Meglepő, hogy mivel foglalkozik most a Mozilla

Meglepő, hogy mivel foglalkozik most a Mozilla

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Ha Mozilla, akkor operációs rendszer, pontosabban Firefox – gondolhatnánk, azonban most valami másba is belekóstolt a fejlesztő

Egyre többet hallani az okostelefonok operációs rendszerévé avanzsált Forefox OS-ről, például azt, hogy meglehetősen zsenge kora ellenére máris kimagasló az érdeklődés iránta, illetve hogy már egy egészen különleges, kettős bootolású telefonban is bemutatkozott.

A mobil operációs rendszer mögött, akárcsak az asztali változat esetén, természetesen a Mozilla áll, és a fejlesztő most egy igen érdekes dologgal hívta fel magára a figyelmet: táblagépet készít, természetesen olyat, amelyen Firefox OS fut. Ez pedig azért nem mindennapi, mert ez a világ első Firefox OS-t futtató tabletje, azaz kiderül, hogyan szerepel az operációs rendszer nagyobb képernyős mobileszközön.

©

A Foxconn-nál készült prototípus nem épp csúcsmodell, de azért nem rossz, legalábbis ami a mozillás Asa Dotzler által megosztott, valamint az interneten keringő specifikációkból kiderül. 10”-es, 1280 x 800-as felbontású megjelenítője van, és egy 1 GHz-es, négymagos ARM Cortex A7 processzor, valamint 2 GB-nyi RAM gondoskodik a műveletek elvégzéséről.

Az adatainkat 16 GB-nyi belső tárhelyen őrizhetjük, de ez microSD kártyával bővíthető. Két kamera van a tableten (2 MP-es és 5 MP-es), egy 7000 mAh-s akku szolgáltatja az energiát, a vezeték nélküli kapcsolatról pedig 802.11 b/g/n wifi gondoskodik.

Persze a nagy pixelsűrűségű tabletek korában, gondoljunk csak a Retina iPadre vagy a Nexus 10-re, ez a táblagép nem tartozik az élvonaléba, viszont nem is az volt vele a Mozilla célja, hanem sokkal inkább az, hogy demonstráéja, a Firefox OS-nek ott a helye a tableteken is.