A 10 legfontosabb ingyenes program Windows XP-re

A 10 legfontosabb ingyenes program Windows XP-re

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

VLC VideoLan Bár számtalan remek videolejátszót vásárolhatunk, akadnak...

VLC VideoLan 
Bár számtalan remek videolejátszót vásárolhatunk, akadnak azért jól használható ingyenes fejlesztések is. Az egyik legjobb a VLC media player, amelynek a segítségével lejátszhatunk minden elterjedt videoformátumot (MPEG-1, MPEG-2, MPEG-4, DivX, MP3, Ogg stb), sőt DVD-ket, VideoCD-ket és különböző online adásokat. A program felülete nem különösebben szép, de legalább könnyen átlátható.
Számos extra funkciót is kínál, ilyen például a feliratfájlok használatának lehetősége, a különböző szűrők használata és a képigazítási opciók (színárnyalat, kontraszt, fényerő stb.). Sőt, még tetszőlegesen szabályozható equalizert is találunk benne (előre definiált hangszínszabályokkal is). És ami talán a legfontosabb: magyarul is tud! Letöltés.

AVG Free Antivirus
Bár mindenképpen érdemes teljes értékű, kereskedelmi vírusirtót használni (NOD32, Norton Antivirus 2008 stb.), ha mégsem akarunk befektetni biztonsági programba, az AVG Antivirus ingyenes változata tökéletes megoldást jelenthet, hogy távol tartsuk a kéretlen kártevőket. Arra is megfelel, hogy „másodlagos ellenőrként” ücsörögjön gépünkön, s ha valamiért nem hiszünk az elsődleges biztonsági szoftvernek, az AVG-vel ellenőrizhetjük a gyanús fájlokat. Két vírusirtót persze nincs értelme párhuzamosan futtatni (a rendszernek sem tesz jót), így ilyenkor érdemes kikapcsolni az AVG rezidens védelmét, és szükség esetén kézzel indítani az ellenőrzést. Letöltés.

7-zip
Hiába a nagy sávszélességű internetelérés, hiába a hatalmas tárkapacitású DVD-k, a tömörítő programok még mindig nem mentek ki a divatból. Ha e-mailben küldünk több fájlt, vagy az interneten osztanánk meg egyszerűen letölthető formátumban, még mindig jól jön, ha egyetlen fájlba pakolhatjuk őket, s persze az sem utolsó szempont, ha a méretük is csökken. Az persze a felhasználón múlik, hogy melyik formátumot választja a csomagoláshoz a sok közül. A 7-zip szinte minden népszerű tömörített formátumot (RAR, CAB, ISO, ARJ, LZH, CHM, Z, CPIO, RPM stb.) kicsomagol, így ha telepítjük a gépünkre, nagy meglepetés már nem érhet minket. A RAR esetében ráadásul a több részre szedett archívokat is kezeli.
Csomagoláskor sem kisebb a választék, bár itt a nevéhez hűen már csak különböző ZIP formátumokba tud tömöríteni (7z, ZIP, GZIP, BZIP2, TAR) ami azonban bőven elegendő. Sőt, még titkosít is, ha kell és képes a sérült tömörített fájlok javítására is.
A ZIP fájlokat szinte minden rendszeren probléma nélkül megnyithatjuk, így ha ebben a formátumban küldjük el az állományainkat, mondjuk egy levél mellékleteként, szinte biztos, hogy a címzett is elboldogul majd vele.
Ettől függetlenül a ZIP fájlok kicsomagolása is kényelmesebb a 7-zippel, mint a Windows XP beépített kicsomagolójával. Hasonlóan a VLC-hez, a 7-zip esetében is magyar felületen dolgozhatunk! Letöltés.

iTunes 7.4.3.1
Az Apple zenelejátszója elsősorban azoknak jelent nélkülözhetetlen segítséget, akik valamelyik iPod mellett voksoltak a hordozható zenelejátszó vásárlásakor. Az viszont tévhit, hogy iPod hiányában az iTunes nem ér semmit. Ez az egyik legjobb zenelejátszó szoftver: könnyen használható és látványos. Ráadásul nemcsak zenéink (MP3, MP4, Aiff stb.) lejátszására, hanem videók, videocastok megtekintésére, podcastok, online rádióadások hallgatására is kiváló.
A lejátszási listák összeállítása és használata is nagyon kényelmesen, egyszerűen megoldható meg vele, a Cover Flow nézetben pedig látványos felületen tallózhatunk lemezeink, dalaink között. Természetesen itt is vannak vizuális effektek a dalok hallgatása közben, és még egy equalizerrel is találkozhatunk. A program kínálatát különböző lejátszási lehetőségek (folyamatos, egy dal ismétlése stb.) színesítik, a smart playlistek alkalmazásával különféle kritériumok alapján automatikusan frissülő, lejátszási listákat hozhatunk létre.
A beépített iTunes Store jelenleg leginkább csak a frissen megjelenő dalok, videók, filmek megismerésére használható itthon, bár egy kis kerülőúttal - amerikai cím megadásával a regisztrációnál és iTunes feltöltőkártyák vásárlásával az eBayen - és persze online vásárlásra is használható bankkártyával, mi is vásárolhatunk a zeneboltban kedvünkre. Ráadásul ilyenkor hetente ingyen tölthetünk le néhány videót, dalt, vagy éppen borítót meglévő zenei állományainkhoz. Letöltés.

