A tanév végéig nem akarja körbevitorlázni a Földet Laura Dekker

A tanév végéig nem akarja körbevitorlázni a Földet Laura Dekker

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
travelline.hu

Az új ítélethirdetés pénteken várható, ám Laura most tévényilatkozatban közölte: a bírósági döntéstől függetlenül...

Az új ítélethirdetés pénteken várható, ám Laura most tévényilatkozatban közölte: a bírósági döntéstől függetlenül egyelőre beéri a jachtfedélzet helyett az iskolapaddal.
   
Augusztusban az utrechti taláros testület a "navigare necesse est" kérdésében két hónapra megvonta a szülők döntési jogát, és várakozásra késztette Laurát. A lány akkor még a 14. életévét sem töltötte be, de apja engedte volna, hogy egymaga nekivágjon a veszélyes világkörüli útnak.
   
Az ügy úgy került a bíróság elé, hogy a család kérte, 2011 szeptemberéig mentsék fel Laurát az iskolalátogatási kötelezettség alól. Ezt az iskola megtagadta, és az oktatásügyi államtitkár is arra az álláspontra helyezkedett, hogy a tankötelezettséget nem szabad ilyen mértékben figyelmen kívül hagyni.
   
Laura Dekker zsenge kora ellenére már tapasztalt vitorlázó, és fejébe vette, hogy megdönti a kaliforniai Zac Sunderland júliusban felállított világrekordját. A 17 éves amerikai fiú 400 nap alatt körbevitorlázta a földgolyót, és ezzel most ő a legfiatalabb a világon, aki ezzel a teljesítménnyel büszkélkedhet.
   
Mint kiderült, a lányt már holland és brit hatóságok is feltartóztatták korábban, amiért egy szál magában vitorlázott a tengeren. Idén májusban Lowestoft kelet-angliai kikötői településen gyermekotthonba zárták, apjának kellett onnan kihoznia. Az apa akkor is megengedte, hogy a lány Angliából egyedül hazavitorlázzon Guppy nevű, 8,3 méter hosszú jachtjukon.
   
A lány egyébiránt új-zélandi állampolgár is, mert történetesen ott született, szüleinek világkörüli utazása alatt - egy jacht fedélzetén.

MTI