Popcorn C-200 - majdnem tökéletes médialejátszó

Popcorn C-200 - majdnem tökéletes médialejátszó

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
techline.hu

A Popcorn Hour C-200 elődjéről annak idején mi is írtunk.

A Popcorn Hour C-200 elődjéről annak idején mi is írtunk. A készülék azóta nem kis fejlődésen ment keresztül, igazodva a kor aktuális elvárásaihoz.
A C-200 első ránézésre nem is annyira egy asztali médialejátszóra emlékeztet, inkább egy hifi-torony egyik részének tűnik, a méretei, formája és hatalmas, kék fényű kijelzője miatt. Utóbbinak egészen addig nem nagyon vesszük gyakorlati hasznát, amíg videolejátszóként üzemeltetjük a készüléket, ha viszont zenelejátszóvá avanzsál, máris értelmet nyer a beépített kijelző, hiszen nem kell a lejátszási listák és dalok babrálásához bekapcsolni a tévét is (persze azért ne gondoljunk csúcsminőségű kijelzőre, de a 192x64 pixel arra jó, amire szánták).
Külsejében amúgy igazi profizmust sugall a kütyü, leszámítva, hogy a Blu-ray meghajtó az asztali lejátszóktól szokatlan módon, kissé PC-s életérzéssel töri meg az előlap harmóniáját.

A készülék szinte minden létező videoformátumot ismer, a népszerű DivX videókon és mondjuk a H.264-es MP4 fájlokon túl lejátszhatunk WMV-ket vagy éppen MKV, M2TS állományokat is. Sőt könnyedén megtekinthetünk ISO képfájlban vagy mappában tárolt DVD és Blu-ray lemezeket is. A külső USB-s meghajtók (pendrájv, külső merevlemez) tartalmán kívül akár a helyi hálózat gépein tárolt anyagokat is lejátszhatjuk, a beépített LAN csatlakozó segítségével. A konfigurálás egy átlagos router esetében teljesen automatikus, pillanatok alatt elérhetjük a számítógépek osztott mappáinak tartalmát (nemcsak videókat, hanem képeket, zenéket is). Bár eredetileg csak LAN kábellel csatlakozhatunk, a készülékhez kapható wifi kiegészítő is, így akár vezeték nélkül is elérhetjük a hálózati tartalmakat (sőt, olyan miniPCI-os wifi is vásárolható hozzá, amelynek segítségével full HD tartalmakat is nézhetünk vezeták nélküli hálózaton).
A hálózatba kötéssel nemcsak a helyi háló gépeit érhetjük el, hanem internetes tartalmakat is. Online rádiókat, Shoutcastot, Flickrt, Picasát, online videomegosztókat használhatunk, nézhetünk mozielőzeteseket, és akad néhány alkalmazás is, például időjárás-jelentés.

A készüléket tuningolhatjuk 2,5”-os SATA merevlemezzel is, így belső tárolót is kapunk, amelyre könnyedén átmásolhatunk bármilyen filmet a csatlakoztatott USB-s egységekről vagy a hálózatról.
A korábbi változatokhoz képest az új verziót már Blu-ray meghajtóval is megvehetjük, így DVD vagy Blu-ray lemezeket is lejátszhatunk, de ha valakinek nincs rá szüksége (hiszen manapság sokan az internetről szerzik be a filmeket legális vagy kevésbé legális forrásból), akkor maradhat az eredeti merevlemezfióknál is, amely egy 3,5”-os merevlemez fogadására alkalmas.
A készülék amúgy elég rendesen tele van aggatva csatlakozókkal. Van két USB port elöl, kettő hátul, sőt, még a belsejébe is jutott egy, amit persze nem napi használatra szántak, hanem arra, hogy egy méretes pendrájv csatlakoztatásával elérhessük az extra Blu-ray lehetőségeket, például a Blu-ray Live szolgáltatást. S ahogy az a fotón is látszik, rendesen válogathatunk az összekötési lehetőségek között is.

Érdekesség, hogy a távvezérlő nem infrás, hanem rádiófrekvenciás, így a lakás bármely szegletéből manipulálhatjuk a lejátszást (zenelejátszásnál előnyös lehet).
A C-200 gyorsabb lett az elődeinél, de azért néha hajlamos a – szerencsére nem túl vészes – várakoztatásra, ráadásul könnyű belezavarodni a menük és az alkalmazások használatába, mert nem minden egyértelmű. Összességében – egy két sztrájkoló online szolgáltatást leszámítva – nálunk jól működött a készülék. Külön öröm a passzív hűtés, így szinte zajtalanul dolgozik a kütyü.
Mivel a Popcorn Hour C-200 elég jól variálható (Blu-ray ki, merevlemez be stb.), eleve több kiszerelésben kapható. Érdemes olyan összeállítást beszerezni, ami leginkább lefedi az igényeinket.
A 122 ezer forintos alapár persze nem kevés, de ha azt vesszük, hogy cserébe szinte bármilyen médiafájlt lejátszhatunk a tévén USB-s eszközeinkről és hálózatról is, sőt Blu-ray lejátszónk is van így, akkor máris jobban hangzik a dolog. Akinek persze nem kell a Blu-ray, az szavazhat az olcsóbb, 98 ezer forintos változatra is.
A készülékhez hamarosan új felület is lesz, amit firmware frissítésként tölthetünk majd le (illetve akinek van regisztrációs kártyája, akár már most is kipróbálhatja). Erről egy rövid videót is mutatunk itt, a cikk végén.

 

Hozzászólások