OpenOffice.org 2.3
Irodai csomagra márpedig szükség van!  És kétségtelen, hogy a Microsoft Office nem véletlenül van a topon. Remek, sőt már kicsit túlságosan is funkciógazdag csomag.
No de mi van akkor, ha ingyen szeretnénk, a Microsoft irodai alkalmazásaival kompatibilis csomagot?  Nos, van ilyen: az OpenOffice.org. Jelenleg ez a legjobb választás, ha befektetés nélkül akarunk hozzájutni egy összetett, jól használható „pakkhoz”.
Szövegszerkesztő, táblázatkezelő, prezentációs szoftver, vektorgrafikai alkalmazás, adatbázis-kezelő vár minket. Ha valaha is használtuk a Wordöt, az Excelt, a PowerPointot, az átállás nagyon könnyen megy. A fájlformátumok terén is jól teljesítenek az ingyenes programok, s az új verzióknál már a sebességre sem lehet panaszunk, maximum az alkalmazások első indulása lassú kicsit a Java alapok miatt.
Egyedül a makrókkal lehetnek gondjaink, bár bizonyos fokig még ezt is megoldja az OpenOffice.org.
Általános használatra viszont nem találunk ennél jobb ingyenes irodai csomagot, különösen ha még azt is figyelembe vesszük, hogy magyar menükkel és magyar helyesírás-ellenőrzővel is használhatjuk. Letöltés.

[[ Oldaltörés: Második oldal ]]

Skype
Íme egy program, amely lassan nélkülözhetetlen részévé válik életünknek. Hovatovább már az ovis gyerekek is ezen keresztül kommunikálnak a nagyszülőkkel, élvezve a videochat nyújtotta előnyöket. A Skype azonban nem egyszerű chat program. A szöveges üzeneteken felül cseveghetünk (akár csoportosan is), videochatelhetünk, online játszhatunk, mindezt ingyen. De ha előfizetünk, akár vonalas telefonokat is hívhatunk a Skype-ból, a rendes kapcsolási díjak töredékéért (akár külföldi számokat is).
A Skype kényelmes és gyors módja a kommunikációnak, a különböző beépülő modulokkal pedig tovább bővíthetjük tudását (használhatjuk üzenetrögzítőként, telepakolhatjuk vicces animációkkal stb.). Letöltés.

ZoneAlarm Free
A biztonság a legfontosabb dolgok egyike manapság, ha internetre vagy hálózatba kapcsolódunk. A Windows XP, de még a Windows Vista tűzfala is csak egy leheletnyivel ér többet annál, mintha nem lenne.  Szerencsére számtalan ingyenes megoldás létezik. Közülük a legjobb talán a ZoneAlarm, amelynek létezik ingyenes változata is. Ez ugyan nem tud annyit, mint a kereskedelmi változat, de a beépített tűzfalaknál még mindig többet nyújt, testre szabhatóbb.

IrfanView
A digitális fotózás korában a képnézegető és képszerkesztő programok jelentős szerepet töltenek be mindennapjainkban. Az IrfanView tökéletes választás, ha képgyűjteményünket gyorsan szeretnénk áttekinteni, és legalább alap szerkesztési funkciókra is vágyunk. A piros szem eltávolítástól a színkorrekcióig mindent megtalálunk benne, de akár panoráma képeket is készíthetünk vele. Sőt, csoportosan átnevezhetünk, átméretezhetünk képeket, készíthetünk slideshow-t vagy képernyőkímélőt, és persze számtalan formátum között konvertálhatunk.
Huh, a bőség zavara! De ha még ez sem lenne elegendő, töltsük le hozzá az ingyenes kiegészítő csomagot, amely nemcsak az ismert fájlformátumok mennyiségét bővíti, hanem látványos effektekkel és rengeteg új funkcióval ruházza fel a programot. Igaz is, effektek, még a Photoshop szűrőit is használhatjuk az IrfanView-ban!
Azután persze akadnak még nyalánkságok, például video- és zenelejátszás, vagy éppen fotóink utólagos feliratozása (például dátum ráégetése).
Az IrfanView igazi jó barát. Feltétlenül telepítsük! Letöltés.

CCleaner
Néha szükség lehet olyan programra, amely a Registry és a merevlemez takarítatására egyaránt képes. Ilyen például a hatékony – és az eddigiekhez hasonlóan szintén ingyenes – CCleaner. Ez az aprócska program egy igazi virtuális bejárónő: eltakarít fájlokat, Registry-bejegyzéseket, kiüríti a kukát, letörli a vágólapot, eltakarítja a Chkdisk nyomait és a Windows naplófájljait is (és ezeken kívül még sok mindent). Sőt, a Programok eltávolítása és hozzáadása listában benne maradt, de valójában már nem létező (ezt sajnos néha sikerült egy-egy Uninstall programnak előállítani) szoftverek a bejegyzéseit is kitörölhetjük vele.
A CCleaner külön eszközöket kínál a haladók számára (Prefetch adatok eltávolítása, Menü sorrend Cache ürítése stb.), de gondol a kezdőkre is, így például magyar nyelvű felület is segíti a takarítás rejtelmeiben kevésbé jártasakat. Letöltés.

Firefox
Nem is tudom, be kell-e még mutatni valakinek ezt a programot. Vagy már mindenki ismeri azt a böngészőt, amely gyorsabb és biztonságosabb, mint az Internet Explorer?
Akinek ez még újdonság, annak most itt az idő megismerkedni a tűzrókával.
A Firefox remek böngésző és persze magyar menükkel is letölthetjük, ráadásul félelmetes mennyiségű plug-innel tehetjük még kezesebbé. Így már gyerekjáték a Flash videók letöltése, az RSS olvasás, a keresők használata, az FTP használat stb. Szinte minden témában találunk kiegészítőket hozzá. Ha pedig a külsejével nem tudnánk megbarátkozni, több száz skin közül választhatunk nekünk tetszőt, amelybe átöltöztethetjük rókánkat. Letöltés.Hozzászólások