Seres László Itthon

Seres: Bevezetés az osztályharcba

Más se hiányzik a mai Magyarországon, mint "a gazdagok" elleni hadüzenet, a siker, a tudás és a teljesítmény elleni hisztériakampány. Vélemény.

Szegő Iván Miklós Kult

Kádár, Biszku és Münnich: hogyan zajlott az 1956-os megtorlás?

A kádári megtorlásért viselt történelmi és jogi felelősség egymástól elkülönítendő. A történészek nem szólhatnak bele a bíróságok dolgába - ez a Biszku-perről hangzott el többször is azon a keddi, június 16-ai konferencián, amelyet Nagy Imrére, az 56-os forradalom mártír miniszterelnökére emlékezve tartottak.

MTI Világ

Áder: elkészülhet a kommunizmus áldozatainak listája

Magyarország és Németország együttműködésével elkészülhet a kommunizmus áldozatainak listája mindkét országban, a munka 2014-ben kezdődhet és három évig tarthat - mondta Áder János köztársasági elnök hétfőn Berlinben.

Seres László Publicisztika

Seres: Orbán kommunistái

A kommunizmus áldozatainak emléknapján Magyarországon véget ért a hatalmi ágak szétválasztása: mostantól a miniszterelnök mondja meg, mi időszerű és mi nem, melyik jelkép sérthet kicsodát, melyik Ab-döntést tartják tiszteletben és melyiket nem.

MTI Itthon

Rétvári: méltóképpen kell megemlékezni a kommunista diktatúra áldozatairól

A közigazgatási tárca parlamenti államtitkára szerint méltóképpen szükséges megemlékezni a kommunista diktatúra és önkény áldozatairól. Ezt Rétvári Bence mondta az MTI-nek, miután a kommunista diktatúra által elkövetett tömeges kitelepítések hatvanadik évfordulója alkalmából határozatot fogadott el az Országgyűlés.

hvg.hu Napi merítés

Miről volt szó a Parlament hétfői ülésén?

A hétfői parlamenti ülés felszólalásai alapvetően két téma köré csoportosultak: Schiffer András és Kósa Lajos a politikai korrupció, Harrach Péter és Balczó Zoltán pedig a kommunizmus áldozatairól beszéltek az Országgyűlésben - olvasható a Politika 2.0 blogon.

Tabajdi Gábor Vélemény

Hogyan hálózta be az ÁVH Magyarországot?

A demokratikus intézményrendszer felszámolása 1945 után magával hozta az átláthatatlan, diktatórikus szervezetek bővítését. Az ezekhez kapcsolódó épületek térbeli elhelyezkedése mára többnyire a feledés homályába tűnt. A kommunizmus áldozatainak emléknapján – az Államvédelmi Osztály (ÁVO) és az Államvédelmi Hatóság (ÁVH) országos ingatlanhálózatának kiépítését idézzük fel.

Bálint Csaba Világ

Kommunisták bűnei: messze még a kárpótlás Szerbiában

Négy éve hatályos Szerbiában az a törvény, amelynek alapján a kommunista rendszerben meghurcolt magánszemélyek, illetve hozzátartozóik kérhetik ügyük utólagos felülvizsgálatát. Ügyek, döntések vannak már, de a kárpótlás még messze.

Bálint Csaba Itthon

ÁVH-dolgozók listája – minden nyilvánosság üdvözlendő

Alighogy megjelent, már a rádiók legfrissebb híradásaiban is beszámoltak arról a listáról, amelyet a szegedkurir.hu regionális hírportál közölt április negyedikén. A Csongrád megyei ÁVH egykori dolgozóinak névsora csak első darabja annak a sorozatnak, amelynek közlésére Kunstár Csaba főszerkesztő szánta el magát. Az esetről Cseh Gergő Bendegúzt, a Történeti Levéltár munkatársát kérdeztük. Ha nem sérülnek indokolatlanul a személyiségi jogok, akkor minden nyilvánosság üdvözlendő – mondja a szakember.

hvg.hu Itthon

A Fidesz és az MSZP ugyanazt akarja

A holokauszt és a kommunizmus bűneinek tagadását tiltó törvényjavaslatot kezdeményez az MSZP. Korábban hasonló tartalommal nyújtott be alkotmánymódosítást a Fidesz.

hvg.hu Napi merítés

A berlini fal története

A berlini fal leomlásához vezető eseményeket csak akkor lehet mélyebben megérteni, ha vetünk egy pillantást a szovjetunióbéli Pecsengától a bulgáriai Rezovóig a politikai, ideológiai, gazdasági és katonai törésvonal mentén húzódó Vasfüggöny legkézzelfoghatóbb, legnyilvánvalóbb és legprecízebben kivitelezett szakaszának születésére és fennállása szűk három évtizedére – írja a húszéves évforduló alkalmából a Lemil.blog.hu.

hvg.hu Itthon

A Rajk-per fővádlottjait 60 éve végezték ki

Holnapután lesz hatvan éve, hogy 1949. október 15-én kivégezték a legnagyobb magyarországi kirakatper fővádlottjait, a kommunista pártban korábban vezető tisztségeket betöltő Rajk Lászlót, Szőnyi Tibort és Szalai Andrást.

hvg.hu Napi merítés

Az ember, aki megrendelte a Vezér halálát

Mindenki hallott már az ügyeletes szerkesztőről, akinek egyetlen elírt betű miatt - megrendülés helyett megrendelést írt - kellett börtönbe vonulnia 1953-ban, Sztálin halálát követően. Az urbanlegends.hu e történetnek járt utána.

1 2

A címlapról ajánljuk