szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Szegényebb lett-e Orbán Viktor? Megvan-e még Pintér Sándor legendás Wartburgja? Ellát-e Lázár János a birtoka határáig? Cikk képviselőink aktuális – bevallott – vagyoni helyzetéről.

Vagyonnyilatkozatok 2019
Örök vita marad már Magyarországon: mit ér egy képviselői-, kormányfői-, jegybankelnöki- vagy bármilyen vagyonnyilatkozat? Sokak szerint semmit, és nem véletlenül gondolják ezt így. Ettől azonban a dokumentumok január 31-ig még elkészülnek, mi pedig megmutatjuk, mit állítanak önmagukról az érintettek. Aztán hátha egyszer mégis kiderül, ki és mit hazudott - ha hazudott.
Friss cikkek a témában

Csütörtökről péntekre virradóra kiderült, hogyan változott a legutóbbi, nyári bevallástól 2018 végéig a parlamenti képviselők, kormánytagok és állami főméltóságok vagyoni helyzete, vásároltak-e új lakást és autót, sikerült-e félrerakniuk, vagy adósságba verték-e magukat. Összeállításunkban ismertetjük a legismertebb közéleti szereplők vagyonnyilatkozatát. (Hogy ezek mennyire kijátszhatók, arról ebben a cikkünkben értekeztünk.)

Orbán Viktor mindenesetre büszkén eldicsekedhet azzal, hogy fél év alatt majdnem félmillió forintot összespórolt, bankhitelét pedig közel hétszázezer forinttal csökkentette. A pontos számokért ide kattintson!

Áder János köztársasági elnök már csütörtökön este közszemlére tette, hogy bár budapesti és kisoroszi háza mellé újabbra nem tett szert, ám megtakarításai 21 millió forintra nőttek, 2 és fél milliós értékű befektetési számlája azonban megszünt. A részleteket itt olvashatja.

Kövér László látszólag puritán módon él, már ha azt vesszük, hogy luxus vagyontárgyak nem szerepelnek a nevén. De azért kétmillió forintot így is sikerült fél év alatt félretennie. Ha érdeklik a részletek, ide kattintson!

©

Az LMP-sek is hamar ébredtek, Ungár Péter képviselő már délután tisztázta, hogy valóban kiszállt ingatlanos családi cégükből, a BIF-ből, közben azonban az Azonnali.hu-t kiadó társaságnak résztulajdonosa lett. (Részletek itt.) Keresztes László Lóránt, a párt társelnöke pedig egy lassan tíz éves Nissan Qashqai-jal, valamint egy Fundamenta-szerződéssel lett gazdagabb, cserébe megcsappantak családi megtakarításaik. Az ő nyilatkozatát itt találja.

Rogán Antalnak aranyélete lehet, az még hagyján, hogy közel 700 ezer forinttal nőtt a havi fizetése, de a találmányából is már 42 millió forint ütötte a markát. De akkor miért nem fizeti vissza 18 milliós adósságát?  - kérdezheti ön is, ha rápillant a vagyonbevallására.

Lázár János birtokai ugyanolyan tekintélyesek, mint korábban. Ám a volt miniszter vásárolt egy lakást a XIII. kerületben, miközben megvált Mercedesétől. Kötvényei megcsappantak, de banki tartozásai is. És 16 millióért adott el műtárgya(ka)t, ezt is tegyük azért hozzá. Minden infót itt talál róla.

©

Szél Bernadett már három iPhone-nal rendelkezik, nyáron még csak kettő volt neki. Laptopjai száma azonban csökkent. Neki nem sikerült annyit spórolni, mint a vezető fideszeseknek, kétmilliós tartozása keletkezett az utóbbi fél évben. A részletekért ide kattintson!

Kósa Lajos vagyonnyilatkozata arról árulkodik, hogy tényleg nem jött össze a biznisz a csengeri örökösnővel. Tartozásai ugyan több mint 3 millió forinttal csökkentek, de se új kocsi, se új motorcsónak, se új autó nem állt a házhoz. Ide kattintva sajnálkozhat az állóvízbe ragadt Kósa Lajoson.

Motorok, puskák, egy terepjáró és egy traktor is van Palkovics László nevén, de ugyanezek már megvoltak korábban is. Összesen annyi a változás, hogy a miniszter átrakott négymillió forintot egyik zsebéből a másikba. Így kell ezt csinálni.

©

A traktorja még a Jobbik-elnök Sneider Tamásnak is megvan, lassan 15 éves darab, viszont megvált Renault Thaliájától. Az elnyűhetetlen Nokia-telefonjához viszont ugyancsak ragaszkodik. Ide kattintva turkálhat Sneider Tamás zsebében. Az ugyancsak jobbikos Steinmetz Ádám viszont egyszerre két Daihatsutól  is megvált.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is nyerő évet zárt, pár milliót simán össze tudott spórolni. De az a 30 milliós tartozás továbbra is ott szuggerál bennünket a vagyonnyilatkozatában.

Nagy István agrárminiszter készpénzállománya 6 millióval növekedett, de hová lett a présház? Mindegy is, a méhészete továbbra is megvan, csakúgy, mint a horgászcsónakja.

