szerző:
travelline.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Ha a valaki szeret a kormány mögül lenyűgöző szépségű tájakban...

Karakoram útja
©

Ha a valaki szeret a kormány mögül lenyűgöző szépségű tájakban gyönyörködni, és a környéken túrázni is egy kicsit, az a következő összeállításunkból - amelyet az ABC hírcsatorna segítségével készítettünk el - megtudhatja, merre menjen.

Karakoram autópálya, Kína, Kashgartól Kunjerabig
A Karakoram autópálya a kínai Xinjiang-ból indul, és a Himalája tövében kanyarog egy darabig, amíg a sivatagos tájakról egyenesen a Tian Shan hegyvonulat karjaiba küld minket. A felfele vezető úton, vad és szinte nem e világi panoráma kápráztatja a vezetőt, a sziklákkal és hó födte csúcsokkal szabdalt égen karnyújtásnyira úsznak a felhők, az ég pedig vakítóan kék. A szakasz egyik legfőbb látványossága a 3600 méter magasan fekvő Karakul-tó. A Karakoram autópálya egészen a pakisztáni Iszlámábádig halad, ha valakinek netán még több kalandhoz lenne kedve, végig vezethet rajta bátran, csak a 4500 méteres magasságoknál kell vigyáznia az oxigénhiánnyal.

A Grand Canyon csodás panorámája
©

Libiai-sivatag, Egyiptom, Kairótól Khargáig
A Libiai-sivatagnak ez a része a legszebb példája a kies sivatagi tájnak, itt minden szépség megtalálható, amelyet csak egy sivatagi klíma megadhat: hullámzó homokdűnék, kiszáradt mély tómedrek és ősi láva folyamok váltják egymást. Az út Kairó szívétől a Nílustól indul és egészen a líbiai határig tart. Öt oázisnak otthona ez a vidék (Kharga, Dakhla, Farafra, Bahariyya, Siwa), ahol tömérdek történelmi látnivaló akad, sírokat, múmiákat, és kőbevésett hieroglifákat is találhatunk. Az út leglenyűgözőbb látványosságai a Farfara és Bahariyya oázisok környékén elterülő Fehér-sivatag. A holdszerű tájon érdemes eltölteni néhány napot és éjszakát, elképesztő látványban lehet részünk.

Grand Canyon, USA, Las Vegastól a Grand Canyonig
A Grand Canyon szinte minden utazási toplistán rajta van, nem véletlenül. Nem csak gigantikus méretű, de a látvány is lélegzetelállító: a vörös sziklák oldalából kimeredező szél hajlította fák, a szurdokok mélyén kanyargó kékeszöld folyó, a rozsdás fennsíkok kontrasztja a kék éggel és az alacsonyan úszó felhők árnyjátékával magárét beszél. A legnépszerűbb a déli oldal, amelyen az út a nemzeti park autóbuszával járható be, de mi az északit ajánljuk, mert az a rész sokkal gyérebben látogatott és természetesebb élményt nyújt. Az út Las Vegastól kb. 180 kilométerre van és halmozott élvezeteket kínál, mert a gyönyörű Zion Canyont (ez a szurdok ugyancsak busszal tekinthető meg), a Bryce Canyont és a Powell-tavat is útba ejti, mielőtt eléri a GC-t. Sokak szerint maga a Grand Canyon az itteni kilátókból sokkal szebb látványt nyújt, mert ezek a részek magasabban vannak, így nagyobb a rálátás. 

Ha Strasbourgban ébredünk...
©

Alsace bor túra, Németország-Franciaország, Strasbourgtól Mulhouseig
Mi nem hirdetjük az ittas vezetést, félreértés ne essék, ám ezen a viszonylag kis úton annyi a látnivaló, hogy a „szállj meg sokszor és bámuld a lenyűgöző tájat egy pohár zamatos bor társaságában” elv helytálló, és a legjobb dolog, amit tehetünk. A Strasbourgtól vezető út keresztülvágtat a Vosges-hegység vonulatain, a Felső-Rajnai Síkság pipacsokkal tarkított síkjain és a táj hemzseg a pompásabbnál pompásabb váraktól, festői falvaktól, és a kanyargós folyóktól. Az utat érdemes Sauverneben kezdeni, amely egy teljesen mesebeli kisváros, innen vegyük az irányt komótosan a középkori Dambach fele, de érdemes megszállni Mont Sainte Odile kisvárosában is, ahol élvezhetjük a Vosges panorámáját. A következő állomás Kaysersberg lehet, az Alsace borvidék szívében, ahol a világ legjobb rizlingjét termelik.

Dalmát tengerpart, Horvátország, Zadartól Dubrovnikig
A döntés mindig nehéz - ami a tengerparti utakat illeti - és a versenyt általában a Kaliforniai Highway 1 nyeri, az Amalfi-parttal szorosan a nyomában, ezért itt az idő, hogy egy kicsit másfele is keresgéljünk. Nem is kell messze mennünk, csak ide Dalmáciába, ahol a dalmát autópálya több mint ezer kilométeren kápráztat minket: ott a kéken csillogó Adriai-tenger, a sziklákkal tarkított partok és festményekbe illő halászfalvak. A legjobb, ha naplementekor ülünk autóba, a mediterrán égbolt alatt a felhők rózsaszínjét a víz a fehér sziklákra és a szintén fehérre meszelt kis hegyoldalba épített házakra vetíti. 

[[ Oldaltörés: Szavanna, tengerpart és veszélyes utak ]]

Savannah Way
©

Akinek nem elég a kalandokból, annak messzebbre is érdemes utazni, Ausztrália, Afrika, India is tartogat bőséggel látnivalókat...

