A Windowson népszerű 3D-s asztal immár OS X-re is

A Windowson népszerű 3D-s asztal immár OS X-re is

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
techline.hu

A BumpTop az egyik legjobb 3D-s asztal megoldás Windowsra, ahogy azt korábbi cikkünkből már megtudhatták.

A BumpTop az egyik legjobb 3D-s asztal megoldás Windowsra, ahogy azt korábbi cikkünkből már megtudhatták. Mostantól azonban nemcsak a Windows-felhasználók tehetik érdekesebbé vele a rendszert, hanem a macesek is.
A BumpTop OS X-en futó változata, szintén nem a teljes rendszerfelületet, mindössze a Desktopot alakítja térbelivé, ami azért nemcsak frissítő látványt jelent, hanem néhány új funkcióit is.
A mappák és fájlok ikonjait egymásra halmozhatjuk, egyenként vagy csoportosan változtathatjuk a méretüket, elrendezhetjük őket mozaikszerűen stb. Az egymásra halmozott ikonok között az egér görgetőjével is tudunk tallózni, illetve ha duplán kattintunk rájuk, a program szétteríti őket az Asztalon átnézésre. Sőt, egy kattintással rendezhetjük fájltípus szerint is az összes Asztalon lévő ikont.

Kedvünkre berendezhetjük a virtuális szobát

A képekről, videókról, dokumentumokról stb. egyébként ugyanúgy megkapjuk az ikonos nézőképet itt is, mint a hagyományos OS X Asztalon.
Fontosabb anyaginkat felaggathatjuk a falakra, és a jegyzetelés is egyszerűsödik a BumpTop használatával, mivel post-it fecnikkel is teleaggathatjuk a falakat.
A program együttműködik a rendszer megszokott szolgáltatásaival, így a Spaces, QuickLook és az Exposé is gond nélkül használható. Sőt, akinek multi-touch egérpaddal ellátott MacBookja vagy Magic Mouse egere van, használhatja azt is az extra funkciók elérésére (például a szokásos kétujjas nagyításra).
A BumpTop valóban 3D-s élményt kínál: ha duplán kattintunk a falakra, „beléphetünk” az addig felülnézetből látott virtuális szobába, és ugyanígy körbe is nézhetünk benne, hogy jobban szemügyre vehessük a falakra helyezett objektumokat.

Bár alapértelmezésben elég sivár kis szobát kapunk, természetesen a padló és a falak egyaránt hangulatosabbá tehetők háttérképekkel. Ezzel növelhetjük akár a térhatást is, amelyen egyébként egy kicsit ront, hogy a mappák és az ikonok feliratai sajnos nem alkalmazkodnak a nézőponthoz.
Ettől függetlenül jópofa és látványos megoldás a BumpTop, bár a gyakorlati haszna azért megkérdőjelezhető. Az alapverzió ingyenes, de ha minden funkciót ki szeretnénk használni és korlátlan számú feljegyzést írni vele, akkor bizony be kell ruháznunk a Pro változatra, amely 29 dollárért lehet a miénk.

Hozzászólások