És akkor Orbán azt mondja, előbb a lé, aztán a pacsi

És akkor Orbán azt mondja, előbb a lé, aztán a pacsi

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Kétezer embert tesznek lapátra, mert bezár a komáromi Nokia, jön a költségvetési kiigazítás, Brüsszel újabb eljárásokkal piszkálja a kormányt, és a reklámadó több cégnek fájhat, mint gondoltuk. Mi jöhet még? Tippelje meg a tündérmese folytatását a hvg.hu-val!

Bezárja komáromi gyárát a Nokia, mert Ázsiába viszik a termelést. Kétezer munkahely szűnik meg, és a lépés része a tulajdonos nagy leépítéssorozatának, amit szintén a héten jelentettek be. Mostanában gyanúsan sok magyarországi gyár dönt a kivonulás, vagy leépítés mellett, bezárt a Danone, a Douwe Egberts és a Michelin üzeme is. Év elején becsukott az EVM, tavaly ősszel meg a Jabil rúgott ki vagy hétszáz embert.

Jobban teljesítünk?

Amikor már úgy tűnt, minden a helyén, Varga Mihály előállt és bejelentett egy 110 milliárd forintos költségvetési kiigazítást, hogy tartani lehessen a hiánycélt. Az ok az alacsony infláció, és a sztrádaépítések miatt belengetett uniós büntetés lehet, amely miatt visszamenőleges különadót akart kivetni a kormány baráti cégekre. A minisztériumokat és a hozzájuk tartozó  alapokat szorítják meg, például a beruházási alapot. Ide tartoznak például a stadionépítések is, ez maga egy 62 milliárd forintos kiadási tétel az államnak. Ez a költés kimarad a megszorításból, a stadionépítések nem állnak le - jelentette be a stadionok fő védelmezője. Közben például az innovációs alap, vagy a minisztériumok által felügyelt kiadások nem ússzák meg a zárolást.  

Miért kell megint megszorítás?

Már megint baja van az Európai Bizottságnak: nem érti, miért közbeszerzési eljárás nélkül adta ki a a kormány az e-útdíjrendszer kialakításának lehetőségét, és nem érti a környezetvédelmi termékdíjakról szóló törvényünk egyes részeit sem, és összeegyeztethetetlennek tartja az uniós joggal. Annyira, hogy ismét kötelezettségszegési eljárást indított ellenünk. Azért is eljárást indítottak, mert nem jól értettük jogosítványokról szóló uniós jogszabályt, és a határokon átnyúló egészségügyi ellátásról szólót sem.

Tehát a megoldás:

A kormány most akarja összeszedni azokat az ügyvédeket, akik az állam álláspontját fogják képviselni azokban a perekben, amelyeket a bankok indítanak a devizahiteles mentőcsomag miatt. A bankoknak kell ugyanis bizonyítaniuk, hogy esetleg nem volt tisztességtelen a kamatemelés a deviza- és forinthiteleknél, máskülönben az embereknek, ügyfeleiknek visszajár sok százezer, akár pár millió forint is. A bíróságokon emiatt nem is lesz nyári ítélkezési szünet, bár az a valószínű, hogy a bankok inkább augusztus második felében nyújtják be beadványaikat. A Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban most állítják össze az ügyvédi irodáknak szóló felhívást.

Olyan ez, mint egy nagy csata előkészületei.

Beindult a cséphadaró: egy cég sem ússza meg a reklámadót. Nemcsak a médiacégeket érinti ugyanis a reklámadó, hanem minden magyarországi illetőségű vállalkozásnak adott munkát a kormány azzal, hogy a törvény nem ad felmentést a bevallási kötelezettség alól azoknak a vállalkozásoknak sem, amelyek nem érik el az 500 milliós értékhatárt. Így, a jelenlegi helyzet szerint, most minden vállalkozásnak fel kell mérnie augusztus 21-ig, hogy pontosan milyen tevékenységet végeznek, s annak mekkora része tartozik a reklámadóról szóló törvény hatálya alá. Egy sor dolgot reklámozásra alkalmasnak tekint a törvény, így néznie kell az adott cégnek, hogy például mennyit költ saját maga népszerűsítése céljából padlómatricára, számlaleveleken vagy emailben küldött direkmarketinges anyagra, autókon, épületeken elhelyezett logóra. És még sok mindenre.

Ó, már megint egy új adó!

Sokan messiásként tekintettek Kapuváron arra a két arab üzletemberre, akik két hónapja bejelentkeztek a város híres húsgyárára. Azonban sok minden nem klappolt: érthetetlen volt, hogy ha előbb erőművet akartak venni, de nem sikerült, miért jó nekik a húsiparba befektetni. Az sem volt világos, hogy miért akarják átalakítani a sertéshús-feldolgozó üzemet marhafeldolgozóvá, ha a közelben messze nincs elég szarvasmarha. És miért ígértek 650 millió forintot, ha ennyiből vagy nem sokkal többől bárhol, ahol marha is van, egy komplett, új gyárat fel tudnának húzni. A kétely nem oszlott, és most ez a tervük is kútba esett. Bár az előleget letették, de a vételár fennmaradó, nagyobbik részét nem, így a húsgyár értékesítésével megbízott cég felbontotta a velük kötött szerződést. Ezzel ugyan nyert 40 millió forintot az állam (ennyi az arabok bebukott előlege, amit viszont nem készpénzben tettek le), de az állam nyakán maradt a már többször is sikertelenül meghirdetett húsgyár.

Ki volt marha?

A második legnagyobb török légitársaság még soha nem indított menetrend szerinti járatot Budapestre, egészen eddig. A Pegasus Airlines gépei szuperolcsón szállítják majd az utasokat az isztambuli Sabiha Gökcen repülőtérről Budapestre, és vissza. A légitársaság döntésével hetente újabb négy járattal erősödik a kínálat a Budapest–Isztambul vonalon.

Nyilvánvaló, hogy

Lehetséges, hogy megoldást talált egy amerikai startup az emberiség eljövendő élelmezési problémájára. Ugyanis olyan növényi alapú húshelyettesítőt dobott piacra, aminek íze megtévesztően hasonlít az eredeti húséra, előállítása ugyanakkor sokkal költséghatékonyabb, és a természetet sem terheli le. A készítmény annyira ígéretes, hogy Bill Gates is befektetett az üzletbe.

Fontos, hogy a jövőbeni élelmezés problémájára megoldást találjunk, de

A hét képe: Egyre több a marha az országban – jelentette kedden a Központi Statisztikai Hivatal. A disznók és a birkák száma is emelkedett.
©

A hét mondata: "Először a ló, utána a kocsi. A sorrendet nem lehet megfordítani" - mondta Orbán Viktor, az Európai Unió rendkívüli csúcstalálkozóján.

Mit akart ezzel?

Aktuális Tündérmese Mutató (ATM)

Éves alapon 4 százalékkal nőttek a bérek májusban, a béremelkedés a versenyszférában és a költségvetési szektorban körülbelül ugyanakkora volt.

Nagyot nőtt az építőipar, májusban az építőipar termelése kiigazítatlan adatok szerint és munkanaptényezővel kiigazítva egyaránt 28,7 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál.

Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a hvg gazd Facebook-oldalra, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et. Plusztartalmakat is talál!