott iratokban Bagdadi helyetteseként emlegetnek. Tamimi úgy tudja, hogy Abdalláh életben van.

A lehetséges vezetők között emlegetik gyakran Abdalláh Kardast is, az iraki hadsereg volt tisztjét, aki együtt volt fogságban Bagdadival 2004-ben az amerikaiak dél-iraki Bucca fogolytáborában. Hasemi szerint azonban Kardas halálát 2017-ben bejelentették a családtagjai. Bárki legyen is Bagdadi utódja, nem lesz egyszerű a feladata, miután a terrorszervezet a katonai vereségei után kénytelen volt számos földalatti sejtre osztódni Irakban és Szíriában, ahol a káosz miatt nehéz a kommunikáció.

A "kalifátus" márciusi összeomlása után Bagdadinak belső vitával kellett szembenéznie stratégiai céljait illetően. Halála után valószínű, hogy az IÁ szövetségesei másnak fogadnak hűséget, vagy nem erősítik meg az utódnak a korábbi hűségesküt - vélte Nate Rosenblatt, az oxfordi egyetem kutatója. Az újabb szövetségek az IÁ-val rivális dzsihadista csoportok - a Hajat Tahrír es-Sám (az al-Kaida egykori szíriai szárnya), illetve a Húrasz ed-Din nevű szélsőséges kis szervezet - sorait erősíthetik Rosenblatt szerint.

Max Abrahms, a bostoni Északkeleti Egyetem munkatársa úgy véli, hogy a 2014 óta gyakorlatilag láthatatlan Bagdadi utódlásának nem lesz nagy hatása a térségben, mivel "a döntéshozatal, a műveletek és a toborzás szintjén az IÁ sokkal decentralizáltabb volt, mint az al-Kaida. Amikor Oszama bin Ladent, az al-Kaida vezetőjét szintén egy amerikai művelet során likvidálták, az ő pótlása sokkal fontosabb volt, mert nagyobb befolyása volt, és jóval központosítottabb szervezetet vezetett. Abrahms szerint "kevés dzsihadista szervezetnek van - ha egyáltalán van valamelyiknek - olyan bürokratikus szervezete, mint az IÁ-nak, amelynek így inkább szorosabbra kellene a sorait zárni, mint szétosztódni.

Hozzászólások