szerző:
hvg.hu

Aggódnak a magyarországi cégek is a koronavírus miatt; egyre több jel érkezik arról, hogy gond lehet a magyar gazdasággal; átírták a keleti nyitás fogalmát, hogy legalább az új definíció szerint sikeres legyen. Ez a hvg.hu heti gazdasági összefoglalója.

Olyan magyarországi cégeket kerestünk meg, amelyeknek Kínában van üzleti érdekeltségük, és arról kérdeztük őket, hogyan érinti őket a koronavírus-járvány, és milyen óvintézkedéseket vezettek be. A Magyar Suzuki Zrt. azt közölte, jelenleg nincsenek alkatrész-ellátási problémáik, remélik, hogy a kínai termelés hamarosan újraindul. A kecskeméti Mercedes-gyár tulajdonosa, a Daimler arról tájékoztatott, hogy Pekingben jövő hétfőn tervezik újraindítani a termelést.

A Kínában okosparkolást fejlesztő EPS Global Zrt. a magyar munkatársait hazarendelte, a kínaiakat fizetett szabadságra küldte. A Richter sanghaji leányvállalatának munkásai otthonról dolgoznak, a BorsodChem tulajdonosa, a Wanhua pedig felfüggesztette a két ország közötti üzleti utakat, és nem engedi vissza Magyarországra a tavaszünnepre hazautazott kínai munkatársakat. A Huawei biatorbágyi gyárában nem tapasztaltak eddig szállítási és ellátási problémákat.

Azt, hogy milyen gazdasági hatásai lehetnek mindennek, még felbecsülni is alig lehet. A szakértők, akiket megkérdeztük, arra intik a befektetőket: ne reagálják túl az eseményeket.

Mennyire lesz nagy a baj a gazdaságban?

A tavalyi még jó éve volt a magyar gazdaságnak, de egyre több jel figyelmeztet arra, hogy baj lehet. A GKI Gazdaságkutató arról írt: főleg az ipari várakozások romlása jelzi a gondokat. Érkeztek más adatok is, amelyek nem adnak túl sok okot az optimizmusra. A legsúlyosabb ezek közül az, hogy a magyar ipar hároméves mélypontra esett – sőt ez volt az első alkalom 2016 októbere óta, hogy egy hónapban nem nőtt a termelés. A GKI Gazdaságkutató egy másik elemzésében azt mérte, hogy hiába nőnek a bérek, a lakosság háromnegyede változatlannak érzi a saját pénzügyi helyzetét. Ehhez képest apróság, de a turizmus már csak amiatt tudott minimális növekedést elérni, mert legalább külföldiek még mindig sokan érkeztek, ha már a magyarok nem nyaraltak itthon. A forint pedig tovább esett (vagy az MTI megfogalmazásában: történelmi csúcsra erősödött az euró), pénteken már 339,2-nél is járt a forint/euró árfolyam.

Nem minden adat volt azért rossz: Az államháztartás többlettel zárta a januárt – igaz, így volt ez tavaly is, aztán mégis nagyobb lett az év végén a hiány a vártnál néhány száz milliárddal. A kiskereskedelem pedig 6 százalékkal nőtt egy év alatt, ami csak minimális lassulás a 2018-as növekedéshez képest.

Meglesz jövő héten a 340 forintos euró?

A Magyar Úszószövetség gyorsított eljárásban írt ki nyílt beszerzést a 2020-as budapesti úszó-Eb szervezési feladataira. Van is miért sietni: az Eb-t májusban tartják. Igaz, a szövetség már 2016-ban elnyerte a rendezési jogot, nehezen magyarázható tehát, hogy miért az utolsó pillanatra hagyták a szervezést.

©

A szövetség elnöke kérdésünkre mégis megkísérelt magyarázatot adni: azt mondta, hogy addig nem tudták kiírni a pályázatot, amíg nem volt papírjuk arról, hogy a kormány mennyi pénzt ad. A leglogikusabb jelölt az Európa-bajnokság szervezésére persze a 2017-es világbajnokság főszervezője, a Bp2017 Nonprofit Kft. lenne, csakhogy az a cég 2019 decembere óta végelszámolás alatt áll, ráadásul elég csúfos véget ért.

Ez hányszorosára drágul a végén?

A hét képe: a forintárfolyam változása 1999 és 2020 között. Összegyűjtöttük, és ide kattintva elolvashatja, hogy a politikusok és a pénzügyi vezetők miként próbálták megmagyarázni az elmúlt két évtizedben a nagy zuhanásokat.

Titkolja a kormány, de mégis kiüríthetik a dobai kastélyban működő pszichiátriát. Rig Lajos jobbikos képviselő írt arról, hogy őt úgy tájékoztatták, január 31-én kiürítették a főépületet, a betegek felét egy kisebb épületben helyezték el, a többieket más részlegre szállították, vagy a családjukhoz költöztették, de a tapolcai hajléktalanszállóra is jutott belőlük. A terület védett, így eladni nem lehet, de a rekonstrukció túl sok pénzt emésztene fel.

