szerző:
MTI

Támogatta az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) pénteki ülésén a munkavállalói és a munkaadó oldal a foglalkoztatási törvény módosítására előterjesztett változások irányát, de több pontban csak a részletszabályok ismerete után mondanak végleges véleményt - hangsúlyozták képviselőik.

Fehér József, a munkavállaló oldal szóvivője elmondta: jónak tartják a foglalkoztatást elősegítő támogatási rendszer egyszerűsítését, azt hogy ezek a szabályok eleget tegyenek az európai uniós elvárásoknak. Ugyanakkor többet szeretnének tudni a részletszabályokról.

A munkaügyi intézményrendszer megyeiről regionálissá szervezése is támogatható, de alaposabb előkészítést igényelne - mutatott rá Fehér József.

Szabadkai Antal a munkaadói oldal szóvivője ugyancsak alaposabb felkészülést tartott szükségesnek a régiós átszervezéshez. Mint mondta ez az érdekképviseletek helyi intézményrendszerének is feladatokat ad. Jelenleg ugyanis a Munkaerőpiaci Alap a megyékre jutó decentralizált részéről a megyei munkaügyi tanácsok döntenek, melyekben a helyi munkaadói és munkavállalói szervezetek is képviseltetik magukat. A régiós átalakítás során ezeket a munkaügyi tanácsokat is át kell szervezni.

Székely Judit, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium szakállamtitkára kifejtette: a részletszabályok az előterjesztésben vázoltakat követik majd, de természetesen azok megvitatására is készek. Ismertette: a regionális átszervezés előkészítése jól halad. Ennek egyik fontos eleme, hogy régiónként 3-5 munkaügyi kirendeltség végzi majd az összes pénzügyi, számviteli munkát, a papírfeladatokat, az összes többi kirendeltség - amelyeket ezentúl munkaügyi irodáknak neveznek - csak az ügyfelekkel foglalkozik az átszervezést követően.

A szakállamtitkár elmondta: a foglalkoztatást elsegítő támogatási rendszer jelenleg igen bonyolult, 40 elemből áll. Ennek egyszerűsítése a munkavállalókat és a munkaadókat egyaránt szolgálja.

Számos támogatási formáról még a viszonylag tájékozottabb ügyfelek sem tudnak. Ezért tervezik, hogy decemberben széles körű tájékoztatási kampány indul a foglalkozatást elősegítő támogatási formákról.

Csizmár Gábor, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára elmondta: a bértárgyaláshoz szükséges előterjesztést csak akkor tudják megtenni, ha már ismertek a jövő évi költségvetés fő számai. Ez október 10. után várható, akkor kezdhető meg ez a tárgyalás - mutatott rá Csizmár Gábor.
MTI Karrier

Magyar városok is részt vesznek az első európai állásbörzén

Szeptember 29-én a Munkavállalói Mobilitás Európai Éve alkalmából országszerte több magyar város vesz részt az első európai állásbörzén, amelynek célja, hogy felkeltse a figyelmet a munkahelyváltásból és a külföldi munkavállalásból származó előnyökre. Európában összesen mintegy 250 település kapcsolódik be a rendezvénysorozatba.

euractiv.hu Karrier

Miért nem szeretnek külföldön dolgozni a magyarok?

Hivatalos kormányzati becslések szerint 50-60 ezer lehet a tartósan külföldön dolgozók száma, ez a foglalkoztatottaknak mindössze 1-2 százaléka. Az uniós tagság két esztendejében a helyzet nem változott - írja az euractiv.hu.

MTI Karrier

Állandósult a munkanélküliség Borsodban

Jószerivel állandósult a munkanélküliség az elmúlt négy évben Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, a munkanélküliségi ráta 17-20 százalék között mozgott - derül ki a megyei munkaügyi központ összefoglalójából.

MTI Karrier

Miért romlanak a nők munkakörülményei?

A nemzetközi kereskedelem lehetőséget nyújt a női egyenjogúság elérésére, ugyanakkor a globalizáció számos szektorban inkább a nők munkanélküliségét, illetve munkakörülményeinek romlását eredményezte - derül ki az Európai Parlament jelentéséből, amelyet a strasbourgi plenáris ülésen fogadott el csütörtökön.

hvg.hu Karrier

Melyek a legveszélyesebb, ám mesésen fizető szakmák?

Van olyan munka, amelyhez senkinek sem fűlik a foga, ám valakinek mégis el kell végeznie. Sovány vigasz, de ilyenkor legalább jól megfizetik a munkavállalót. Akad olyan terület is – például a békefenntartás vagy a légi permetezés –, amelytől sokan visszariadnak, pedig remek kereseti lehetőséget nyújt. Ezek némelyike azonban életveszélyes. Tények és tippek.

Ungváry Rudolf szerint Orbán is a régi fasiszták klónja

Ungváry Rudolf szerint Orbán is a régi fasiszták klónja

Rekord szinten bekecsketejeztek Kecskeméten

Rekord szinten bekecsketejeztek Kecskeméten

Könnygázzal oszlatták szét a hongkongi tüntetőket

Könnygázzal oszlatták szét a hongkongi tüntetőket

900 millió éve történhetett, de a Földről csak múlt héten lászott, ahogy egy fekete lyuk "felfal" egy neutroncsillagot

900 millió éve történhetett, de a Földről csak múlt héten lászott, ahogy egy fekete lyuk "felfal" egy neutroncsillagot

Nem csak az erdőtüzeket, most már Bolsonarót is meg akarják állítani

Nem csak az erdőtüzeket, most már Bolsonarót is meg akarják állítani

Észak-Korea újabb rakétakísérletet hajthatott végre

Észak-Korea újabb rakétakísérletet hajthatott végre