szerző:
Palotai Nándor

Don Rükverc mellett a DisznóBOT és a ZserNYÁK névre hallgató robotautó is felbukkant szombaton a BME RobonAUT versenyén. Valamelyik jármű tényleg csak bukkant, mintsem biztosan haladt előre, de a hangulat minden csapatnál remek volt.

Idén már hatodik alkalommal rendezték meg szombat délelőtt, a BME Q épületében a RobonAUT versenyt, ahol az ifjú mérnökök krémje önjáró robotautók fejlesztésében méri össze tudását. A Műegyetem Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszékének docense, Dr. Tevesz Gábor által gründolt RobonAUT verseny első, 2010-es eseményén még önműködő minimarkolók játszották a főszerepet, a klasszikus autós feladatok 2011-től kezdve lettek központi elemei a megmérettetésnek.

A flúgos futam

Idén 17 csapat nevezett, az induláshoz azonban a robotoknak részt kellett vennie egy előzetes ügyességi, illetve gyorsasági kvalifikáción, tehát amelyik csapatnak legalább egyszer nem volt képes végigmenni a robotja a pályán, az nem is indulhatott. Így a szombati versenynapra már csak 11 robot maradt.

A feladatok egyik felét az ügyességi pályák teljesítése jelentette, itt az akadályok nagyobb része a hétköznapi forgalmi helyzetekre reagált: volt szlalom, sávváltás, elsőbbségadás a zebrán átkelő csibének, illetve pluszpontokért még parkolás is. A második részben a csapatok járgányainak egy gyorsasági pályán kellett végigmenni, miután egy felvezetőkör erejéig biztonságos távolságot tartva követték a (szintén önműködő) biztonsági autót.

 

A versenyző csapatok és autóik egyébként nem csak szakmai hozzáértésről, de humorérzékről is árulkodtak, hiszen az önjáró négykerekűek a lehető legváltozatosabb kasznival büszkélkedhettek: a MazsolAUT csapat például egy nagy darab mazsolát indított a pályán, míg a végül harmadikként végzett Don Rükverc nőcsapat egy folyamatosan hátrafelé tolató autót épített, melyet a Futurama sorozatból ismert, részeges és meglehetősen mizantróp robot, Bender vezetett. A matematikus után némi mérnöki öniróniával Routh Kiskacsának hívott csapat járműve az előzőekre is jócskán rátett: a jármű lényegében egy nagy gengszterrapper kacsa volt, melynek a feje is mozgott, és ide-oda tekintgetve mérte fel a pályát egy-egy akadály előtt. Az elsőként végzett ZserNYÁK rendőrautója pedig minden sikeresen vett feladat után szirénázva gyorsított. Persze voltak akik ebből a szempontból inkább az ellenkultúrát képviselték: a végül tényleg másodikként befutott Második Helyezett csapat például csak egy öntapadós cetlivel „díszítette fel” az autóját, a FINNcsi tagjai pedig – hogy jó szájízzel versenyezhessenek –, dizájnelemként pillecukrokat celluxoztak a robotautóra.

Az ördög nem aludt, így a versenyzők sem

Murphy törvénye a versenyzőket sem kímélte: ami elromolhatott, az el is romlott. Az ügyességi pálya zebrás feladatánál, a Routh Kiskacsa szárnyas-mobilja például elsőre inkább elütötte a csibét, mintsem átengedte volna, később a gyorsasági szakaszon pedig hirtelen úgy elkezdett körbe-körbe pörögni, mintha csak egy békebeli technopartin verette volna. A ZserNYÁK autója a gyorsaságin frontálisan ütközött, a DisznóBOT pedig hátulról tolta meg a biztonsági autót. A FINNcsi csapat járműve még az előbbieknél is jobban megszívatta az alkotóit: gyakorlatilag el sem indult. A csapat tagjai azonban, ha technikai szempontból nem is tudtak most bizonyítani, tisztességben verhetetlenek: egy rivális meghibásodott akkumulátoráról értesülve, habozás nélkül rántották ki kocsijukból a sajátjukat, hogy segíthessenek a másik csapatnak. A RobonAUT 2015 Fair Play díja egyértelműen a FINNcsi tagjait illeti meg.

A megkérdezett csapatok egybehangzó beszámolói szerint az előző este átaludt órák száma nulla és kettő közé esett. Ugyan a távirányítós autókat a versenyzők már októberben megkapták, az átépítés, valamint a tesztelések folyamata még három emberre nézve is elképesztően sok munkát jelent, különösen vizsgaidőszakban, ráadásul a versenyzők egy tetemes része, főállás és egyetem mellett építette a járművét. Ennek megfelelően szinte általánosnak volt mondható az egyetemen éjszakázás, de a verseny előtti napokban, hetekben gyakran zúgott fel egy-egy kisautó az egyetemi termek között, vagy éppen éjjel a kollégiumok folyosóján.

A rendezvényről a későbbiekben további videókat a Budavári Schönherz Stúdió oldalán lehet majd megtekinteni, a végeredményt pedig itt lehet megnézni.

 

 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!