Díjeső: Fliegauf Bence filmjének színésze is Ezüst Medvét kapott a Berlinalén

Díjeső: Fliegauf Bence filmjének színésze is Ezüst Medvét kapott a Berlinalén

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Fliegauf Bence Rengeteg – Mindenhol látlak című filmjének színésze, Kizlinger Lilla elnyerte a legjobb mellékszereplőnek járó Ezüst Medve-díjat a Berlinalén. Ez a második magyar Ezüst Medve a fesztiválon, miután Nagy Dénes megkapta a legjobb rendezőnek járó díjat a Természetes fényért.

Fliegauf Bence legújabb filmjében, a Rengeteg – Mindenhol látlak című alkotásban nyújtott alakításáért Kizlinger Lillának ítélte a zsűri a Legjobb Mellékszereplőnek járó Ezüst Medvét a 71. Berlini Filmfesztiválon. A díj értéke a megszokottnál is nagyobb, mivel a fesztiválon idén csupán két színészdíjat ítéltek oda: a legjobb fő- és legjobb mellékszereplő díját.

Ez már a második, magyar filmért odaítélt Ezüst Medve-díj az idei Berlinalén: Nagy Dénes a fesztivál történetének első magyar elsőfilmeseként elnyerte a legjobb rendező díját.

Ezüst Medvét nyert Nagy Dénes háborús filmje a Berlinálén

A 71. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál rangos elismerésével, a legjobb rendezésért járó Ezüst Medvével tüntették ki Nagy Dénest az első játékfilmjéért.

Felfoghatatlan, nagyon fura és lenyűgöző

– így fogadta a hírt Kizlinger Lilla, aki Janisch Attila és Nagy Viktor osztályában tanulja a filmrendezést.

Az anyja halála miatt az apját hibáztató tinit alakító 20 éves színész jelenleg filmrendező szakos hallgató a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, ez az első filmje színésznőként. A film leírása szerint a Rengeteg – Mindenhol látlak „hétköznapi életünk, párkapcsolataink lázálomszerű útvesztőjébe kalauzol, ahol a szereplők életük talán legnagyobb titkát próbálják felfejteni: a másik embert. A film különösen aktuális a karantén, be- és összezártság idején, amikor addig láthatatlan feszültségek, félelmek öltenek testet.”

A filmet Fliegauf Bence írta és rendezte. A filmben többek között olyan hivatásos színészeket láthatunk, mint Sodró Eliza, Gubik Ági, Jakab Juli és Végh Zsolt, Balla Eszter, de mások mellett feltűnik a zenész Víg Mihály, a közel százéves Lénárt István, Keresztes Felicián, a Dealer főszereplője, továbbá a rendező fia, Fliegauf János is.

Fliegauf Bence első filmje, a Rengeteg 2003-ban a Berlini Filmfesztiválon elnyerte legjobb első film díját. Második alkotása, a Dealer 2004-ben szintén a Berlini Filmfesztiválról hazavihette a Berliner Zietung díját. Harmadik filmje, a Tejút 2007-ben megkapta a Locarnói Filmfesztivál fődíját, az Arany Leopárdot, a Csak a szél című alkotását – melynek producerei szintén Mesterházy Ernő és Mécs Monika voltak – pedig 2012-ben a Berlini Filmfesztiválon három fontos díjjal ismerték el: neki ítélték a Zsűri Nagydíját, az Amnesty International Film Díjat és a Peace Film Awardot.

Még több kultúra a Facebook-oldalunkon, kövessen minket:

Hozzászólások