©

A Csolnoky Ferenc Kórház főigazgatója már az után válaszolt a kérdéseinkre, hogy megjelent a bezárás tervéről szóló cikkünk. Azt írta: „az akut pszichiátriai osztály integrációja valósul meg a veszprémi telephelyen, melynek következtében további betegek rehabilitációs elhelyezésére nyílik lehetőség Sümegen.” A teljes rekonstrukció 2,1 milliárd forintba kerülne, a kiürítést az tette szükségessé, hogy nagyot romlott az épület állaga, a tető beszakadt.

Ön honnan venne el 2,1 milliárd forintot a rekonstrukcióra?

A BKK hivatalosan is lezárta a Lánchíd és a Váralagút felújítására kiírt közbeszerzést: eredménytelen lett az eljárás, mert a legolcsóbb ajánlat is drágább, mint amennyi pénz az egész munkára van. Azt Tarlós István még a bukása előtti héten elismerte, hogy nem elég a főváros pénze a feladatra, azt pedig már Karácsony Gergely jelentette be, hogy közel kétszer annyiba kerülne a munka, mint amennyit a város rá tud szánni.

©
A kormány azt közölte ezek után: azt a hatmilliárd forintot adják a főváros 17 milliárdja mellé, amennyit korábban ígértek, többet nem.

Eközben 4,6 milliárd forintból újabb beruházás indul a Várban, egy épületszárnyat újítanak fel és alakítanak át ennyiből. Az is kiderült, hogy kevés esély van arra, hogy már 10,6 milliárd forintba került a soha be nem indított, későbbi felhasználásra alkalmatlan e-jegyrendszer, amelynek a szállítói szerződését másfél éve mondta fel a főváros.

Mi legyen a Lánchíddal?

„Az elmúlt tíz év bizonyította, hogy a kormány 2010-ben indított keleti nyitás stratégiája sikeres döntés volt” – mondta Szijjártó Péter. Ezzel egy a baj: a miniszter szerint az mutatja a sikert, hogy a hozzánk érkező ázsiai beruházások nőnek, csakhogy éveken át arról volt szó, hogy a keleti nyitás sikeressége az Ázsiába irányuló export növekedésén lesz majd mérhető. Nem jött össze az exportnövekedés, de sebaj, újradefiniálták a keleti nyitást.

De nem csak keletre figyel a kormány. Kanadában nyit új irodát a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség, az indoklás szerint azért, mert hatalmas potenciál van a kétoldalú együttműködésben. Ami csak azért furcsa, mert két éve sincs, hogy bezárták Magyarország kanadai kereskedőházait.

Hogyan tovább?

Történetének legrosszabb időszakát éli a Fény utcai piac, az őstermelők, a kereskedők és a vevők is elpártoltak. A 13 üres üzlethelyiség havi 3,9 millió forint kárt okoz az üzemeltető önkormányzati cégnek. A II. kerületi önkormányzat a neten és lakossági fórumokon gyűjti a helyiek véleményét arról, mi legyen a csarnok sorsa.

©

A polgármester szerint idén akár 44 millió forint is lehet az üzemeltető vesztesége. A piac helyzetét nemcsak az nehezíti meg, hogy szomszédjában van a Mammut, amely elszívja a vásárlókat, hanem az is, hogy a környéken hatalmas építkezések zajlanak, nehéz a parkolás, szállítóknak, vevőknek egyaránt. A munkaerőhiányon kívül sokan panaszkodnak még arra, hogy magas a bérleti díj.

Mit kellene tenni?

Érdekli a gazdaság? Még több cikket talál Facebook-oldalunkon:

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Videó készült egy vuhani kórház belsejéről, ahol koronavírussal fertőzötteket ápolnak

Videó készült egy vuhani kórház belsejéről, ahol koronavírussal fertőzötteket ápolnak

Korábbi német EU-s biztost nevezett ki Orbán a Nemzeti Tudománypolitikai Tanács társelnökének

Korábbi német EU-s biztost nevezett ki Orbán a Nemzeti Tudománypolitikai Tanács társelnökének

Az iskolaudvaron tiltakoztak a berzsenyis diákok a NAT ellen

Az iskolaudvaron tiltakoztak a berzsenyis diákok a NAT ellen

Büfésnek jelentették be a focistát, hogy csalhassanak a tao-pénzekkel

Büfésnek jelentették be a focistát, hogy csalhassanak a tao-pénzekkel

Egy év múlva nem lesz olyan magyar Tesco-dolgozó, aki 289 ezernél kevesebbet keres

Egy év múlva nem lesz olyan magyar Tesco-dolgozó, aki 289 ezernél kevesebbet keres

Sokkal jobban fájhat a koronavírus Kínának, mint eddig gondolták

Sokkal jobban fájhat a koronavírus Kínának, mint eddig gondolták