szerző:
MTI

A Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal (NKTH) úgynevezett NAP-NANO pályázatának köszönhetően hamarosan megindul a kutatómunka a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közalapítvány miskolci telephelyén megalakuló nanotechnológiai kutatólaboratóriumban (BAY-NANO) – jelentette be Boda Miklós, a hivatal elnöke.

Vlagyimir Putyin orosz elnök közelmúltbeli magyarországi látogatásának időpontjában a magyar és az orosz szakminiszter írta alá a két ország nanotechnológiai együttműködési programjáról és a miskolci innovációs központ létrehozásáról szóló megállapodást. Az 1,8 milliárd forintos költségvetésű, külföldi bírálók által értékelt kétfordulós pályázatot Kaptay György, a Miskolci Egyetem dékánja, illetve az általa koordinált, vezető kutatókból álló csoport nyerte meg – közölte az elnök, aki emlékeztetett arra, hogy a hivatal tavaly december 12-én nemzetközi pályázatot hirdetett meg nanotechnológiai kutatólaboratórium felállítására a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közalapítvány miskolci telephelyén.

Egy külföldi, két külföldön élő magyar, valamint két magyar személy nyújtott be pályázatot. A nyertes projekt célja a világpiacon hasznosítható kutatási eredmények, szabadalmak, prototípusok készítése a pályázatban meghatározott kutatási témák mentén a hazai és az orosz ipar fejlesztése érdekében.

Olyan koncentrált kutatási infrastruktúra és nemzetközileg elismert kutatócsoport létrehozását tervezik, amely segítségével a régióban egyedülálló módon művelhető a nanométer mérettartományban lévő anyagok előállítása és vizsgálata.

Káli Sándor, Miskolc polgármestere úgy fogalmazott: a város vezetése kiemelt fejlesztési területként jelölte meg a nanotechnológiát, és a most elindított kutatólaboratórium, a kutatási program továbbfejlesztése, ipari hátterének kialakítása érdekében kiemelt programot tervez az uniós pénzekből táplálkozó Versenyképességi Pólus programon belül.

A nanotechnológiai központ kutatási témaköreit a magyar és az orosz fél már korábban rögzítette, ez nanoporokra és kísérleti termékekre, orvosi protézisek szuperplaszticitási módszerekkel történő előállítására, nano-diszpergációs technológiával készített több komponensű folyadékokra, és a nanotechnológiai meteorológiai alkalmazásaira terjed ki.

Az orosz kutatások élen járnak a legparányibb méretekkel foglalkozó nanotudományok szakterületén: az atom-, illetve a molekulaegyesítés technológiájának alkalmazásában kimagasló eredményeket értek el, a maga nemében pedig jószerivel unikum, hogy tapasztalataikat megosztják egy másik országgal, nevezetesen Magyarországgal.

A nanotechnológia mindazon technikák és kutatások összessége, amelyekben az anyagi világot különböző célokból atomi vagy molekuláris szinten vizsgálják, mozgatják.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Tech

Mengindulhat a nanocsövek sorozatgyártása

Az eddigi növesztéses technológia helyett amerikai pennsylvaniai egyetem fizikusai kész nanocsöveket tudnak szilícium áramköri morzsákra ragasztani megadott minta szerint.

MTI Tech

Nanotechnológiával a rák ellen

Nano-részecskékkel akarják gyógyítani a rákos megbetegedéseket amerikai mérnökök: a részecske a vérárammal bejut a daganatba, tönkreteszi a hajszálereket, és ezután adja ki magából a daganatos sejtekre halálos mérgét, nem bántja az egészséges sejteket.

Panoráma Tech

A nano-technológia csak annyira lesz szennyező, mint a borászat

A nano-technológia még a korai felfedezések szakaszában jár, de egyes környezetvédők máris megkongatták a vészharangot, hátha visszafordíthatatlan károkat okoz. Egy amerikai tanulmány szerint azonban a biztosítási díjak kiszámításánál szokásos kockázatelemző módszerek alapján becsült környezeti kár a nano-technológia esetében nem lesz nagyobb a borászatnál megszokottnál.

hvg.hu Doku export

Nanodrótokkal huzaloznák az embereket

A nanoméretű vezetékekkel a legkisebb hajszálerekbe is be tudnának hatolni, ezzel pedig akár a legeldugottabb agyi területet is stimulálhatnák. Egy amerikai tudományos blogger beszámolójából az is kiderül, hogyan lehet megtudni, hogy mit látnak a macskák.

Panoráma Tech

Ezüst nanorészecskékkel a kórházi fertőzések ellen

Az orvosi műszerek, tűk, katéterek felületére ezüst nanorészecskéket juttatva csökkenteni lehetne – csak az Amerikai Egyesült Államokban évi 2 millióra becsült – kórházi fertőzések számát, amelyek közül minden huszadik halállal végződik.

Az "ostoba nacionalistákat" ostorozza Juncker

Az "ostoba nacionalistákat" ostorozza Juncker

A Deutsche Bank mégiscsak kiadhatja Trump kölcsönügyleteinek dokumentumait?

A Deutsche Bank mégiscsak kiadhatja Trump kölcsönügyleteinek dokumentumait?

Sok dolgozó bukhatja a vasárnapi pótlékot a nyári szezonban

Sok dolgozó bukhatja a vasárnapi pótlékot a nyári szezonban

Komoly bajban van a Vapiano

Komoly bajban van a Vapiano

Először nyert arab nyelvű könyv Man Booker-díjat

Először nyert arab nyelvű könyv Man Booker-díjat

Döntöttek a katari vébéről, marad az eredeti terv

Döntöttek a katari vébéről, marad az eredeti terv