szerző:
eurohirek.hu

Nagy-Britannia újfent védelmére kelne a hosszabb munkahetet biztosító brit hagyománynak. London várhatóan a kivételek fenntartási lehetőségét kéri a tagországok munkaügyi minisztereinek csütörtökön ülésező tanácsától. Írországban pedig gombamód szaporodnak a munkahelyek, és az új állások közül sokat a Kelet-Európából bevándorlók töltenek be.

Minden EU-tag közül Nagy-Britannia az, amely leginkább él a munkaidőt szabályozó uniós rendelkezés által kínált lehetőséggel, és maximális engedékenységgel kezeli a túlórázás kérdését, bármely tevékenységi területről, foglalkozásról legyen is szó. London úgy véli, ez létfontosságú a gazdasági versenyképesség megőrzése szempontjából - írja a Financial Times.

A brit szakszervezetek természetesen nem értenek egyet ezzel az állásponttal, mint ahogyan az EU többi tagországa sem. A legvehemensebben Franciaország és Svédország követeli a meghosszabbított munkaidőre lehetőséget adó jogszabály módosítását, erre legfeljebb tízéves türelmi időt adnának. Nagy Britannia minden eszközzel igyekszik megőrizni a túlórázás jogát, ebből következően könnyen bírósági eljárás lehet az ügyből.

Az Európai Bíróság több alkalommal is úgy döntött, hogy az olyan foglalkozások esetén, mint például az egészségügy, a munkahelyen töltött idő akkor is munkaidőnek számít, ha az illető ügyeletben várakozik és nem foglalkozik betegekkel. Erről több ország nem hajlandó tudomást venni, hiszen a bírósági döntés többletkiadást jelent, mert növelni kell a létszámot ugyanannak a munkának az ellátásához. A munkaadók viszont tartanak attól, hogy egyre több alkalmazott fordul majd a bírósághoz.

Valószínű, hogy a helyzet rendezése érdekében az európai törvényhozók megváltoztatják a vonatkozó jogszabályt. Brüsszeli források szerint amennyiben a tervezett módosításokat illetően nem sikerül megegyezni, a jogszabályt összekapcsolhatják a költségvetési vitával.

Érdekesség, hogy Nagy-Britannia leghívebb támogatója a munkaidő-direktívát illetően éppen az a Lengyelország, amelyet a költségvetés-ügyben a legsúlyosabban érint a britek merevsége.
Nagy Britannia tíz éve él a munkaidő-direktíva egyedi alkalmazásának lehetőségével, aminek felfüggesztését a tagországok éveken át képtelenek voltak elérni.

„A munkaidő-direktíva valóban az egészségről és a szociális biztonságról szól, ám a munkaidő-tartamot szabályozó merev rendelkezések nem jelentenek megoldást” - hangoztatta Jack Straw brit külügyi államtitkár egy hónappal ezelőtt, az Európai Parlamentben.

Júniusban az Európai Parlament felszólította az érintett tagországokat: 2012-ig függesszék fel a kivételes rendelkezés alkalmazását, illetve forduljanak Brüsszelhez a kivételt biztosító klauzula alkalmazásának engedélyezéséért. Ezt követően az EP a kivételek eltörléséről is döntést hozott.

96 ezer új ír munkahely (Oldaltörés)

Írországban gombamód szaporodnak a munkahelyek, és az új állások közül sokat a Kelet-Európából bevándorlók töltenek be.

Az ír statisztikai hivatal adatai szerint idén szeptemberre az egy évvel korábbihoz képest 5 százalékponttal nőtt a foglalkoztatottság. Írországban közel kétmillió ember dolgozik, a foglalkoztatottság növekedési rátája kétszerese az amerikainak és ötszöröse a brit bővülésnek.

A munkahelyek száma egy év alatt 96 ezerrel gyarapodott, közülük 46 ezret Kelet-Európából érkezők töltöttek be, az íreknek 50 ezer állás maradt. Az ebben az időszakban munkát vállaló írek nagy része idősebb ember, ők már huzamosabb ideje munka nélkül voltak.

