
Gőgh Csilla
Gasztro
Egy nem mindennapi ajánlat - szilvás recept
Az ősz egyik sztárja a piacokon a szilva. Kétezernél is több változata ismert a szilvaféléknek. A gyümölcs őshonos Európában, Nyugat-Ázsiában, Japánban.
hvg.hu
Gasztro
Recept: hogyan készül az egészséges gulyásleves?
Ha a főzési szokásaink döntően nem változnak meg, a helyes táplálkozást elősegítő minden tanács csak pusztába kiáltott szó marad. Dr. Marton István professzor Korkontroll című könyvében segítséget kíván nyújtani az egészséges életmód kialakításához, az aktív, értelmes tevékenységgel eltölthető évek számának meghosszabbításához. Könyvének Egészséges táplálkozás minden életkorban című fejezetében Frank Júlia receptjeivel illusztrálja az elméletet.
Lőrincz Zsolt
Gasztro
Indiai fűszerek, fortélyok és receptek
Vegyünk egy hatalmas, a Himalája örök hóval borított csúcsaitól a déli óceánokig elterülő országot, amelyben több mint száz, különböző nyelvet beszélő nemzet él. Adjunk hozzá mindegyikhez egy-egy adag saját kultúrát, identitást, szokást és hagyjuk a gasztronómiájukat jó pár száz évig érlelődni. Mit kapunk a végén? Indiát.
hvg.hu
Shake
Mit együnk Egyiptomban?
Bár az egyiptomi kétségkívül nagy rokonságot mutat más arab és földközi-tengeri konyhákkal, megvannnak a maga jellegzetes fogásai, amelyeket kár volna kihagyni. Egy egzotikus ország különleges ízvilága, ahol régen még hiéna is asztalra került.
Gőgh Csilla
Gasztro
Gesztenyeösvény: megmutat mindent, amit látni kell
Gesztenye, Kastanien, Chataigne, Castagno - kinek, hogy tetszik, minek nevezi. Itt a szezon, és sok helyütt az ünnep ideje.
Gasztro
A jeruzsálemi Deutschnál resztelt máj a sláger
Izrael már régen nem csak a falafel és a swarma hazája. Ha a megfáradt turista gyorsan, viszonylag olcsón és jót akar enni, akkor számos lehetőség közül választhat. Jeruzsálem ortodox negyedében a Deutsch étterem magyar étekkínálatával tarol.
Gőgh Csilla
Gasztro
Mindennap friss csapolással várják a fiesztázókat
Évi több mint hat millió látogatójával és átlagosan 60 ezer hektoliteres fogyasztásával az Oktoberfest, amit a népnyelv csak Wiesn-nek , Mezőünnepnek hív a világ egyik legnagyobb sörfiesztája.
Bőhm Kornél
Gasztro
A szerelemben fogant likőr
Már romantikus, dallamos, játékos neve is elbűvöl: Amaretto. A szerelmesek itala. A legendás mandulalikőr. Ami nem is mandulából készül. Csupa rejtély.
hvg.hu
Gasztro
Asztalodon az életed, avagy a jótevés napja
Ezen a hét végén kerül sor az Etyeki Kezes-Lábos fesztiválra, ahova az ország minden részéből érkeznek méhészek, sajtkészítők, lekvárfőzők, pékek, mézeskalácsosok, hentesek hagyományos készítésű,természetes alapanyagú termékeikkel. Kinyitnak az etyeki pincék is, s az itteni borászok vendégül látják a más borvidékeken, dűlőszelektált gazdálkodást folytató társaikat.
hvg.hu
Gasztro
Egy jó Kádár: a Magyar Gárda biztosan nem lenne fönt - videó
Szerényi Gábor grafikusművész időutazásra hív mindenkit, aki belekóstolna egy hagyományos budapesti étterem hangulatába. Videós csapatunk a Klauzál téri Kádár étteremben járt, amelynek falán a politikának helye nincs.
hvg.hu
Gasztro
Rekord borárverés: négyszeres áron keltek el a palackok
Minden eddiginél több, 3 millió 400 ezer forint lett a Budapesti Nemzetközi Bor –és Pezsgőfesztivál Jótékonysági Borárverésének végösszege. A Hadtörténeti Múzeumban szeptember 18-án megtartott, gálavacsorával egybekötött rendezvényt Dula Bence, szőlő-bortermelő, nemzetközi szaktanácsadó vezette le.
hvg.hu
Gasztro
A bajnok bora: prémium kategóriájú vörös
A háromszoros olimpiai bajnok, Papp László emlékére különleges, prémium kategóriájú vörösbor készült.
MTI
Gasztro
Kevesebb bor lesz a vártnál
A korábban várt mintegy 4 millió hektoliter bor helyett az idén csak mintegy 3,5 millió hektoliter kerülhet a pincékbe.
hvg.hu
Gasztro
Díjak, borok, lícit: a közönség kedvencei
Nagy sikerrel zárult vasárnap a 17. Budapesti Nemzetközi Bor- és Pezsgőfesztivál leglátogatottabb rendezvénye a Borkiállítás és Vásár a Budai Várban.