Szavanna Út, Ausztárlia, Cairnstól Broomeig
A Szavanna Út (Savannah Way) hivatalos weboldala az utat a föld egyik legizgalmasabb kalandtúrának titulálta, de az ABC amerikai hírcsatorna szerint ez nem az egyik ilyen út, hanem az egyedüli. A több mint 3500 kilométer hosszú szakasz meghökkentően változatos, vöröslő táj, zafírkék éggel, a látóhatárig húzódó szavanna panorámáját pedig ősi szurdokok, meleg vizes források, kőmedrekbe megtelepedett tavak, és elképesztő élővilág tarkítja. Láthatunk vadon élő teve csordákat, erszényeseket, koala macikat, óriás termeszvárakat és nyolc méteres krokodilokat. Az út Cairns őserdőiben kezdődik és 14 nemzeti parkon vezet keresztül, amíg a tengerig nem ér Broom város csodás, fehér tengerpartja mellett...

Szivárvány Antrim felett
©

Óriások útja és az Ír tengerpart Belfasttól Laméig
Az Észak-Ír tengerpart egy másik olyan része a földnek, amelyről sokszor elfeledkezünk, pedig ez a terület nem csak festői, hanem - köszönet a tudatlan turistáknak - sok helyen teljesen elhagyott. Észak-Írország Antrim megyéjére tényleg jellemző, hogy több a birka, mint az ember, és nyájak szabadon kószálnak a lila hangával borított bájos tőzegföldeken. Ezek a mezők dramatikus sziklákban végződnek, amelyeknek sokszor lélegzetelállító a mélysége és a sziklának egy igen haragos óceán nyaldossa a lábait. Az út számos legendát magába foglal és komoly izgalmakat tartogat. Az Óriások útja (Giant's Causeway) egy körülbelül 40 000 bazaltoszlopból álló különleges terület, ahol az egymáshoz szorosan illeszkedő hatszögletű oszlopok meghökkentő látványt nyújtanak. Az út másik látványossága a Carrick a Reed kötélhídja, amelyet egy sziklát és a szárazföldet köti össze és amelyet csak a legbátrabbaknak merik ajánlani.

Dél-Afrika, Panoráma út, Fokvárostól Mpumalangáig
Ez az út valamivel kisebb, mint az ausztrál társa, a Szavanna Út (itt "csak" 1600 km vár ránk), ám nem kevésbé bámulatos, ráadásul a világ első számú szafari központjában végződik. A Blyde River Canyon ugyan a világ harmadik legnagyobb szurdokaként van nyilvántartva, de a legmélyebb és a legzöldebb elnevezést egyértelműen kiérdemli. Az útvonal emellett más meglepetésekkel is kínál, érinti az Istenek ablaka (God's Windows) elnevezésű sziklát, amelyről fél kilométer mélyre leskelődhetünk, és amelyről tiszta időben egész Mozambikig el lehet látni. Ami a panorámát illeti, a sziklát körbevevő paradicsomi táj miatt kapta a szikla ezt a nem mindennapi nevet, és itt található a világ legnagyobb vad rezervátuma is, úgyhogy az út hátralevő részén hagyjunk valaki mást vezetni és szemezzünk a zebrák, antilopok, rinocéroszok és elefántok sokaságával. 

Panoráma Kovalam újta mellett
©

Dél-India, Cochintól Kovalamig
Ez az út ugyan picurka a társaihoz képest, de egyszerre lélegzetelállító és szelíd is. A kiindulási pont Cochin történelmi tengerpartjainál kezdődik, amelyet mindenki csak az Arab-tenger királynőjének nevez, valamikor a fűszer kereskedelem és az angol gyarmatok központja is volt. A pálmafák mögül az út hamarosan a misztikus erdőkbe torkollik, és a régió legalább annyira nevezetes az őserdőkről, amelyek bársonyszerűen takarják a környező hegyeket, mint az indiai tea kertekről. Sok érdekes állatot is találhatunk itt, no meg igen zajos és szemtelen majmot is. Kovalam az Arab-tenger gyöngyszeme, és hát a gazdag indiai kultúrára jellemzőek ezek a képalkotó elnevezések, ugyan melyik másik földrészen - és útvonalon- találunk két ilyen kiváltságos települést?

Tengerparti út , Mauritania, Afrika, El Mamghartól Nouakchottig
Ez az útszakasz nem hivatalos autópálya vagy autóút, de ennek ellenére egy igen kellemes útvonal, amely El Mamgahar és Nouakchott között fekszik. Az egész út egy lapos homokos part, ami csakis apálykor vezethető, de pont emiatt izgalmas és különleges. Nauakchott a Szahara egyik legnagyobb városa és érdekes érintkezési pont a nomád és a városlakó afrikaiak között. A városban találkozik a tenger és a sivatag, varázslatos látványt nyújtva. Pár extra dolgot azért ajánlhatunk az élmény mellé: napszemüveget, nyitott tetejű terepjárót, és persze burkát a nőknek. 

Krisztina O'Brien

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A győri polgármester "égbekiáltó baromságnak" nevezte az országos kórház-főigazgató kijelentését

A győri polgármester "égbekiáltó baromságnak" nevezte az országos kórház-főigazgató kijelentését

Fucsovics elődöntős Rotterdamban

Fucsovics elődöntős Rotterdamban

Ferenc az első pápa, aki Irakba látogatott

Ferenc az első pápa, aki Irakba látogatott