"Gyorshajtó" csillaghalmazt fényképezett a Hubble

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Különösen nyugtalan és fiatal csillaghalmazt figyelt meg és mért fel pontosan a Hubble űrteleszkóp a Tejútrendszerben.

Az égitestek e "gyorshajtó" csapata 16 200 kilométer per órás sebességgel száguld a világűrben.

Meglepő módon a csillagok sebessége ebben a halmazban a feltételezésekkel szemben nem a nagyságuktól függ, közülük sok másodpercenkénti 4,5 kilométeres sebességgel mozog méretétől függetlenül - mutattak rá a németországi Heidelbergben működő Max Planck Csillagászati Intézet munkatársai.

A heidelbergi kutatók a Kölni Egyetem csillagászaival együttműködve vizsgálták az NGC 3603 katalógusjelű, gigantikus ködben lévő csillaghalmazt. Mint megállapították, a megfigyelt 800 csillagból 234 közel azonos sebességgel halad.

A korosabb gömbhalmazokban a kisebb csillagok gyorsabban, a nagyobbak lassabban mozognak. A német szakemberek által elemzett halmazban azonban nem mutatkozott hasonló egyensúlyi összefüggés, ami arra enged következtetni, hogy a csillagok sebességét inkább a halmaz keletkezésének mintegy egymillió évvel ezelőtti körülményei befolyásolják.

"Méréseink kulcsfontosságú információkkal szolgálnak azoknak, akik meg akarják érteni, miként születnek és fejlődnek a halmazok" - fogalmazott Andrea Stolte, a Kölni Egyetem kutatója.

Azt egyelőre még a szakemberek sem tudják, hogy a halmaz gömbhalmazzá alakul-e.

Hozzászólások