Állítólag lehalászták az olajat az egyik tönkretett norilszki folyóról

Állítólag lehalászták az olajat az egyik tönkretett norilszki folyóról

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

A kisebb tavak és a partvonal megtisztításán dolgoznak a szakemberek az olajkatasztrófa helyszínén.

Befejeződött a kifolyt olajtermékek összegyűjtésének aktív szakasza a Norilszk városa mellett elhaladó Ambarnaja folyóból – közölte az orosz rendkívüli helyzetek minisztériuma szerdán. A TASZSZ orosz állami hírügynökség úgy tudja, a tervek szerint szombattól a szövetségiről regionális szintre fogják mérsékelni a balesett miatt kihirdetett vészhelyzetet. A mentés irányítását a Krasznojarszk megyei hatóságok veszik át.

Az Ambarnaja nem az egyetlen víz, amit megmérgezett a katasztrófa. Megtisztításra vár a Pjaszino tó, amiből – a Pjaszino folyó közvetítésével – a Jeges-tengerbe juthat az olajszennyezés.

A baleset megmérgezte továbbá a Daldikan folyót is, amely nem először esik áldozatául a Norilsk Nickel (Nornickel) szennyezésének: 2016-ban vérvörössé vált a vize, miután szivárgás történt a közeli nikkelüzemben. A vörösiszap-ömlésre kísértetiesen hasonló jelenséget a The Guardian szerint egyszerű agyag kiömlésével magyarázta a cég, amivel a hatóságok meg is elégedtek. 

Olyan súlyos az orosz olajszennyezés, hogy az űrből is látni

Május 29-én 20 ezer tonna olaj ömlött az Ambarnaja folyó vizébe egy orosz hőerőműből. Az ökológiai katasztrófát az Európai Űrügynökség (ESA) műholdjai is látták, és látják most is.

A rendkívüli helyzetek kezeléséért felelős tárca szerint jelenleg a kisebb tavak felületének megtisztítása, a partvonal adszorbens anyagokkal való megmunkálása és a felületi olajtermék-hártya eltávolítása folyik. A baleset sújtotta területen 84 ezer tonna szennyezett talajt és 31 ezer tonna vízzel kevert üzemanyagot sikerült begyűjteni. A szennyeződést megkötni képes anyagokkal 52 kilométernyi partvonalat és 63 ezer kilométernyi szennyezett területet kezeltek a mentőalakulatok. A Pjaszino tó további beszennyeződésének megakadályozására 64 úszó gátvonalat telepítettek, amelyek közül 21 adszorbens képességű.

Május 29-én 21 163 köbméter olajszármazék ömlött ki a Nornickel bányavállalathoz tartozó Norilszki-Tajmiri Energetikai Vállalat (NTEK) 3. erőművének egyik megrongálódott üzemanyag-tárolójából. Az orosz állami halászati ügynökség szóvivője akkor azt nyilatkozta: évtizedekre lesz szüksége a környezetnek, hogy kiheverje az ökológiai katasztrófát.

Húszezer tonna olajszármazék mérgezett meg évtizedekre egy sarkvidéki folyót

A szennyezésért felelős vállalat szóvivője szerint is túl korai még felbecsülni a károk mértékét.

A történtek miatt eljárás indult Norilszk polgármestere, a hőerőmű több vezetője és a környezetvédelmi felügyelet (Roszprirodnadzor) egyik ellenőre ellen.

A Nornickel az Oroszország leggazdagabb embereként is számon tartott Vlagyimir Potanyinnak a tulajdona, és az elmúlt öt évben minden más bányászati cégcsoportnál magasabb részvényesi megtérülést ért el a Financial Times szerint. Kritikusai szerint a világ legnagyobb palládium- és nikkelkitermelője a permafroszt klímaváltozás miatti olvadását csak kifogásként használja, hogy így háríthassa a felelősséget a modernizáció hiánya miatt bekövetkező balesetekkor.

A Greenpeace környezetvédő mozgalom szerint a norilszki volt a legsúlyosabb baleset az északi sarkvidéki övezetben több mint három évtizede, 1989 márciusa óta, amikor az amerikai Exxon Valdez tartályhajó balesetet szenvedett Alaszka partjainál. Akkor 37 ezer tonna nyersolaj folyt ki.

Hozzászólások