hvg.hu
Élet+Stílus
Hogyan lehet túlélni egy repülőgép-balesetet?
Mielőtt legközelebb repülőre száll, olvassa el ezeket a tanácsokat.
Nem szerepelhet kutyahús a pekingi szállodák és vendéglátó helyek étlapján az augusztusi olimpia és a szeptemberi paralimpia idején.
A fáma szerint, amikor egyszer Erdei Ferenc, neves néprajzkutatónk Baja környékén járva megszólította a Sugovica partján bográcsoló halászokat, megkínálnák-e halászlével, így válaszoltak: hát, ha az úr ízlése a halászlevet kívánja, de mi inkább a halból való levet adnánk.
A Franciaországba látogatók egyik, ha talán nem a legkedveltebb úti célja a varázslatos Provence. A csodás táj, a számtalan római és középkori emlék mellett különleges gasztronómiai élmények tárháza is.
Nemhogy sztárséfnek, még szakácsnak sem készült. S nem állítja, hogy már apró gyermekkorában a tűzhely körül forgolódott, de a nagymamája egyik süteményét Pesten, a Ráday utcai Costes vendégei is megkóstolhatják. A legjobb úton halad, hogy nevét meg-, és feljegyezzék a gasztronómia nagykönyvébe. A Costes executive séfje Portugáliában született, több neves konyhán dolgozott, és még csak 29 éves.
Egyre inkább divatba jönnek a szokatlan éttermek - így van már nudistavendéglő és jeges étterem is. A világ legeredetibb éttermeit egy ausztrál hírportál gyűjtötte csokorba.
Róma a terek városa. Nincs is jobb, mint valamelyiken kiülni egy kávézó vagy étterem teraszára és bámulni az Örök Város színes forgatagát. Az egyik leghangulatosabb a Piazza del Campo dei Fiori, azaz a Virágmező-tér Róma egyik legnagyobb, leglátványosabb napi piacával.
A gyorsbüfékben és Michelin-csillagos étteremben egyaránt fellelhető, roppanós bundában kisütött halszeletből és sült krumpliból álló menü másfél évszázada hódította meg a briteket. Mind a mai napig az egyik legnépszerűbb fogás és egyúttal idegenforgalmi „nevezetesség” a szigetországban.
Nyár derekán annyi gasztrós esemény történik az országban, hogy bármerre is járunk, biztos találunk kedvünkre valót.
Ezt is megéltük, mostantól négy napon át a kávé az egyik főszereplője a Millenáris Parkban megrendezett fesztiválnak. Sok olyasmit megtudhatunk róla, ami a hatvanas években Olaszországból elindult espresso-kultuszon innen s túl van.
Bécsben nemcsak fociünnep idején forog tömegével az idegen. Az európai és a tengerentúli turisták nagy kedvence a császárváros. S bizony vannak helyek, ahol télen-nyáron, mindig sorban állnak a népek a bejáratnál, árgus szemekkel vadászva szabad asztalokra. Az egyik ilyen a Sacher.
Kánikulai estéken nyomulhatnak a tejalapú koktélok. Összegyűjtöttünk néhány tippet.
Chardonnay, Olaszrizling, Ezerjó, Sauvignon Blanc, Királyleányka, újabban Pinot Noir és Cabernet Sauvignon - az etyeki borvidék jellegzetes, üde borai. Szépen megállják a helyüket magukban is, de házasításukból kiváló pezsgő alapborok készülnek.
A hvg.hu eredményt hirdetett idei blogversenyének első kategóriájában. A gasztroblogok megméretésében 72 webnapló indult.
A Bristoli Egyetem kutatói által kidolgozott formula kilenc változóval számol. E képlet segítségével milliméterre pontosan ki lehet számítani a két kenyérszelet vastagságát, amely közé az ominózus sajt, a Cheddar kerül.
Német konyha - ennek hallatán leginkább a savanyú káposzta és a virsli jut az eszünkbe. Meglehetősen méltánytalanul. S nemcsak azért, mert mint egyetlen nemzetnél, itt sem állja meg a helyét az általánosítás, hanem mert nem véletlen, hogy az országban kétszáz sztárszakács forgatja a fakanalat.
A 21. századi konyhaművészet ismeretéhez folyamatos tanulásra és fejlődésre van szükség. Ennek az útnak a mérföldköve a Chef Akadémia, amely alapjaiban fogja meghatározni a résztvevők további alkotótevékenységét - nyilatkozta Kalla Kálmán az Educatio CulinArtist Chef Akadémia tavaszi kurzusának diplomaátvételekor.
Már ott szerénykedik a piacokon a sokak által méltánytalanul lenézett, másoknak a nagymama konyháját, gyermekkorukat idéző gyümölcs: az egres.
A napokban jelent meg Galla György éttermi mester hétnyelvű (magyar, német, angol, francia, olasz, spanyol, orosz) étlapszótára.
Még két hét és a Budai Várban megszólalnak a fanfárok, bevonulnak a lovagrendek: terítve a Magyarok Nagy Asztala. Ám a gasztronómia ünnepe nem csak a különleges traktáról szól.
A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum látogatói június 21-én este a reneszánsz konyha rejtelmeibe pillanthatnak be.
Megtörtént, ami korábban elképzelhetetlen volt: az amerikaiak már nem tudják használni a világ egyik legnépszerűbb alkalmazását.
Az izraeli miniszterelnök néhány órával a tűzszünet kezdete előtt intézett beszédet országa lakóihoz.
Az indiaiak utazási kedve viszont nő, de ők kerülik a Nyugatot.
Ha egy harckocsi kétszer is legördülhet a gyártósorról, akkor 600 felújított orvosi rendelőt hányszor lehet sikerként eladni?
Nem csak a száguldozókkal van baj.
Az öttusaszövetség elnökének ezüstérmét is megszépítette Gulyás Michelle aranya.