Műértő Műértő

Aura és kontempláció

Az emberi lét drámájának egyik legfigyelemreméltóbb megjelenítésével találkozhat a néző Mark Rothko, az 1970-ben elhunyt amerikai festő vásznai előtt. A művész megjegyzései, írásaiban tett utalásai, pszichológusok véleménye és művészettörténészek munkái egyaránt ezt erősítik meg. Egy 1947-es szövegében kijelenti: „Képeimet drámáknak tartom, a formák rajta a szereplők.” Egy 1956-os beszélgetés szerint: „Engem kizárólag az érdekel, hogy alapvető emberi érzéseket fejezzek ki, tragédiát, eksztázist, hanyatlást és így tovább.”

Bicsérdi Ádám - Bodnár Zsolt Kult

Új év, új magyar Oscar: ezt a gálát sem fogjuk elfeledni

A legjobb élőszereplős kisfilm kategóriájában először díjaztak magyar produkciót az Oscar-gálák történetében. A Kaliforniai álomnak nem jött össze a rekord, és kis kavarodás után kiderült, a Holdfény vitte el a legfontosabb díjat a Trumpnak szánt kiszólásokkal tarkított este folyamán.

Lengyel László Vélemény

Lengyel László: Az orbáni karakter

Orbán Viktornál nincs kiegyezés. Kétfrontos harc van, politikai és gazdasági frontokon. A harc tárgya a gazdasági növekedési pálya, az európai beilleszkedés, a vagyonok és jövedelmek elosztása és újraelosztása, az állam, az életforma, a nyilvánosság szerkezete. A konfliktusok ellenőrizhetetlen összeütközések láncolatává válnak.

Lengyel László Vélemény

Lengyel László: Önkormányzati autonómia – élt 20 évet

A helyi választott hatalom stratégiai fejlesztési döntései, hitelkérelmei, kötvénykibocsátása közigazgatási ellenőrzés alá kerülnek. Ha államosítják az önkormányzati egészségügyi és oktatási intézményeket, ha központosítják a finanszírozást megalapozó adókat, akkor itt a jól ismert tanácsrendszer – elvtárs, nem azért vagy, hogy dönts, hanem hogy döntéseimet végrehajtsd.

Lengyel László Vélemény

Lengyel László: A hatalmi mindentudás bumerángja

Önmagában a többségi kormányzásra megsértődni, azt antidemokratikusnak minősíteni értelmetlen dolog. A Gyurcsány-kormány 2006 ősze után elveszítette a közvélemény bizalmát, amit a Bajnai-kormány sem szerzett vissza, de kormányoztak egy korábbi felhatalmazás alapján. A népek ordíthattak az utcán, az ellenzék kivonulhatott a parlamentből, követelhettek előrehozott választásokat – a 2006 tavaszi választási legitimáció érvényes volt 2010 tavaszáig.

Lengyel László Vélemény

Lengyel László: Igaz történet egy orvosról, akinek mindene elúszott

Dr. Szabó István devecseri háziorvos házát elöntötte a vörösiszap-áradat. Autóját a szeme láttára sodorta magával és törte össze. Tökéletesen magára maradt a családjával. Az orvos, a személyes katasztrófával nem törődve, teljes erővel folytatta a mentést, a sebesültek ellátását.

Lengyel László Vélemény

Lengyel László: A Fidesz-kormány magánya Európában

A Fidesz kormányon egyelőre nem viselkedik mérsékelt és kompetens középjobb pártként. Európában aligha akad olyan jobboldali párt, amely „gazdasági szabadságharcot” indított volna a válságkezelés intézményei és rendszere ellen. A kormánynak döntenie kell: folytatja-e a külön utas politikát vagy pedig alkalmazkodik az európai rend írott és íratlan szabályaihoz

Lengyel László Vélemény

Lengyel László: Micsoda száz nap, és ami csak ezután jön

Az első száz napi kormányzás csalódásai ellenére Orbán nyilvánvalóan megnyeri az önkormányzati választásokat. De minél nagyobb területet foglal el, annál több embert kell „élelmeznie”. Alkata és a politikai hatalom vezérelvű intézményesülése a jelenlegi politika folytatását ígéri: két lépés előre, egy hátra. Reálpolitikai énje és a nagy támogató csoportok vészjelzései talán mégis a megállapodás és a dialógus irányába fordítják.

