Acélmű épülhet Záhonyban az ukrán Zsivago pénzéből

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A magyar hatóságok 170 hektár területet jelöltek ki az ukrán határ melletti Záhonyban egy acélmű építésére. A fő beruházó Konsztantyin Zsivago ukrán üzletember – írta szerdán a kijevi Gyelo üzleti napilap.

Az újság szerint a magyar hatóságok engedélyezték az ukrán üzem megépítését a Zsivago érdekeltségébe tartozó Vorskla Steel társaságnak, és kedden az is ismertté vált, hogy Záhonyban kijelölték az építési terület. A cégnek két évébe került a tervdokumentáció egyeztetése és a szükséges engedélyek beszerzése Magyarországon – olvasható a cikkben.

Az építési terület kérdésének megoldása után elkezdődnek a tárgyalások az üzem berendezéseinek szállítóival és az építőkkel, közölte a lappal a Vorskla Steel sajtószóvivői irodája, amely szerint a záhonyi beruházás értéke 650 millió euró.

A cikk szerint az ugyancsak a Zsivago érdekeltségébe tartozó Ferrexpo anyavállalat az ukrajnai Poltavában bányászati-ércdúsító kombinátot működtet, ezért logikusnak tűnik, hogy saját nyersanyagára alapozva teljes fémipari termelési ciklust alakítson ki. Ebből a célból kezdte el az üzletember három éve egy kohó építését a Poltava megyei Komszomolszkban. A technológiai láncot a Magyarországon létesülő acélmű zárná, áll az írásban.

A terv szerint a hengerelt acélt előállító, évi 2,5 millió tonna kapacitású záhonyi üzemet a poltavai kombinát látná el acélbramma alapanyaggal, azaz hengerlésre való, téglalap keresztmetszetű öntött acélszelvénnyel. A Magyarországon előállított készterméket a társaság a Dél-Európába, Ukrajnába, Törökországba irányuló szállítások mellett – az ukrán acéltermékekre vonatkozó Európai Uniós korlátozások megkerülésével – közvetlenül juttathatná el az EU-piacokra.

Az újság szerint Zsivago számára nem lesz egyszerű a magyar projekt megvalósítása. A lap úgy tudja, hogy tőkehiány miatt áll a komszomolszki üzem 2006-ban kezdődött építése.