A foglalkoztatottsági boom mértékét mutatja az az adat, hogy 10 ezer munkahelyet 60-65 éves emberek foglaltak el. Az elhelyezkedő idős emberek fele nő volt, ami 53 százalékra növelte a teljes munkaerőpiacon a nők arányát.

A szakszervezetek régóta kifogásolják, hogy a munkaadók gyakran elbocsátják az ír alkalmazottakat, hogy később olcsóbb munkaerővel helyettesítsék őket. A közgazdászok szerint egyértelmű, hogy az ír-munkaerő piac teljes átalakulása zajlik, ami valamelyest csökkenti a béreket.

MTI Gazdaság

Elbocsátás helyett munkaidő-csökkentés

Csökkentett munkaidővel, az ehhez igazodó alacsonyabb keresettel próbálják meg elkerülni az elbocsátásokat német vállalatok az Európai Foglalkoztatási és Szociális Hírlevél legújabb számában közölt beszámoló szerint.

MTI Karrier

A Siemensnél 30 órás lesz a heti munkaidő

Elkerülendő a telefonkészülékeket és hálózati berendezéseket gyártó részlegénél az elbocsátásokat, a német Siemens vállalat vezetősége és a munkavállalók képviselői megállapodtak: sokak részére 8 és fél órával 30 órára csökkentik a heti munkaidőt, mérséklik a béreket, másoknak pedig rugalmasabb munkabeosztási rendszert vezetnek be, de ösztönzik az önkéntes kilépést is.

Karrier

Munkaidő a régi és az új uniós tagországokban

A tíz új uniós tagállamban a teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállalók átlagos heti munkaideje 1-4 órával hosszabb, mint a régi tagországokban - állapítja meg az Európai Foglalkoztatási és Szociális Hírlevél.

eurohirek.hu Karrier

Egyre több a részmunkaidős Európában

Idén májusában az EU 25 tagországában 8,8 százalékos munkanélküliségi rátát jegyeztek, szemben az egy évvel korábbi 9,1 százalékkal. A munkanélküliség Írországban a legalacsonyabb (4,2 százalék) és Lengyelországban a legmagasabb (17,8 százalék). (Az Egyesült Államokban ugyanekkor 5,1 százalékot regisztráltak.)

eurohirek.hu Karrier

Munkaidő-vita Európában

Kedden vitatta meg, és első olvasatban szerdán szavaz az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülése a munkaidő-direktíváról. A téma raportőre és több képviselő is három éven belül megszüntetné a kiskaput jelentő túlóra szabályozás lehetőségét.

Karrier

EU források felhasználásával is védeni kell a munkaidőt

A munkaidő védelme olyan európai alapelv, amelyben minden lazítás, gyengítés a munkavállalók érdekeit sérti – reagált pénteken Brüsszelben Kósáné Kovács Magda (MSZP), az Európai Parlament (EP) foglalkoztatási és szociális bizottságának tagja az Európai Bizottság javaslatára, amely a munkaidőről szóló uniós irányelvet módosítaná úgy, hogy enyhíti a munkavállalókat védő szigort.

A műtárgyakra költött milliárdok ellen is tiltakoznak a környezetvédők

A műtárgyakra költött milliárdok ellen is tiltakoznak a környezetvédők

Ez az új villanyterepjáró a Mercedes és Kína szerelemgyereke

Ez az új villanyterepjáró a Mercedes és Kína szerelemgyereke

"Urban vs Orban" - Egy biciklis oldalnak is bejött a Városházára érkező Karácsony

"Urban vs Orban" - Egy biciklis oldalnak is bejött a Városházára érkező Karácsony

Ilyen fejetlenséget is ritkán látni választás után

Ilyen fejetlenséget is ritkán látni választás után

Trump saját golfklubjában rendezik meg a következő G7-csúcsot

Trump saját golfklubjában rendezik meg a következő G7-csúcsot

Nagy ötlet: egyesíti az 5G-t és a Wi-Fi 6-ot a Qualcomm

Nagy ötlet: egyesíti az 5G-t és a Wi-Fi 6-ot a Qualcomm