Vélemény

Lengyel László: Hová tűntek a Fidesz bölényei?

Kövért és társait Orbán tűrni kénytelen a Fidesz vezető testületeiben. Nem az alkotmány módosítása lesz igazi gondja, hanem hogy miként szabaduljon meg a régi, a köztársasági, még nem tekintélyelvű Fidesz árnyaitól. Átkozottul nehéz lesz Schmitt Pál parlamenti működéséről Áderrel szót váltani, a Fidesz-államtitkárok működéséről beszélgetni Kövérrel, Pokornival, Szájerrel és Kósával.

Lengyel László Vélemény

Lengyel László: Az európai beteg

2010. május 9-ről 10-re virradóan az Európai Unió országai partra szálltak. Az euró szerkezeti válságából összehangolt EU-IMF csomaggal és az Európai Központi Bank radikálisan megváltozott politikájával tudtak kijönni. Az elmúlt hetek és hónapok habozása a görög válság kapcsán rámutatott az európai vezetők tehetetlenségére – a bukás széléig juttatták az eurót. Ám az USA politikai nyomására és amerikai, japán, kanadai pénzügyi segítséggel elszánták magukat a változásra. A magyar politika irányítóinak ebben a szűkülő mozgástérben kell gyorsan, tudatosan cselekedniük.

Lengyel László Vélemény

Lengyel László: Kiutat találni mindannyiunk érdeke

Valamennyi hitelességre és tisztességre törekvő elemzőnek és médiaszereplőnek döntenie kell egy új kormány alakulásánál, hogy milyen magatartást alakít ki a kormányzás elején. El kell döntenie, ad-e 100 nap türelmi időt a felálló és első intézkedéseit megtevő kormányzatnak.

Lengyel László Vélemény

Lengyel László: Megüti-e Orbán a Jobbikot?

Most az a fontos, hogy Orbán mit mond és tesz a két forduló között Északkelet-Magyarországon. Elmegy-e és mit mond Edelényben, ahol akár győzhet is a szélsőjobb? Kimondja-e Pétervásárán vagy Tiszavasváriban, hogy nem fogja tűrni a rasszista uszítást és a törvénytelenséget, és kormányfőként megígérheti, se a magyar állam, se az EU fejlesztési pénzét nem kaphatja az, aki erre vetemedik? A világ várja és elvárja, hogy így tegyen.

Lengyel László Publicisztika

Lengyel László: Orbán a Kamarában – színjáték vagy valódi fordulat?

Fogalmam sincs, hogy képes lesz-e megőrizni Orbán Viktor a realizmusát a kormányzásban, vagy kamarai beszéde színjáték volt csupán, amellyel igyekszik megnyerni a középen lévőket és a külföldet. De jobb, ha úgy tesz, mintha államférfi, ésszerű, türelmes, mások véleményére hallgató politikus lenne, mintha Európában volnánk. Nem hinni akarok neki és benne, hanem érteni és megérteni. Alighanem őszinte volt az a mondata, hogy ma még fogalma sincs, hogyan oldja meg a nyitás bonyolult feladatát.

Lengyel László Vélemény

Lengyel László: Bokrost nem szabad a műtőasztalhoz engedni

Bokros Lajos maga mélyen demokratikus és szociális érzelmű, de elveiben rémisztően antidemokratikus és antiszociális. Bármikor hajlandó korlátozni a demokráciát és a jogokat, ha azok a liberális gazdasági reformokkal szembekerülnek.

Lengyel László Vélemény

Lengyel László: Kóser sertéskolbász, avagy mit nyeletnek le a választókkal?

