Meghökkentő: osztályozzák alvásának minőségét!

Meghökkentő: osztályozzák alvásának minőségét!

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Alig aludtam valamit az éjjel – panaszoljuk kialvatlan szemekkel reggel, és nem értjük...

Alig aludtam valamit az éjjel – panaszoljuk kialvatlan szemekkel reggel, és nem értjük az okát, hiszen előző este valósággal bezuhantunk az ágyba a fáradtságtól. Sajnos a pihentető alvás hiánya egyre többeket érint manapság, olyannyira, hogy orvosok és laboratóriumok tucatjai foglalkoznak e problémával és a páciensek gyógyításával. Hamarosan azonban nem lesz szükség orvosi segítségre ahhoz, hogy kiderítsük, miért is alszunk olyan nyugtalanul (leszámítva persze a valóban súlyos, szervi eredetű betegségeket) – legalábbis ezt állítják egy igencsak figyelemre méltó, Zeo Personal Sleep Coach (röviden csak Zeo) névre keresztelt berendezés fejlesztői. A készülék ugyanis a saját otthonunkba készít elemzést az alvásunkról, mi több, még pontozza is azt.

Így működik
A Zeo két egységből áll: a fekete-kék LED-es kijelzőjű, rádiós ébresztőórára hasonlító szerkezetet (a Zeo Bedside Display-t) az ágyunk mellé kell tenni, majd elalvás előtt a fejünkre kell tenni egy fejpántot, amelynek az elején egy parányi kis doboz kapott helyet. Hogy a fejpánt viselése milyen hatással van az álmunkra, arról nem szól a fáma, de feltételezhető, hogy egy-két nap után észre sem fogjuk venni, hogy valami van a fejünkön.

Állítólag nem zavar alvás közben a fejpánt

A fejpánt, pontosabban a rajta lévő szenzor érzékeli az alvás közbeni agyi aktivitásokat, s a jeleket vezeték nélküli kapcsolaton keresztül továbbítja az ágy melletti vevőegységbe. Ez utóbbi, megfelelő szoftverrel felruházva, elemzést készít a vett jelekről, és úgynevezett ZQ minősítést ad az éjszakánkról, 1-120-ig pontozva az alvás minőségét (a 120 pont azt jelenti, hogy még csecsemőkként sem aludtunk oly édesen).

Fő funkciója az, hogy nyomon kövesse alvásunk minőségét

Emellett grafikonon is láthatók az alvás fázisai, az hogy mikor volt felületes és mikor mély az alvás, és persze azt is kijelzi a műszer, ha a fejpánt elcsúszása miatt nem tudta venni a jeleket. Igazán döbbenetes megnézni egy ilyen grafikont: látni, mennyi minden „történt” mialatt viszonylagos öntudatlanságban voltunk!
A Zeo feldolgozó egysége egyébként ébresztőóraként is használható, és még ebben a funkciójában is különleges: nem csupán pontos ébresztési idők adhatók meg, hanem – a SmartWake módban – félórás időintervallum is, amelyen belül akkor szólal meg az ébresztés, amikor éppen a legfelületesebben alszunk. Vége tehát a félkómás ébredésnek!

Tényleg megbízható?
S hogy mire használható a Zeo értékelése? Nos, otthoni készülékről lévén szó, azt azért látni kell, hogy nem hasonlítható össze az alváskutató laboratóriumi vizsgálatokkal, hiszen messze nem olyan sokoldalú, mint ez utóbbiak. Az ilyen laboratóriumokban érzékelők tucatjait helyezik a páciens fejére és testére, és nem csupán az agyi aktivitást, hanem sok egyebet, például a szem körüli izommozgásokat, a szívritmust és a légzés mélységét is mérik. Nem volna tehát igazságos a kétféle megközelítést összevetni, ám hogy a Zeo esetében nem átverésről van szó, azt jól igazolta egy kísérlet. Tíz alany Zeo fejpánttal, illetve a hagyományos laboratóriumi érzékelőkkel aludt, s az eredményeket két, egymástól függetlenül dolgozó technikus értékelte. Egyikük 62,4 percre taksálta a páciensek REM fázisú alvással (ezt a szakaszt erős agyi aktivitás jellemzi, ekkor álmodunk) töltött idejét, a másikuk 56,6 percre, a Zeo értékelése pedig 59,9 percet mutatott. Bár a Zeo közel sem ad olyan árnyalt eredményeket, mint a laboratóriumi vizsgálatok, otthoni használatra tökéletesen megfelel.
A készülék persze nem csak arra használható, hogy jólesően nyugtázzuk, ha mondjuk 115 pontra értékelte alvásunkat. A Zeo adatai egy, a digitális fényképezőgépekben is használatos SD kártya segítségével feltölthetők a www.myzeo.com weboldalra, ahol rögzíthetők és külön is kiértékeltethetők alvásunk adatai. Itt különféle grafikonos megjelenítéseket kérhetünk, s ha kitöltünk egy kérdőívet, olyan kérdésekre is választ kaphatunk, miként hatott éjszakánkra az, hogy mennyi alkoholt ittunk lefekvés előtt vagy mondjuk milyen filmet néztünk aznap este a tévében.

A Zeo weboldalán mindensegítséget megkapunk a készülék használatához

A weboldalon még 7 lépéses személyre szabott „alvásfitnesz” programot is kaphatnak az érdeklődők. Sajnos ennek megtekintéséhez szükség van arra, hogy megvegyük a 400 dolláros készüléket, a vételárban ugyanis benne foglaltatik, hogy 6 hónapig elérjük az oldal valamennyi szolgáltatását.
Annak pedig, aki nem tud személyi alvásfitnesz programot kérni, az alábbi cikket ajánljuk figyelmébe.

Fejpánt nélkül
Persze annak sem kell lemondania arról, hogy minősítsék az álmát, aki elképzelhetetlennek tartja, hogy fejpánttal aludjék. A Spec Computer nevű japán cég ZZZ Checkeréhez ugyanis nem tartozik semmiféle kiegészító eszköz. Felszerelték viszont mikrofonnal és olyan hang-, illetve mozgásérzékelőkkel, amelyek összegyűjtik a különféle, alvást kísérő hangokat (például horkolás, fogcsikorgatás) és mozgásokat (forgolódás, hánykolódás).

Nem kell hozzá fejpánt: a ZZZ Checker érzékelőkkel dolgozik

A készülék kiértékeli az éjszaka rögzített adatokat, majd grafikus formában megmutatja, mennyi ideig tartottak az álom különböző szakaszai.

Jelzi, mennyi ideig tartottak a fázisok

Akárcsak a Zeót, a ZZZ-t is össze lehet kötni a PC-vel, s lehetőség van arra, hogy a kijelző adatainál részletesebb elemzést kérjünk arról, hogyan is telt az éjszakánk.
Ha szívesen olvas még különleges kütyükről, kattintson ide, ide és ide.

Hozzászólások