Hírlevelek
Menü

Olvasási mód:

Betűméret:

Betűstílus:

A nemzedékek közötti kísértetjárás – Auschwitz és a soá öröksége
hvg360

A nemzedékek közötti kísértetjárás – Auschwitz és a soá öröksége

Auschwitz felszabadításának a 80. évfordulója talán az utolsó olyan alkalmak egyike, amikor a túlélőkkel együtt emlékezhet még a világ a holokauszt borzalmaira. Az akkori traumák azonban a következő generációknak is feladatot adnak. Nem csak az a fontos, hogy a háború hiteles krónikásait meghallgassuk, amíg még lehet, hanem az is, hogy megismerjük az utódokban tovább élő örökséget – legyen szó traumáról vagy megküzdésről. Két pszichológussal, Vajda Júliával és Szirtes Lilivel beszélgettünk a soá nemzedékeken átívelő hagyatékáról.

MTI Tech

Bronzkori ebédmaradék is konzerválódott a tőzeglápban

Minden eddiginél nagyobb számban kerültek elő bronzkori tárgyak - közöttük egy ebédmaradékot tartalmazó tál - a közép-angliai Cambridgeshire tőzeglápvidékén egy ásatáson - számolt be a The Guardian című brit napilap hétfőn.

hvg.hu Gasztro

Karácsonyi kampány: így vesznek rá, hogy magyar bort vegyünk

Nagyszabású adventi borkampányt indított december 1-én az Agrármarketing Centrum és a Közösségi Bormarketing Alap. Az ország legnagyobb kereskedelmi hálózatait érintő akciósorozat ösztönözni kívánja, hogy magyar borok kerüljenek a karácsonyi ünnepi asztalokra.

Tóth Sándor Gasztro

Michelin-csillagok: a spanyoloknak már kevesebb van, mint az olaszoknak

Az ibériai félszigeten is az év nagy eseményének számít a vörös könyv, a Michelin éttermi kalauzának megjelenése. A félsziget két államában, Spanyolországban és Portugáliában olyan sok a Michelin-csillagos éttermek száma, hogy egy külön kiadvány is megtelik velük.

hvg.hu Gasztro

Vida Péter az év bortermelője

Vida Péter kapta az Év Bortermelője 2011 címet. A Magyar Bor Akadémia péntek délben hirdette ki az idei győztes nevét Budapesten. A cím a magyar borászok legrangosabb hazai kitüntetése.

Gy. Zs. Gasztro

Bevásárlás a tökéletes karácsonyi menühöz: ezeket a helyeket ne hagyjuk ki

Még három hét, még kettő, aztán már csak pár nap, végül last minute irány valamelyik éjjel-nappali bolt. Hova menjünk vásárolni, hol, mit szerezzünk be, ha nem a legközelebbi étteremből akarjuk a vacsorát megrendelni Szentestére, hanem igazi különlegességekre készülünk? Körülnéztünk Budapesten.

I. N. Gasztro

Mit lehet enni Békés megyében?

Vajon van-e élet a kolbászon és a szilvapálinkán túl a Viharsarokban? Ennek jártunk utána röpke gyulai és békéscsabai kiruccanásunkon.

hvg.hu Gasztro

Egy tanár Magyarország csúcsmixere

Eldőlt, hogy ki képviselheti Magyarországot a vodkamixerek helsinki nemzetközi kupáján. A finnországi versenyen a világ 20 legkiválóbb bártendere mérkőzik majd egymással.

Megyeri Zsuzsanna Gasztro

A nagy olasz legenda

Toszkána, a nagy olasz legenda. Mondhatni, mint márkanév már-már közhely. Összetéveszthetetlenül jellegzetes házaival, dombjaival, Firenzéjével, regényekben és filmekben megörökített vonzerejével a turista toplista élén áll.

hvg.hu Gasztro

Így készül a tökéletes sajtos makaróni

A hamburgeren túl talán az egyik legnépszerűbb étel a tengerentúlon a macaroni&cheese, azaz a sajtos makaróni. Eltér a mi tejfölös változatunktól, érdemes kipróbálni.

hvg.hu Gasztro

Mi a baj a magyar borral Ausztráliában?

Magyar pezsgő, bor és sör Keményék szupermarketjéből, pálinka a Gerendási likőr diszkontból; krémes, Rigó Jancsi, Dobos rolád Varga Ádám süteményboltjából.

-gy- Gasztro

A hét receptje: egyszerű kínai finomság

Alma és banán szinte minden háztartásban akad ilyen tájt. Cukor, liszt, tojás meg valószínűleg mindegyikben. Ennyi hozzávaló már elég is lenne egy jó kis meleg desszerthez.

Gasztro

Fotó: beindult az első hazai internetes pálinkafőzde

Beindult a Békési Pálinka Centrum internetes pálinkafőzdéje: lefolyt az első békési párlat, amelyet távvezérlésről, száz kilométerről készítettek. A negyvenfokos friss szőlőpálinka után bárki megfőzheti otthonról kedvenc párlatát.

Tóth Sándor Gasztro

Háromfogásos családi ebéd fél óra alatt Ferran Adriától

Háromfogásos házias menü, ami bő félóra alatt elkészül, mindössze négy euróból. Egyszerű, praktikus, tradicionális ételek. Ki gondolná, hogy a recepteket éppen a világhírű katalán mesterséf, napjaink konyhaművészetének egyik legnagyobb újítója adta közre.

1
133 134 135 136 137
234
Szívbe markolóan rimánkodott Kerkez Milos mezéért egy kisfiú, de csalódnia kellett – videó

Szívbe markolóan rimánkodott Kerkez Milos mezéért egy kisfiú, de csalódnia kellett – videó

Kulja András a koronavírus-járványról: Ott fulladtak meg az emberek az osztályon, és a tévében csak ment a sikerpropaganda

Kulja András a koronavírus-járványról: Ott fulladtak meg az emberek az osztályon, és a tévében csak ment a sikerpropaganda

Kockák kimaxolva: 2891 darabból megépítettük, aztán terepre vittük az új Mercedes G-osztályt

Kockák kimaxolva: 2891 darabból megépítettük, aztán terepre vittük az új Mercedes G-osztályt

Itt vannak a hatos lottó nyerőszámai, van telitalálat!

Itt vannak a hatos lottó nyerőszámai, van telitalálat!

Szijjártó kimondta, mi kell ahhoz, hogy ne siklassa ki az Oroszország elleni szankciók fenntartását

Szijjártó kimondta, mi kell ahhoz, hogy ne siklassa ki az Oroszország elleni szankciók fenntartását

Merkel történelmi hibája: nem parancsolt megálljt Orbán Viktornak - nemzetközi lapszemle

Merkel történelmi hibája: nem parancsolt megálljt Orbán Viktornak - nemzetközi lapszemle

Elnézést kért Majka a Bindzsisztán szeletet áruló cukrászdától

Elnézést kért Majka a Bindzsisztán szeletet áruló cukrászdától

Elveszítette a fonalat a Mini-Dubaj ügyben? Most mindent elmagyarázunk

Elveszítette a fonalat a Mini-Dubaj ügyben? Most mindent elmagyarázunk

Mini-Dubaj: hiába van a fővárosnak elővásárlási joga, ha él vele, az állam is élhet a saját visszavásárlási jogával

Mini-Dubaj: hiába van a fővárosnak elővásárlási joga, ha él vele, az állam is élhet a saját visszavásárlási jogával

A címlapról ajánljuk
Auschwitz 80