©

Trócsányi László igazságügyi miniszter sem panaszkodhat, ő havonta már közel 3 millió forintot szed össze különböző fizetéseiből. Egyből tulajdonosa lett (részben) egy 30 millió forintos betétalapnak. Budai, surányi, somlóvásárhelyi ingatlanjai változatlanok a vagyonnyilatkozata szerint. Gulyás Gergely miniszterről azt érdemes tudni, bejött neki a miniszterség, közel 4 millióval gyarapodott fél év alatt.

Mindenki megnyugodhat: Kásler Miklós XIX. századi tabernákulumja továbbra is töretlenül élvezi az Emmi-miniszter bizalmát, csakúgy, mint egyéb műtárgyai. Ezt az állampapírjai már nem mondhatják el magukról, egyszerűen túladott rajtuk, és bár látható, hogy ezzel készpénzállományát gyarapította, azért így is 6 milliós mínusszal zárt év végén a miniszter. Itt böngészheti át a részleteket.

Polt Péter legfőbb ügyésznek volt némi törleszteni valója a feleségével szemben, több mint 9 millió forint. Ebből majdnem 5 milliót sikerült is neki. Ez úgy sikerülhetett neki, hogy 13,8 milliós hivatali bére mellé még 6,6 milliót kasszíroz a közszolgálati egyetemi tanári-kutatói állásából. Nézze meg, miből él egy legfőbb ügyész!

©

Milliós értékű külföldi vadászatot most sem vallott be Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, bár a tapasztalatok szerint ez közel sem jelenti azt, hogy nem volt ilyen. Kár, mert így bevallása maga az unalom.

Süli János paksügyi miniszternek továbbra is megvan az 53 millió forintja a bankszámláján, de nyugdíjas éveiről is gondoskodott. Aki ilyen bölcsen előre gondolkodik, attól érthető, hogy nem újautó-vásárlásban éli ki magát.

©

Az MSZP-frakcióvezető Tóth Bertalan vagyoni helyzetéről valószínűleg senkinek nem jut eszébe semmi, így külön érdekes, hogy 60 ezer eurós + 2 millió forintos életbiztosítása van, meg egy sor ingatlanja. Ide kattintva nézheti át Tóth Bertalan javait.

Gyurcsány Ferenc DK-elnök továbbra is gazdag ember, milliárdos vagyonát itt veheti górcső alá. Az Altusból például 300 millió forintot vett ki 2018-ban.

©

Matolcsy Györgynek nagy szerencséje volt tavaly, sikerült másodállást találnia, ráadásul egyenesen egy havi 750 ezer forintosat, amivel kiegészítheti havi 5 milliós fizetését.

A pénzügyminiszter Varga Mihály képes volt beleírni vagyonnyilatkozatába, hogy kapott egy rekesz 1300 forintos bort. Arról már nincs tudomásunk, hogy meg is itta-e őket, vagy vásárolt helyettük pár jobb palackot. A miniszter egyébként már kezd révbe érni, szerencsére tartozásai már csak 211 ezer forintot tesznek ki.

Bánki Erik (Fidesz) 104 milliós osztalékot vett fel erdélyi agrárcégéből, megtartotta két darab BMW-motorját is. Lett egy nagy adag tartozása is, bővebben itt olvashat Bánki pénzügyeiről.

Kubatov Gábor életében jelentős változás állt be, ugyanis a Fradi elnöke továbbá növelte megtakarítását és újabb cégben lett kültag. Benkő Tibor honvédelmi miniszternek egymillióval többje van, mint fél évvel ezelőtt, és már él a hivatali lakáshasználat lehetőségével. Minisztertársa, Pintér Sándor továbbra is büszke Wartburg-tulajdonos. Ezzel együtt a vagyona óriási.

©

Bajkai István (továbbra is: Fidesz) 42 milliót tart nemesfémben, ez fél év alatt 30 milliónyi plusz. Autója nincs, több ezer darabos könyv- és CD-gyűjteménye van. És rengeteg pénze bankszámlán. Tuzson Bence államtitkárnak bővült tihanyi háza, megtartotta motorját is.

Németh Szilárd is fundamentázik, hiába nyírta ki a kormány, az egykori rezsibiztos 20 150 forintot költ rá havonta – derül ki nyilatkozatából. Meg az is, hogy az elmúlt fél évben spórolt kétmilliót. A Fidesz korrupciós bűncselekményekkel megvádolt képviselőjének, Simonka Györgynek már majdnem hatezer forintja van bankban, ezzel közel megduplázta megtakarításait, de semmi más változás nem történt az anyagi helyzetébenL. Simon László megvált néhány földjétől, nincs már gyümölcsöse Gárdonyban, ráadásul bankszámlája is kiürült.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az Erste vezetői remélik, hogy a bankok nyitva maradhatnak

Az Erste vezetői remélik, hogy a bankok nyitva maradhatnak

„A saját döntésünk, hogy nem felvételizünk az SZFE-re” – diákok írtak nyílt levelet Vidnyánszkynak

„A saját döntésünk, hogy nem felvételizünk az SZFE-re” – diákok írtak nyílt levelet Vidnyánszkynak

El kell halasztani a szegedi tram-train nagysebességű futáspróbáit

El kell halasztani a szegedi tram-train nagysebességű futáspróbáit