
Izing Róbert
Gasztro
Így érik el, hogy a legfinomabb kávé kerüljön a csészénkbe
Amikor az ember megiszik egy igazán finom csésze kávét, nehéz elhinni, mennyi helyesen meghozott döntés és iszonyatos mennyiségű munka áll mögötte. Ha egyszerűsíteni akarunk, a kávékészítés nagyjából ugyanannyira összetett, bonyolult és tucatnyi lépésből álló folyamat, mint a borkészítés. S ahogy a bor esetében, már itt is az ültetvényen, a tőkén eldől minden.
Marton Levente
Gasztro
Tökéletes desszert: Karamellkrém, a fordított crème brûlée
Crème caramel, mondják a franciák. Szinte ezt mondjuk mi is: karamellkrém, selymesség, becézés és életigenlés. Mindez egy kis csuporba zárva. Csodálatos, hogy szorulhat ennyi íz ilyen apró edénykébe. De hát tudjuk, sok jó íz kis helyen is elfér. Most megmutatjuk, hogy nem kell érte trendi bisztróba, étterembe menni.
hvg.hu
Gasztro
Borkiválóságok vörösben
Megjelent a Borkiválóságok Könyve 2015-ös kiadása. Az új kötetbe185 tétel került be, egytől egyik vörös borok.
hvg.hu
Gasztro
A rózsaszín tíz árnyalata
Rózsaszínben a világ, csak jó lehet. Pláne kortyonként. Az egyik amerikai online magazin megforgatta a földgömböt, és tíz különböző helyről, tíz nem mindennapi italt toplistázott. Köztük egy magyart is.
Haulitus Anikó
Gasztro
Tökéletes póréhagymás fogások - recept
Igaz, hogy a májusi eső aranyat ér, de a szürkeségtől elfog minket az urbánus lelki fájdalom. Kell valami friss, ropogós, valami harsány, markáns és mégis behízelgő – a tányéron. Úgy tűnik, az újhagyma, de még inkább kicsit vaskosabb, termetesebb rokona, a póréhagyma tökéletes erre a célra.
hvg.hu
Gasztro
Tíz ütős érv - amiért érdemes halat enni
Lehet, hogy nem kell hunyorognunk, ha az étlapot akarjuk böngészni, és még arra is rájövünk, honnan ismerjük a másik asztalnál ülőt, aki szívélyesen köszönget. S nem azért, mert előkotorjuk a táskánkból a szemüvegünket, meg titkon belenézünk a telefonregiszterünkbe, hátha eszünkbe jut izékének a neve.
MTI / hvg.hu
Gasztro
300 ezer forintért mérik Szerbiában a szamársajt kilóját
Kilónként ezer euróért, vagyis átszámítva több mint 300 ezer forintért árulja szamársajtját egy szerbiai termelő. A zasavicai szamártelep munkatársai szerint a sajtot főleg külföldiek vásárolják, szamártejet azonban sokan mások is visznek, mert állítólag sok egészségügyi probléma orvosolható vele.
hvg.hu
Kult
Chips helyett enne csokoládés szöcskét?
Ma már nem elérhetetlen nálunk sem, hogy bogarakkal, pókokkal és egyéb ízeltlábúakkal dobjuk fel a vacsoránkat. Igaz, egyelőre vicces ajándéknak vagy legénybúcsúi poénnak vásárolják általában ezeket, de kit tudja, lehet, hogy a jövőben ezek lesznek az új chipsek.
hvg.hu
Gasztro
A gluténérzékenyek is találhatnak maguknak kaját a McDonald’s-ban
Olyan szendvicset és málnás tortát árulnak csütörtöktől itthon 13 McDonald’s étteremben, amelyet a lisztérzékenyek is megehetnek. Szintén csütörtöktől az összes McCaféban laktózmentes tejjel vagy mandulaitallal is elkészítik az italokat, ha így kérik a vendégek – közölték az étteremlánctól szerdán.
Marton Levente
Gasztro
Tökéletes Mars hab - recept
Nem a kitikkadt bolygóra kalauzoljuk el a kedves olvasót, hanem csupán a konyhába. Itt is kétségtelen, olykor lehet nagyon meleg, de ezért a mostani kísérletünkért, még ezt is érdemes elviselni.
Csíki Sándor
Gasztro
Feltámad a reformkori paprikás csirke
Két esztendeje a nemzeti ételeink sorában emlegetett gulyás, tavaly pedig a hasonlóképpen mindenki által kedvelt rakott krumpli volt a Gourmet Fesztivál fantáziát megmozgató, központba állított, emblematikus étele. A gulyásleves és a rakott krumpli után, az idei esztendő már a paprikás csirke feltámadásának éve lehet. Ha akad e honban őszinte közmegegyezés, a paprikás csirke nagyszerűségébe vetett hit minden bizonnyal közéjük tartozik.
hvg.hu
Gasztro
Videó: Íme a csirkementes paprikás csirke
Az idei Gourmet Fesztivál beharangozójaként a legnevesebb vidéki séfek gondolták újra a paprikás csirkét. Többen csirkét sem használtak hozzá, de ránézésre a többit sem lehetett felismerni.