Suttogó vagy sikoltozó lesz-e a választási kampány? Még kérdezed, hát nem hallod a sikoltásokat? Bizony nem hallom. Mindenki beszél a kampányról, miközben nincs kampány. A pártok politikusai és kampánymenedzserei mintha még nem döntötték volna el, hogy miről is szóljon a kampány. Ezért most mindenről szól és semmiről.

Lengyel László Vélemény

Lengyel László: Brutus halott, a légiók közelednek

A forró ősz eddig elmaradt. Se gyújtogató csőcselék, se roma-magyargárdista összecsapások. Nincsenek sztrájkok, békések a szociális tüntetések. Szóharc és érdektelen cirkusz az évtizede leértékelt ünnep. A tavasszal nekihevült politika ma egyszerűen unalmas. A szocialisták elhalnak. A fiatal demokraták nem születnek meg. A többiek nincsenek. A választó mintha letett volna arról, hogy életének fontos részévé avassa a politikát.

Lengyel László Vélemény

Lengyel László: A szocialistákat a válság viszi el, nem az Orbán nevű ördög

Vajon billentheti-e az intézményi rendszert jelentősen más irányba a 2010-ben hivatalba lépő új kormány? Mekkora lesz a politikai, a gazdasági és a jogi mozgástere ahhoz, hogy újrarendezze a központi állam és az önkormányzatok intézményes és pénzügyi viszonyát? Mennyit tud változtatni a gazdasági kényszerpályán, mennyire tudja fenntartható növekedési pályára tolni a válság utáni gazdaságot? Lengyel László kérdéseire majd csak a jövőre felálló kormány tudja megadni a választ.

Lengyel László Vélemény

Lengyel László: Nehéz döntések előtt a Fidesz

Most, hogy közeleg a hatalomhoz, a Fidesznek nehéz döntéseket kell hoznia. Az első döntés lesz valószínűleg a legnehezebb: ki hozza a stratégiai politikai döntéseket? Hajlandó-e Orbán Viktor a hatalom megosztására? Dönteni kell, milyen körülmények között hajtsa végre az új kormány az elitváltást, hol húzza meg a büntetéssel fenyegetettek körét, és milyen módon, kik finanszírozzák az új hatalmat.

Lengyel László Vélemény

Lengyel László: 89-es érdemrend? Majd a haláluk után

Magyarországon húsz év alatt nem alakult '89-es klub, kör. Se civil szervezet, se kormány nem hozott létre kitüntetést a Kádár-kori ellenzékiség, a '89-es rendszerváltásban való részvétel jutalmazására. Nem lepleznek le emléktáblát a monori kempingben, a '85-ös ellenzéki találkozó színhelyén, se a Szép Ilona vagy a Szerb vendéglő falán, ahol a második találkozó illegális előkészítése folyt. Nincs, és nem is lesz ’89-es érdemrend, majd csak harminc év múlva, amikor már senki se él közülük. Jobb is így.

1 2 3
Böröcz nem tartja elképzelhetetlennek, hogy változtassanak az általa benyújtott új lakástörvényen

Böröcz nem tartja elképzelhetetlennek, hogy változtassanak az általa benyújtott új lakástörvényen

Valtertől elvették a rózsaszín mezt

Valtertől elvették a rózsaszín mezt

Kamu koronavírus elleni szer forgalmazóját bírságolta meg a GVH 117,8 millió forintra

Kamu koronavírus elleni szer forgalmazóját bírságolta meg a GVH 117,8 millió forintra

Még vannak szépségversenyek, és van egy új Miss Universe is

Még vannak szépségversenyek, és van egy új Miss Universe is

Tényleg medve jár a Börzsönyben

Tényleg medve jár a Börzsönyben

A Katona József Színház is újranyit, Hegedűs D. Géza új előadásával

A Katona József Színház is újranyit, Hegedűs D. Géza új előadásával

Negatív hatással lehet az agyra egy hosszú űrutazás

Negatív hatással lehet az agyra egy hosszú űrutazás

Nagyon nagy sokk érte a sportlövőket a szövetségi kapitány szerint

Nagyon nagy sokk érte a sportlövőket a szövetségi kapitány szerint

A címlapról ajánljuk