Gőgh Csilla
Gasztro
Kolumbusz tojása helyett dinnye
Forróság szeptemberben, mediterrán tél, kánikula tavasz helyett, jégbe fagyó nyári napok. Lassan már a naptárnak sem hihetünk. Idejüket múlják a régi, megbízható, eligazító népi intelmek. Nemcsak a szeszélyes évszakok, de a megváltozott termelési-gazdasági, kereskedelmi környezet miatt is változnak fogyasztói szokásaink. Amennyi hátránya, annyi előnye is van, hozzászokunk a hosszú szezonokhoz, gyakorlatilag ahhoz, hogy egész évben minden kapható.
MTI
Gazdaság
A libamáj elleni kampány kétmilliárdos kárt okoz
Mintegy kétmilliárd forint kárt okoz az idén a baromfiágazatnak és ötezer munkahelyet veszélyeztet a Négy Mancs állatvédő szervezet magyar liba- és kacsatömés ellen indított kampánya - mondta Bárány László, a Baromfi Terméktanács (BTT) elnöke.
Vétek György
Gasztro
A hónap séfje: Litauszki Zsolt – Maligán étterem
Meglehet, határainkon túl ismertebb,mint idehaza. A szakmában mindenestre már a nagybetűsök közé tartozik. Litauszki Zsolt kilenc év munkájával kiérdemelte, hogy bekerüljön Ausztria ötven legjobb séfje közé, a Michelin éttermi kalauz pedig 2007-ben a csillagvárományosok közé sorolta. Május óta a budapesti Maligán borétterem konyhafőnöke, és azt érezné sikernek, ha naponta legalább egyszer tele lenne az étterme.
hvg.hu
Gasztro
Gasztronómia a borfesztiválon: cicege, csülök, caponata
A 17. Budapesti Nemzetközi Bor- és Pezsgőfesztivál megújult gasztronómiai kínálattal várja a látogatókat. A szervezők arra törekedtek, hogy a magyar hagyományokat megőrizve mutassák be múltunk méltán híres-ízes ételeit, alkalmazkodva ugyanakkor a mai kor és a fesztivál nemzetközi közönségének elvárásaihoz.
hvg.hu
Gasztro
A Vylyan trófeái
A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, a Magyar Bor Akadémia és a Magyar Szőlő- és Bortermelők Szövetsége 2002-ben alapította az Év Pincészete díjat, amely a hazai borászatban irány- és mértékadó pincészetek munkájának rangos szakmai elismerése lett.
hvg.hu
Gasztro
Szüreti finomságok és lelőhelyeik
A Gergely-naptár bevezetése előtt az év hetedik hónapja volt a szeptember, amit latin eredetű neve is jelez - septem, azaz hét. A 18. századi nyelvújítók gyümölcsönösnek hívták, a népi kalendárium Szent Mihály havának jegyzi. Ez az a hónap, aminek első napjától a vigyázó szemek a szőlőhegyre vetődnek. Egyed napján lépnek szolgálatba a szőlőpásztorok, hogy óvják a termést a betakarításig. Hagyományosan ezekben a hetekben kezdődik mindenfelé a szüret.
A címlapról ajánljuk

Dobszay János
Irgalmasságot gyakorolt a pápa azzal, hogy hajlandó volt misézni Orbán Viktor országában
Az alábbi cikk 2021. szeptember 12-én jelent meg a hvg360-on.
India beszállt a Kína elleni vámháborúba
Újdelhi védővámot vetett ki az olcsó kínai acél behozatalára.
Putyin hajlandó lenne közvetlen tárgyalásokat folytatni az ukránokkal
Ilyesmi a háború első hetei óta nem fordult elő.
Tényleg jobban élnek a német nyugdíjasok? A nyugdíjmítosz és a magyar valóság
Gyakran tekintünk a német nyugdíjasokra mintaként, akik stabil anyagi körülmények között élvezhetik idős éveiket. Felmerül a kérdés: valóban ennyire gondtalan a helyzetük, és ha igen, mi ennek az oka?
Új magasságokban a kormányzati sikerkommunikáció: harmadik éve dicsekednek ugyanazzal a fejlesztéssel
Ha egy harckocsi kétszer is legördülhet a gyártósorról, akkor 600 felújított orvosi rendelőt hányszor lehet sikerként eladni?
Egy belső sávban „ragadt” autóst büntettek a rendőrök – videó
Nem csak a száguldozókkal van baj.
Balogh Gábor az öttusasikerekről: „Ezekben az eredményekben sem a szövetség, sem én nem fogunk díszelegni”
Az öttusaszövetség elnökének ezüstérmét is megszépítette Gulyás Michelle aranya.