MTI
Gasztro
Folyni fog a sör a Bálnában péntektől vasárnapig
Harmincöt sörfőzde kínálatából 196 féle üveges, 55 fajta csapolt sört és negyven, Magyarországon eddig nem kóstolt főzetet ihatnak a VI. Belga Sörfesztivál vendégei péntektől vasárnapig a Bálna Budapestben.
Szauer Judit
Gasztro
Kit ültetne le az asztalához a világ legjobb szakácsa?
700 órányi felkészülés, végtelen elszántság, magabiztosság és türelem – ez lett a norvég siker titka a 2015-ös Bocuse d’Or verseny lyoni döntőjén. Nemrégiben Budapesten járt Ørjan Johannessen, a világ legrangosabb szakácsversenyének győztese, és mentora Odd Ivar Solvold. A sztárséf elárulta nekünk, mi az északi gasztronómia sikerének a titka, melyek a kedvenc éttermei, és hogy ki az az öt ember a világon, akiket leültetne saját asztalához.
Marton Levente
Gasztro
Tökéletes, mert csak csoki - recept
Megfigyelésünk szerint a nők sokkal jobban rettegnek a liszttől, mint a csokoládétól, noha ennek az ésszerűsége vitatható. Az viszont nem vitás, hogy ízvonatkozásban tökéletesen racionálisan döntenek. A lelkek megnyugtatására most egy olyan csoki torta következik, amelyben csipetnyi liszt sincs. Csak a csoki, de az sok.
hvg.hu
Gasztro
A csapból is csokoládé folyik
Fehér szarvasgomba, zöldalma, Oreo, Somlói, New York sajttorta. fehércsokoládés, epres "Hisztéria” fagylalt, úgyis mint a kézműves műhely és cukrászda névjegye. A Fagylalt Napja alkalmából egy olyan helyen jártunk, ahol még a csapból is csokoládé folyik.
hvg.hu
Gasztro
Törököt fogtunk, piláfot főzünk - recept
A tavaly januárban megrendezett első tematikus gasztrohónap után a Yunus Emre Enstitüsü, a Budapesti Török Kulturális Központ ismét nagyszabású gasztronómiai programsorozattal jelentkezik. Kávé, tea, fűszerek, színek, illatok, fogások a török konyhaművészet, avagy a"világ finomságainak kosarából".
MTI
Gasztro
Óriási sorbanállás lesz holnap a fagyizóknál
Országszerte több mint 450 fagylaltozó csatlakozott az idei "magyar kézműves fagylalt napja" programjához, ezekben a fagyizókban pénteken féláron adják a fagyit.
MTI
Gasztro
Elhunyt a csodás hamburgerekről áradozó étteremkritikus
Elhunyt Josh Ozersky, a húsrajongó amerikai ételkritikus.
hvg.hu
Gasztro
Mire jó a zöld szamóca?
Almát, körtét, még barackot, vagy szilvát is el tudunk képzelni éretlenül, félig éretten feldolgozva valamilyen ételbe, s hallottunk már olyanokról, akik el is rágcsálják az ilyesmit. De ugyan mit kezdenénk egy rakás éretlen szamócával, eperrel?
A címlapról ajánljuk

Orbán és Babis példája: a különbség drámai – nemzetközi lapszemle
Magyarország az európai adófizetőkkel tol ki, ha nem szavazza meg az Oroszország elleni szankciók meghosszabbítását – erről a Financial Times ír. A Guardian pedig arról, hogy miért van értelme tüntetni Donald Trump ellen.
Az emberek pápája: Ferenc 12 éve a Vatikánban – képgaléria
A róla készült fotók nemcsak a pápai hivatal méltóságát tükrözik, hanem az emberi léptéket is, amellyel az egyházfői szerephez közelített.
Új magasságokban a kormányzati sikerkommunikáció: harmadik éve dicsekednek ugyanazzal a fejlesztéssel
Ha egy harckocsi kétszer is legördülhet a gyártósorról, akkor 600 felújított orvosi rendelőt hányszor lehet sikerként eladni?
Egy belső sávban „ragadt” autóst büntettek a rendőrök – videó
Nem csak a száguldozókkal van baj.
Balogh Gábor az öttusasikerekről: „Ezekben az eredményekben sem a szövetség, sem én nem fogunk díszelegni”
Az öttusaszövetség elnökének ezüstérmét is megszépítette Gulyás Michelle aranya.