Megcsinálták: itt a működő önbefűző cipő

Megcsinálták: itt a működő önbefűző cipő

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Nike új cipőjét elég felhúzni, a lábbeli ezután tudja és teszi is a dolgát.

A scifi, de legalábbis a Vissza a jövőbe-sorozat rajongói 27 éve várják a pillanatot, hogy Marty McFly legendássá vált, önmagát befűző cipőjét végre elkészítse valaki. Most úgy tűnik, volt hiába való a közel 3 évtizedes várakozás: a Nike bejelentette, elkészült az első párral, sőt, idén már boltokba is kerül a modell.

©

A cipő a HyperAdapt 1.0 nevet kapta, a titok pedig a talpában rejlik. A Nike szakemberei szerint a viselője amint beledugja a lábát, a sarokban elhelyezett nyomásérzékelő jelt ad a rendszernek, a nyelvben lévő mechanika pedig rásimítja azt a lábfejre. A cipő bal oldalára két gomb is helyet kapott, szükség esetén ezzel lehet szorosabbra és lazábbra fűzni. Természetesen ehhez saját akkumulátort kapott, ami két hétig húzza egyetlen feltöltéssel.

©
©
©
©

John Hoke, Nike dizájn részlegének alelnöke szerint nem véletlen, hogy a cipő nevében az 1.0-ás “verziószám” szerepel, a fejlesztő csapat ugyanis már most keresi a lehetőségeket, hogy hogyan lehet majd a rendszert személyre szabni. Bár ennél több részletet nem árult el, valószínűleg a biometrikus adatok gyűjtéséről és kiértékeléséről lehet majd szó.

Az önbefűző cipő már a második olyan dolog, ami megvalósul a Vissza a jövőbe-filmekből. Tavaly a Lexus dobott nagyot, amikor bejelentette, működő légdeszkát készítettek. A használatáról videót is készítettek, amit ezen a linken tud megnézni.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.